Джокович грабна титла №10 от Големия шлем



14-09-2015 05:48 | Test User

Новак Джокович е новият шампион от Открития шампионат по тенис на САЩ – US Open. На финала на надпреварата световният №1 се наложи с 3:1 сета над Роджър Федерер, в отделните части 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 след малко повече от 3 часа игра. Двубоят между двамата се забави с няколко часа заради дъжда над Ню Йорк, но след стартирането му сърбинът действа много уверено и заслужи втория си успех в САЩ след 2011-та година.

Любопитното е, че финалът между двамата тази вечер приличаше изключително много на този на Уимбълдън преди няколко месеца, когато Джокович отново се наложи с 3:1 сета, при това по идентичен начин.
За Джокович това бе общо 10-та титла от Големия шлем и трета за календарната година. Водачът в ранглистата спечели Australian Open, Уимбълдън и US Open, като игра и финал на „Ролан Гарос”, където след спечелен първи сет загуби от Стан Вавринка.

От своя страна пък Федерер ще трябва да почака поне няколко месеца за рекордната 18-та титла от Големия шлем, която мечтаеше да спечели във „Флашинг Медоуз”.

Това беше 42-ри сблъсък между Джокович и Федерер, като двамата имат по 21 разменени победи. Благодарение на триумфа сърбинът си гарантира и чек на стойност 3.8 милиона долара – 3.3 от трофея и 0.5 за представянето му в US Open сериите.

„Бяха прекрасни две седмици за мен. Да съм на финал на US Open бе една от целите ми, едно истинско предизвикателство за мен. Изпитах голямо удоволствие да играя на този корт. С Новак имаме изключително съперничество, може би не и тази вечер, но все пак имаме по 21 победи”, коментира Федерер в церемонията по награждаването.

„Преди всичко искам да поздравя Роджър, който продължава да се развива и да става все по-добър с годините. Той направи страхотен турнир и му пожелавам всичко най-добро. Федерер е вдъхновение не само за мен, но и за цялото поколение тенисисти. Той беше на изключително ниво, търсеше агресията през цялото време”, коментира от своя страна Джокович.

„Сезонът за мен бе невероятен. 3 титли от Големия шлем е изключително постижение. Сезонът на Големия шлем приключи, но все още има важни турнири и големи предизвикателства”, каза още водачът в ранглистата. За Джокович това е втора титла в Ню Йорк след 2011 година. Сърбинът има и 4 загубени финала в турнира.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини