Георги Стоименов: Тежките времена изискват тежки решения



24-09-2015 17:25 | Tennis24.bg

Мениджърът на Григор Димитров - Георги Стоименов отново защити тенисиста с изявление пред БТА, по повод на дискусията около участието на най-добрия български тенисист в мачовете срещу Унгария за купа "Дейвис" по-рано през месеца.

"Свидетели сме на една планирана истерия около решението на екипа на Григор Димитров да не участва в мача за купа Дейвис, която има за цел да отвлече вниманието от истинския проблем - фактът, че българският тенис е в плачевно състояние, а Българската федерация по тенис няма структуриран и градивен мениджмънт. Доколкото съм тясно свързан с управление на кариерата на най-успешния български тенисист и животът ми е трайно свързан с този спорт, се чувствам длъжен на кажа няколко думи.

Първо, за решението на Григор Димитров да не участва в този мач:Григор е спортист на световно ниво в един тежък конкурентен спорт и това е изискващо, много задължаващо и носи със себе си много отговорности.

Той е такъв именно защото от години работи професионално, с екип от специалисти, като дейността му е планирана и решенията, които взима са подчинени на целите, които той и екипът му си поставят.

Това, че капитанът на отбора (и председателят на БФТ) не могат да разберат защо Григор не участва в този мач не ни учудва. Ако те можеха да разберат това, Българския тенис нямаше да е на такова ниво.

Намирам за крайно непочтено всички проблеми на българския тенис да се хвърлят върху Григор. Не е ли парадокс всъщност, най-добрият, този, който е положил най-много и най-ефикасни усилия, да носи отговорност за много хора по веригата, които с години не вършат работата, за която са избрани, и за която получават финансиране от държавата?

Преди да стоварва своите несгоди върху чужди глави ще бъде стойностно ако ръководителите на Българския тенис направят анализ на решенията, които са взети от капитана на отбора в този мач, цялостното състояние на тениса в България и истинските причини за състоянието в което се намираме. Бих се радвал и журналистите, които пишат за тенис, да зададат тези въпроси, и да направят собствен анализ.

Вместо това цялата концентрация е в посока на това защо Григор не участва в този мач.

Нормалното отношение и култура изисква да уважим решението на Григор, защото най-вероятно то е добре премислено. Ясно е, че ако България се беше класирала в 1-ва Група на Евро-африканската зона тенисът в България нямаше да е на по-добро ниво. Цялата концентрация на вниманието върху неговото неучастие е опит на БФТ да прикрие собствената си несъстоятелност. Григор не е виновен за състоянието на българския тенис.

За патриотизма:
Да се запрати истинския дебат в посока на патриотизъм "на едро", също не е най-почтеното занимание. За Григор - не е и вярно. Димитров играе за България във всеки свой мач.

Това, че Григор е играл за България купа Дейвис в Люксембург за да представлява България на Олимпийските игри в Бразилия е нещо много хубаво, а не лошо.Това, че е първият Български спортист класирал се за Олимпиадата трябва да бъде уважено. На тези олимпийски игри той ще представлява именно България.

"Григор Димитров (България)" е емблема, която Григор носи и знаме, което развява по целия свят непрекъснато. За да може това да бъде още по-успешно, се изискват жертви, включително и понякога неучастие в Купа Дейвис.

Имаме още много отговорни решения пред нас. Тежките времена изискват тежки решения".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини