Крива ракета



24-08-2015 12:07 | Александър Иванов

Сезонът в тениса навлиза в заключителната си фаза. За Григор Димитров обаче вече близо осем месеца "тепърва започва". Българският тенисист не само не оправда очакванията да надгради след страхотния минал сезон, а бележи огромен спад в представянето си спрямо 2014 г. Той продължава да се лута на корта в опит да възвърне загубените си позиции, но на този етап миналогодишната му форма изглежда недостижима. През тези осем месеца Димитров често оправдаваше резултатите си със смяната на ракетата и търсенето на най-подходящата нова.

В този период 24-годишният тенисист изпробва много модели. Появиха се дори слухове, че може да смени Wilson с Head. Той няколко пъти "намираше" идеалната ракета и сезонът "тепърва започваше". След което идваше поредният неубедителен турнир и търсенето на подобрения продължаваше. Смяната на ракетата обаче не е нещо необичайно за тенисистите, за да оправдае една коренна промяна в резултатите. За професионалните състезатели е нормално да търсят подобрение във всеки елемент, когато играта им достигне дадено ниво. В случая с ракетите преходът отнема малко време, особено пък при най-добрите тенисисти. Затова изтъкването му като основна причина за толкова дълго продължаваща игрова криза изглежда повече като поговорката за кривата ракета и космоса, отколкото като логично обяснение за ситуацията.

"Григор търсеше промяна в ракетата, за да има по-голяма сила в ударите и по-тежък сервис. Не мисля обаче, че смяната на ракетата е най-големият проблем. Според мен няма как да е основната причина за по-неубедителните резултати. При тенисистите от световно ниво преходът от една към друга ракета става много бързо. До една седмица максимум те са свикнали с новата", коментира за "Капитал" капитанът на мъжкия национален отбор по тенис на България Тодор Енев.

2015: Космическа одисея

От началото на годината най-добрият български тенисист тестваше различни ракети. През април, когато се завърна в България за представянето му като рекламно лице на "Теленор", той обяви, че "ракетата му е готова на 95%". Това се случи в самото начало на сезона на червени кортове. По думите му тогава сезонът за него тепърва започваше, а надеждите му бяха да повиши нивото си спрямо миналата година. В последвалите четири турнира на червени кортове обаче записа шест победи и четири загуби, три от които срещу тенисисти извън топ 20. Най-лошото му представяне на клей дойде на най-важния турнир на тези настилка - "Ролан Гарос", където още в първия кръг отстъпи на американеца Джак Сок в три сета.

След ранното отпадане в Париж треньорът му Роджър Рашийд директно обвини ракетата за неубедителните резултати. "Ракетата трябва да се променя заедно с неговата игра. Тази, която използваше до миналата година, вече беше на 20 години. Сега се опитваме да намерим ракета, която най-добре ще съответства на играта му. Струва ми се, че вече сме намерили оптималния вариант, но сега е нужно той да проведе с нея колкото може повече срещи, за да свикне напълно", коментира австралиецът.

"Началото на сезона" за Димитров се отложи за любимите му турнири на трева. Но "оптималният вариант" се оказа не толкова оптимален, след като българинът не успя да защити титлата си в "Куинс" и отпадна още във втория кръг от Жил Мюлер, който по това време беше 48-и в световната ранглиста.

На "Уимбълдън" Димитров се появи с подобрена ракета на Wilson. Aмериканският производител обяви, че след скорошните тестове и изпробването на различни рамки са били избрани правилната тежест и баланс и е било облекчено усещането на неговата ракета. Очакванията да се доближи до впечатляващото представяне от 2014 г., когато игра полуфинал и сериозно измъчи бъдещия шампион Новак Джокович, не се оправдаха. Играта на българина продължи да бъде също толкова неубедителна. Той имаше трудности още във втория кръг срещу №52 в света Стив Джонсън, а в третия отпадна, без да вземе сет срещу Ришар Гаске.

"Когато си играл с по-малка глава и преминеш към по-голяма глава в търсене на повече сила, може да се наблюдава едно непостоянство в дълбочината на ударите, особено при ретурите и завършващите удари от дъното корта. При един по-голям идеален център топката може да отлети и да пропуснеш удар, който си сигурен, че ще намери очертанията на корта", коментира за "Капитал" специалист по наплитане на ракети, който работи в Wilson.

Започва се

Отпадането от "Уимбълдън" се оказа преломен момент. Димитров се раздели с треньора си Рашийд, с когото работеше от есента на 2013 г. Раздели се и с приятелката си Мария Шарапова, с която имаха връзка близо три години. Последваха и поредните корекции по ракетата му. В началото на август Димитров най-накрая показа в Twitter завършения вариант на новия си модел и обяви: "Започва се."

Въпреки че официално не е обявено от Wilson, се знае, че ракетата на българина е модел Pro Staff 97S, но е изработена специално за него и подбраните й след толкова много тестове характеристики са изцяло съответстващи на неговите предпочитания, а във вътрешната страна на рамката стои и неговият подпис.

През миналата годината, когато постигна най-големите успехи в кариерата си, Димитров играеше с модела Wilson Pro Staff 95S. Тази ракета има по-малка глава - 95 кв. инча, което дава по-голям контрол върху ударите заради по-малкия идеален център. В същото време обаче генерира по-малко сила. При модела Pro Staff 97 скоростта, която се връща в топката след отскока й от ракетата, е с близо 2% по-голяма спрямо 95S в почти всяка част на главата. Освен това показатели й при сервис са по-добри от тези на ракетата, с която българският тенисист играеше през миналия сезон.

Именно заради по-голямата сила и началния удар той реши да премине към ракета с по-голяма глава. "Аз съм такъв тип играч, че винаги съм искал да разчитам на сервиза като едно от най-силните ми оръжия. Тази ракета ми дава повече спин, повече мощ. Още в началото на целия процес искахме да добави малко тук, малко там. Например за началния удар исках да имам лекотата при замаха и в същото време да вкарвам повече сила. Също така с тази ракета мога по-умело да се измъквам от напечени ситуации, като правя наистина трудни удари. Има толкова много компоненти, които са съчетани в тази рамка. Връзката ни е много лична", каза Димитров за официалния канал на Wilson Tennis в края на юли.

До-голяма степен промяната в концепцията на българина е доста сходна с тази на Роджър Федерер, който също премина към глава 97 кв. инча за по-голяма сила. Ракетата на швейцареца е доста по-тежка – 357 грама без добавените тежести.

За да запази лекотата в замаха и гъвкавостта, Димитров дори намали малко от тежестта – от 313 на 310 грама. В същото време обаче увеличава общото тегло на 330 грама, като добавя 20 грама в дръжката, за да коригира баланса за по-голям контрол и маневреност. Допреди година и половина до подобен ход нямаше как да се стигне, тъй като българският тенисист отстъпваше значително като физика. Откакто започна да работи с Роджър Рашийд обаче, напредна изключително много в този аспект. Благодарение на австралиеца, който е известен с наблягането на тежките физически упражнения, Димитров разви мускулатурата си и вече разполага с много по-силно тяло, което да му позволи използването на по-тежка ракета.

Освен разлика в тежестта и баланса между ракетите на Димитров и Федерер има разлика и в наплитането – доста нетрадиционното 18х17 за българина и 16х19 за швейцареца. Димитров е заложил и на по-тънък профил на рамката за по-голяма гъвкавост – 19.5 мм спрямо 22.5 мм за Федерер.

В крайна сметка обаче корекциите по ракетата не са толкова съществени, за да съответстват на толкова съществената разлика в резултатите. Според Тодор Енев проблем при смяна може да възникне от психологическо естество. "Въпросът е как ще се настроиш. Психическата нагласа е много важна. Ако си втълпиш, че дадена ракета не е достатъчно добра за теб, това може да окаже сериозно влияние върху представянето ти на корта", обясни бившият тенисист.

Капитанът на България за купа "Дейвис" е на мнение, че Димитров е свикнал с финалния модел на ракетата си и вече започва да побеждава.  В първите си два турнира след "Уимбълдън" обаче най-добрият български тенисист отпадна във втория кръг след нови загуби от американците Джонсън и Сок. С тях балансът му през 2015 г. стана 24 победи и 15 поражения. За целия минал сезон загубите му бяха 18 при 50 спечелени мача. С едно солидно представяне (с новата ракета) в оставащите турнири и най-вече на US Open Димитров ще има чудесно оправдание. В противен случай обаче поговорката за ракетата и космоса отново ще е на дневен ред.

Автор: Александър Иванов, "Капитал"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини