Иван Лендъл е разумният избор за Григор Димитров



31-07-2015 11:41 | Tennis24.bg

Григор Димитров, който прекрати съвместната си работа с Роджър Рашийд след отпадането в трети кръг на Уимбълдън, бе забелязан да тренира във Флорида в компанията на Иван Лендъл, което породи спекулации за евентуално сътрудничество между двамата.

Ето и 5 неща, с които Лендъл може да помогне на Григор Димитров:

1. Увереност в собствените сили: Като водещ треньор, той отбелязва: „Увереността е всичко”. И кой може да се справи по-добре от Лендъл, в това да помогне на играч с изключителен талант, който е в състояние да направи всеки удар, да повярва в собствените си сили? Как няма да окуражи Григор Димитров във важните моменти в турнирите от Големия шлем, когато погледне в своя щаб хладнокръвното изражение на Иван Лендъл? 

Разбира се, Димитров не е в същата ситуация, в която беше Анди Мъри когато се обърна към Лендъл в края на сезон 2012. Мъри вече беше играл и губил финали в Големия шлем, преди да работи с Лендъл. Димитров, полуфиналист от Уимбълдън 2014, все още не е  достигал до втората неделя в турнир от Шлема. С други думи, Димитров не е изпитвал същата болка като Мъри, преди Иван Лендъл да се появи на сцената. Очакванията към Димитров обаче бяха много повече от това, което той постигна в Шлема до момента, колкото и трудно да е да се постигат резултати в мейджърите в сегашната епоха на тениса.

Може ли Лендъл да предложи на Димитров по-добро обслужване, в сравнение с Анди Мъри? В крайна сметка, Лендъл беше треньор-новобранец, когато започна работа с шотландеца. И сега, след опита, който натрупа с Анди Мъри, Лендъл вече знае как да помогне на някой да спечели титли от Големия шлем.

2. Тактическа яснота: Лендъл е на мнение, че за да спечелиш титла от Шлема, трябва да си агресивен, да поемаш инициативата и да атакуваш опонента си. Според него колкото и добър да си в защита, не търсиш ли атаката, няма как да постигнеш желания резултат. Но може би най-важното е, че съветът идва от някой, който е спечелил 8 титли от Големия шлем. Няма как да не се вслушаш в това, което ти казва. 

Един от бившите треньори на Мъри – Майлс Маклагън веднъж каза, че неговите методи на работа не се различавали сериозно с тези на Лендъл. Голямата разлика бе в това, както са постигнали двамата треньори в кариерите си на корта. Съветите от човек като Лендъл имат много голяма тежест, без значение дали става въпрос за Анди Мъри или Григор Димитров – просто се фокусираш върху това, което Лендъл ти е казал.

3. Откритост и честност: „Не мисля, че всеки треньор е открит и честен. Има момчета, които просто искат да запазят работното си място”. Една от най-силните черти на Иван Лендъл, когато започна работа с Анди Мъри е тази, че той няма нужда от работата. Той няма нужда от това да се връща към треньорската професия и сега. Той може и да бъде добре компенсиран за труда и времето, което отделя за даден играч, но със сигурност не е я занаята заради парите. Това ясно означава, че за разлика от повечето треньори на пазара, Лендъл може да предложи пълна откритост. Той няма да държи езика си зад зъбите, само и само да си получи чека в края на месеца. Той никога няма да разкрие какво сте си говорили. Също както лекарите и адвокатите, Лендъл вярва, че треньорът по тенис никога не трябва да нарушава поверителността на играча.

4. Умишлено търсене на повече игра на форхенд: Когато Лендъл беше на корта, неговият любим начин да покаже превъзходство пред съперника бе да забие форхенд между очите на опонента си. Лендъл винаги е искал от Мъри също – да се възползва от всяка една възможност, която му се отвори за атака на форхенд. По този начин Лендъл показа на Мъри как да действа безкомпромисно, когато получи своя шанс. Може би в повечето случаи Лендъл имаше за цел да научи Мъри как да мисли в конкретни ситуации, отколкото да причини болка на съперника си.

Един от най-щастливите моменти от съвместната им работа бе в демонстративен двубой на двойки в Куинс Клъб, когато Мъри и Лендъл бяха противници на корта. Тогава след удар от форхенд на Мъри, топката се заби в гърдите на Лендъл, а той просто се усмихна. Като изключим шегата на страна, Лендъл винаги е харесвал случаите, в които тенисът става малко по-контактен спорт. Може ли Димитров скоро да черпи знания от тази тъмна страна на изкуството на Лендъл?

5. Да придобие характер на шампион от Големия шлем: Лендъл иска всеки един играч, с който работи, да получава възможно най-много информация. По време на съвместната си работа с Мъри, Лендъл бе споделил: „Понякога (Мъри) ме изненадваше с въпросите си, които сякаш идваха от нищото. Но по всичко личеше, че той е мислил и върху тях. Колкото повече въпроси ми задаваше, толкова по-щастлив бях аз, защото това показваше, че той иска да се развива и да се учи”.

Автор: Марк Ходжкинсън, ESPN

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини