Кой да тренира Григор – отговорът е ясен



27-07-2015 10:25 | Любомир Тодоров

Това лято вероятно ще се окаже съдбовно за Григор Димитров. Той направи две важни раздели – с Роджър Рашийд и Мария Шарапова. И сега на дневен ред е изборът.

Кой ли не беше спряган за нов треньор или нова приятелка на българския тенис талант. Както и при ракетата, Гришо не бива да прибързва, но не бива и да протака нещата.

За треньора ми е думата. Според мен Димитров би направил голям удар, ако назначи на поста българка. Но не коя да е, а някоя от знаменитите сестри Малееви.

Мануела, Катерина и Магдалена имаха прекрасни кариери, спечелиха редица титли и записаха класирания в челната десетка на световната ранглиста.

Трите се ползват с огромен авторитет в елитния тенис. В момента никоя от тях не е свързана с професионалния спорт (освен техния тенис клуб), но в разговори и интервюта с тях става ясно, че те следат в детайли какво се случва в света на спорта с жълтата топка.

Григор винаги е подчертавал респекта си към Малееви и е споделял колко много дължи на трите сестри за своето развитие. Остава да направи следващата крачка и да започне сътрудничество с Мануела, Катя или Маги.

Така той ще повтори стъпката на Анди Мъри, който с наемането на Амели Моресмо тръгна пак нагоре. А и ще се разбере, че освен добри тенисисти от България може да излезе и успешен треньор.

За мен Мануела е най-подходящата. Тя се увлича от години от психология, което би помогнало много на Григор в този момент. Освен това тя е неоспорим авторитет в неговите очи. Като майка шампионката на смесени двойки от US Open има и нужния подход. За това, че е като тенис професор, няма какво да се говори.

Смятам, че пътуванията на Малеева по турнири не биха се отразили на работата на нейната фондация, която от години осигурява лечение на деца с ортопедични проблеми в Стара Загора.

Катя е съпруга на мениджъра на Димитров Георги Стоименов и също се ползва с уважението му. Но до момента тя не и изявила амбиции да захване нещо, свързано с треньорска дейност.

Маги би се справила блестящо със задачата, убеден съм, но за нея дългите пътувания са проблем за момента, защото трите й деца са все още доста малки и тя не обича да се разделя с тях за повече време.

Григор Димитров и Мануела Малеева“ звучи добре и дано се случи този екип. Така ще има и приемственост в родния тенис, Гришо ще намери нужната му хармония, името Малеева отново ще се чува по световните кортове, а и сестрите ще покажат, че са способни да постигнат успехи и в едно ново предизвикателство.

Любомир Тодоров

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини