Една победа до мечтата



06-06-2015 15:08 | Станко Димов

Новак Джокович и Стан Вавринка ще играят в неделния финал на „Ролан Гарос”. Това стана факт, след като световният №1 спечели доиграването на полуфиналния двубой срещу Анди Мъри с 3:2 сета. Припомняме, че срещата между двамата бе прекратена в петък вечер от съображения за сигурност при преднина 2:1 сета за Ноле и 3:3 гейма в четвъртия сет. При подновяването на двубоя днес Мъри успя да вземе четвъртия сет, но в крайна сметка победата отиде на сметката на Джокович – 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1.

Така в неделя Джокович ще излезе на своя трети финал на „Ролан Гарос” и ще преследва първа титла в турнира. Ако спечели срещу Вавринка, сърбинът ще направи „Кариерен шлем”, като ще има във витрината си всички мейджър трофеи.

От своя страна швейцарецът ще излезе за втория си финал в Шлема. Първият бе миналата година на Australian Open, когато в спора за трофея Стан надделя над Рафаел Надал.

Първите два сета на срещата се развиха изцяло по вкуса на световния №1. Ноле „захапа” съперника си от първата точка и успя наложи своя стил. Един пробив в първия и два във втория сет се оказаха достатъчни на Джокович да поведе с 6:3, 6:3 около час и половина игра. При това в тези два сета сърбинът дори не даде на Мъри да помисли за точка за пробив!

В началото на третата част срещата продължи да се развива по същия начин и изглеждаше така, сякаш е въпрос на време Джокович да затвори двубоя в 3 сета. Мъри обаче не допускаше пробив, а на свой ред в 11-ия гейм стигна до първите си точки за брейк от началото на двубоя! Шотландецът се възползва още от първата и поведе с 6:5, след което със сервис-гейм на 0 спечели сета – 7:5. Това беше и първия случай от началото на турнира, в който Джокович губи сет!

По драматичен начин започна и четвъртата част. Окрилен от силния финал на предходния сет, Мъри осъществи ранен пробив, при това на 0 и поведе с 2:1. В ответния гейм обаче британецът допусна изключително нелепа грешка при смач в близост до мрежата, след което Ноле направи ри-брейк. Последваха още по един разменен гейм, след което организаторите решиха да прекратят двубоя.

След подновяването на играта в събота Ноле и Анди взеха с лекота по два гейма. В 11-ия гейм Мъри поведе с 40:15 и получи две точки за пробив. Световният №1 отрази първата, но при втората британецът излезе победител и поведе с 6:5, след което със сервис на своя страна си гарантира сета – 7:5.

В решаващия пети сет Джокович успя да изчисти играта си и започна силно, повеждайки с пробив за 2:0 и затвърждавайки за 3:0. До края на сета Мъри така и не успя да намери отговор на значително подобрената игра на световния №1 и не успя да стигне до знаменита победа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини