Роджър Федерер е готов за живота си извън тениса



06-07-2010 02:18 | Николай Драгиев

Публично Роджър Федерер никога няма да си признае, но лично за себе си той знае "резултата". Загубите му от Томаш Бердих и Робин Сьодерлинг на Уимбълдън и "Ролан Гарос" просто ясно ни сигнализираха за края на ерата "Федерер". Той няма да го обяви открито, но дълбоко в себе си Роджър знае, че неговото време на върха безвъзвратно приключи.

 

За шест години той не бе губил преди полуфинал на турнир от Шлема. 23 поредни полуфинала бяха увенчани с 14 от неговите общо 16 трофея. Но на Уимбълдън и преди това в Париж, той бе разбит от един и същи тип играчи - по-голям, по-мощен и най-важното - пой-млад играч.

 

След загубата от Бердих, логично Федерер бе в ужасно настроение. Той троснато обяви, че проблеми с гърба и единия крак, без да му е зададен такъв въпрос. Освен това швейцарецът обеща "да се завърне", тъй като няма търпение пак да играе на Уимбълдън и Откритото първенство на Франция.

 

Истината обаче е, че Федерер вече мисли в перспектива.

 

Малко известен факт е, че той иска да купи турнира в родния Базел "Davidoff Swiss Indoors". Тук не става въпрос само за тази надпревара. Това ще бъде първият турнир, който ще бъде включен в портфолиото на Роджър. Източници близки до Федерер споделят, че той има много сериозни и дългосрочни планове за подобни инвестиции.

 

Интересът на Федерер към състезанието в Базел поставя досегашния директор на турнира Роджър Бренуолд в отчаяна позиция. Това е изцяло негово дело, което в крайна сметка се превърна в отлично бизнес начинание. Но ако Бренуолд не продаде на Федерер, то той ще се сблъска с гнева на привържениците на бившия номер 1. Той просто трябва да се раздели със своето "бебе", което така грижливо отглеждаше през годините.

 

Престоят на Федерер на върха бе дълъг и много последователен. Дори Пийт Сампрас, който има най-много седмици начело в ранглистата, имаше сериозни спадове във формата. За разлика от него Федерер бе безмилостен. На 29 години Федерер, който е може би най-великият атлет за всички времена, вече изглежда няма сили да бъде на върха.

 

Ако продължим сравнението със Сампрас, то американецът се отказа тъкмо когато навърши 31. Той спечели последната си седма титла на Уимбълдън на 28 и чака още 2 години преди да вземе US Open през 2002 г., който е последният в кариерата му въобще. Той знаеше, че няма сили за повече от 14 титли в Шлема и напусна сцената.

 

В пика на доминацията на Федерер, той просто бе много по-добър от всички останали, но това бе нож с две остриета. Преди Рафаел Надал да се появи на сцената, никой не го притесняваше. Но за сметка на това всички започнаха да работят много по-усилено, тренираха повече и напредваха с всеки изминал ден. Като резултат от всичко, сега играчите са в пъти по-мощни от Федерер, който пък в същото време вече застарява застрашително.

 

Напускайки Уимбълдън тази година, Федерер сподели, че "всички биха умряли само и само да играят четвъртфинал в Шлема". Но Федерер не е просто "всички". Федерер е най-добрият атлет за всички време в спорта изобщо. Да преглътне и тази загуба очевидно ще му бъде много трудно.

 

Когато се завърне на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" догодина, то той ще е на 30. И ако младоците продължават да подлагат на такова напрежение швейцарската легенда, то увереността им, че могат да го победят ще расте с всеки изминал ден.

 

Така че: Роджър Федерер, Кралят на кортовете е мъртъв; Да приветстваме Роджър Федерер, директорът на тенис турнири по цял свят.

 

Аликс Рамзи, "Скотсмен"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини