Шампионът Чилич оцеля в 5 сета



09-09-2015 02:16 | Станко Димов

Шампионът от миналата година Марин Чилич е първият, който си осигури място на полуфиналите на US Open 2015. Това стана факт, след като хърватинът се наложи драматично с 3:2 сета над Жо-Вилфред Цонга, в отделните части 6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3), 6:4.

Двамата предложиха невероятна битка на „Артър Аш стейдъм”, която в крайна сметка беше спечелена от миналогодишния първенец. Като цяло Чилич показа по-стабилна игра, особено на сервис, и заслужено вдигна победоносно ръце след последната точка в двубоя. От своя страна Цонга също заслужава адмирации, тъй като успя да се върне в срещата от 0:2 сета, при това изпитвайки някакъв физически дискомфорт.

В спор за място на финал Чилич очаква победителя от двубоя между Новак Джокович и Фелисиано Лопес, които ще „затворят” програмата на централния корт във вечерната сесия.

Началото на двубоя далеч не вещаеше подобен драматичен финал. Марин Чилич сервираше много стабилно и търпеливо изчакваше по-колеблив гейм на съперника, в който да нанесе своя удар. По един пробив на хърватина се оказваха напълно достатъчни за успех в първите два сета – 6:4, 6:4.

В третия сет играта продължи да бъде равностойна, но миг колебание на Чилич успя да върне Цонга в срещата. Французинът проби за 5:3, след което с лекота затвори сета за 6:1. Драмата обаче тепърва предстоеше. В четвъртия сет Чилич отново стабилизира подаването си и притисна до краен предел своя опонент. Сервирайки за оставане в мача при 4:5, Цонга беше изправен пред положение 15:40 и трябваше да спасява два поредни мачбола. Французинът обаче се справи и изравни за 5:5. Малко по-късно, при 5:6, Цонга отново спаси мачбол, този път при 30:40. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който французинът, подкрепян бурно от публиката, успя да се наложи със 7:3 точки.

Така двубоят влезе в решаващ 5-и сет, в който първия своя удар нанесе Чилич. Шампионът от миналата година успя да пробие съперника си на 0 за преднина 3:2, след което с нов бърз гейм затвърди аванса си за 4:2. До края на срещата Цонга не успя да отговори на предизвикателството и напусна турнира.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини