"Евтини" интереси провалят българския тим за Купа "Дейвис"



08-07-2010 01:54 | Николай Драгиев

Ако се чудите коя е страната, която напълно доброволно пренебрегва поне двама от своите най-добри тенисисти в турнира за Купа "Дейвис", то отговорът е пред нас. Това е България, разбира се. И дори този странен факт, можеше да бъде преглътнат, ако се бе появило едно простичко и адекватно обяснение за този избор. Такова естествено липсва, пък и трудно може да бъде дадено.

 

Скандалът не закъсня. Пренебрегваният през годините Тихомир Грозданов логично отказа повече да играе под ръководството на Огнян Илиев, току преди срещите ни със Словения в турнира. Формално той бе повикан на традиционния лагер на кортовете на "Академик", но впоследствие отпадна от отбора по "неясни" причини.

 

Очевидци на "Академик" споделиха за Tennis24.bg, че въпросният "лагер" е преминал при доста смущаващи обостоятелства, поне що се отнася за професионални играчи, национали на страната си. В първия ден от неговото провеждане, след 1 час разгрявка, капитанът Огнян Илиев казва на играчите да приключват, тъй като кортът е зает от ... аматьори.

 

Не по-малко интересно е на следващия ден. В него двубой за определяне на последното място в състава играят Цветан Михов и Валентин Димов. Дотук добре. Димов заслужено печели, тъй като е в добра форма и взима последното място. Без да изразяваме съмнение в качествата на Тодор Енев и Ивайло Трайков, но на никой не е ясно на какъв принцип те "директно" получават място във "финалната петица", без контролни срещи. Когато има правила те трябва да са за всички, дори и за най-добрите и доказани имена. Така е професионално.

 

А отвъд огромния им опит и качества, фактите не подкрепят тяхното включване в състава. Енев, който наскоро стана баща и Трайков не са играли от средата на май официален мач. С оглед напредналата им възраст е логично това да има голямо значение. Особено, когато говорим за двубои в 3 от 5 сета. Или забравихме иначе блестящия мач на Тошко срещу Бенжамен Балере от Монако, в който той поведе с 2:0, но заради липса на сили, бе обърнат до 3:2.

 

Самият Енев загуби един от последните си мачове на сингъл, тъкмо от Цветан Михов, който в крайна сметка отпадна от сегашния състав. Тъкмо Цецо и Григор Димитров ни донесоха пък решителната победа на двойки срещу Монако. Така или иначе, дори и да приемем че ранглистата "не е основен фактор", е абсолютно необходимо да видим най-малкото лансираните мачове "всеки срещу всеки", за да знаем, че изборът е прозрачен.

 

Действително основният аргумент, че едни са по-опитни от други е логичен, но той поставя и един важен въпрос. Освен Енев и Трайков другите нямат опит, но как ще го добият този опит като не играят? След няколко години няма да ги има тези заслужили ветерани и тогава отново ще сме в долните ешелони на турнира.

 

Дори не си струва да се повдига въпросът защо дори не бе обсъждано повикване на Димитър Кутровски в състава ни. Талантът от университета в Тексас ниже победа след победа в САЩ. Само след 4 турнира за годината, той скочи до 586-о място в света и е само въпрос на време да се придвижи още повече в ранглистата.

 

Ставащото в нашия отбор действително е смущаващо. Както винаги причините вероятно са съвсем прозаични. Липсата на принципи при избирането на отбора, говори за само едно - тенденциозност и преследване на лични цели. А "евтините" лични желания обикновено са свързани с финикийски знаци... а не с доброто представяне на България.

 

Уточнение: В интерес на истината стана ясно, че Димитър Кутровски е бил повикан на вече споменатия "лагер". Проблеми с визата са го спрели. Въпреки тази наша неточност, всичко останало важи с пълна сила.

 

Екип на Tennis24.bg.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини