Какво може да даде Любичич на Федерер?



11-12-2015 15:32 | Tennis24.bg

Иван Любичич е новият треньор на Роджър Федерер. Швейцарецът беше напуснат от Стефан Едберг, с когото работи през последните 2 години, след ужасния за Роджър сезон 2013. Благодарение на тяхното партньорство, Федерер се върна към най-добрата си форма и за последните два сезона спечели 11 трофея, класира се за 3 финала в турнири от Големия шлем, а освен това достигна до финали на заключителния турнир в Лондон.

Любичич, бивш №3 в ранглистата, носител на 10 титли от АТР (също така и на бронзов медал от Олимпийските игри в Атина през 2004), ще бъде новия супер-треньор на Федерер.

Но въпросът, който всеки си задава е: какво ново ще даде хърватина на играта на Федерер? Какъв вид техника, тактика или психическа устойчивост ще донесе със себе си Любичич, който имаше незадоволителен опит в работата си с Томаш Бердих и Милош Раонич? С последния Любичич започна обещаващо и Раонич достигна до рекордни позиции в ранглистата, но последната година беше катастрофална за тяхното партньорство.

Нека започнем с това. Под ръководството на Едберг, Федерер намери нова младост. Той предложи по-офанзивен тенис, след някои корекции и разчиташе на своя форхенд и сервис. С много разнообразие, техника и тактика, той започна да използва все по-често сервис-воле, което му послужи за един по-агресивен подход на корта. Преоткривайки формата си, Федерер постигна страхотни резултати през последните две години, като подобри и адаптира физическата си форма в съответствие с годините си. Единствената слабост се оказаха финалите в турнирите от Големия шлем срещу Новак Джокович, в които си пролича по-силната психическа нагласа на сърбина.

Може би Федерер ще се нуждае от Любичич точно за да подобри играта си в ментално отношение, в ключовите моменти от сезона и разбира се в големите финали. Под ръководството на хърватския треньор Раонич записа значителен прогрес и спечели 3 титли още до средата на първия им сезон заедно, но в последствие така и не успя да намери най-добрия си тенис и представянето не отговори на очакванията.

Тенисът на Федерер сега идеално пасва както за физиката, така и за възрастта му, позволявайки му да бъде конкурентен във всички етапи от сезона, на всички настилки. С Любичич, той ще направи квантов скок от психична гледна точка, което би позволило на швейцареца да спечели така мечтаната 18-та титла от Големия шлем, както и олимпийски златен медал.

Източник: Tennis World

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини