Роджър Рашийд: Ретурът на Димитров ме тревожи най-много



07-05-2015 12:37 | Станко Димов

Когато поговориш няколко секунди с Роджър Рашийд, си даваш сметка защо е успял да изведе толкова много тенисисти сред най-добрите в света. Малцина разбират тениса по-добре от Роджър и когато приключва интервюто с него, не можеш да сдържиш една лека усмивка от вдъхновяващите и мотивиращи думи на австралийския треньор. Пред радио "Punto de Break" той говори за своя играч - Григор Димитров, и как работи с него, за да бъде сред 10-те най-добри в света. За силата на характера, на който винаги набляга със своите възпитаници и който е толкова важен в тениса.

- В какво състояние е Димитров след загубата му в Истанбул?
- Загубата му беше тежка, но трябва да продължи напред. Сега сме в Мадрид, нов турнир, нова настилка, нови усещания... Сега гледаме само към следващите турнири.

- Димитров обясни, че използвал две различни ракети през последните месеци и че опитва да открие идеалната за него.
- Трябва да се развиваш заедно с играта. Ракетата, която той използваше миналата година, и с която играеше в предходните години, е на 20 години. С новата ракета се опитваме да открием тази, която да му носи най-голяма полза в неговата игра, и той вече експериментира с няколко. Изглежда, че последната му се "ловка" добре и сега трябва да играе много с нея, за да й свикне на 100%.

- Но какво точно търси с новата ракета?
- Кордажът е различен, главата й е по-широка и има повече мощ. Предишната бе много стара и не генерираше достатъчно сила при ударите.

- Подобна ли е на тази на Федерер?
 - Формата на главата й е подобна, но самата ракета е напълно различна.

 - Миналата година той най-сетне успя да влезе сред първите 10, но изглежда, че още се нуждае от нещо повече, за да продължи да се качва нагоре. Какво му липсва според вас?
 - Да влезеш в топ 10 не означава, че си се променил напълно. Това, което трябва да направи, е да повтори силното си представяне за определен период от време и да продължи да върви нагоре малко по малко. Трябва време. Всичко е въпрос на време. Не всичко е като миналата година, когато от 30-о място скочи до 10-о. Сега има нови неща, повече очаквания от моя страна и от негова. Просто трябва да продължи да развива играта си и тогава класирането ще отразява неговото представяне. В момента не е още както през миналата година, но всичко е наред, няма смисъл от паника.

- Кое трябва да подобри вашия възпитаник сега, в този момент?
 - Трябва да подобри своите ретури. Димитров не връща топката като Джокович, Мъри или Нишикори, които го правят най-добре в момента. Той трябва да подобри изцяло своя ретур, което ще го направи още по-силен в мачовете. Но не е само това, има още много неща за подобрение. Включително психиката и физиката. Няма нито една част от играта му, от която да съм 100% доволен.

– Значи не става дума само за едно нещо.
- Ретурът е това, което най-много ме тревожи, но всяка част от играта му е в постоянно развитие. Не трябват големи промени, просто да развиваме всяка част.

- Според вас защо той не постига добри резултати през 2015 г., за разлика от миналата година?
- Смяната на ракетата оказва голямо влияние. Тя изисква време. На Федерер му бяха нужни 6 месеца, докато се приспособи към новата си ракета.

 - А не смятате ли, че животът му извън корта може да го разсейва в момента заради връзката му с Шарапова и насоченото към него медийно внимание?
 - Не, аз виждам, че си е добре. Липсваше 3 седмици, беше вкъщи, но аз го виждам напълно концентриран към тениса. Що се отнася до личния му живот, не мога да коментирам.

- В какво се промени тенисът на Григор, откакто започнахте да работите с него?
- (Мисли няколко секунди.) Във всичко, изцяло (смее се). Първото, което направих с него, бе да го научи какво се изисква, за да бъдеш в топ 10. Включително какво е нужно, за да си топиграч, да печелиш турнири от Големия шлем и да бъдеш номер едно. Обучавах го. Щом веднъж разбра всичко това, въведохме в практиката цялата нужна работа, да се работи върху физиката, за да е по-силен.

- Значи обучението върви преди подобряването на физиката?
- Да, първо трябва да го накараш да разбере какво е нужно, за да бъде пред останалите. Трябва да знае как да използва играта си по най-ефективния начин. Един играч като Димитров има много възможности и трябва да разбере как да използва своята игра. Това бе едно от най-важните неща, които трябваше да го науча, как да бъде един голям професионалист на корта. Промених стила му и начина, по който печелеше точките, нещо, върху което продължаваме да работим и сега. Но обучението е основата и с него не могат да се правят компромиси.

- Променихте стила му. Преди беше по-агресивен.
 - Да. И сега е агресивен, но преди се хвърляше повече за някои точки. А това те кара да допускаш повече грешки и когато наредиш няколко последователни, приключваш с мача.

 - Преди няколко седмици в едно интервю Димитров коментира, че отношенията му с вас били в малко "деликатна" ситуация. Какви са те в момента?
- Нашите отношения? Отлични са.

- Значи всичко е наред?
- Наред е 100%.

- Да променим малко темата - работил сте с Хюит, Монфис, Цонга, всичките ги изведохте сред 10-те най-добри, но когато престанахте да работите с тях, те паднаха надолу в класирането. Изглежда, че вие притежавате формулата на успеха...
 - Да я притежавам? (смее се).

 - Така изглежда. Защо смятате, че след вас те паднаха в ранглистата?
- (Мисли няколко секунди.) Моят метод на обучение залага на физиката, но най-вече върху психиката.

- Хората мислят обратното, че работите повече върху физическото подобрение, отколкото върху психиката.
 - Така е, защото не ме познават. Виждат ме колко съм як и си вадят заключения, които не са правилни (смее се). Една много важна част за играча е неговата физика, особено в тениса, но най-важното е психиката. Основната част от моята работа е съсредоточена върху психиката. Не само в тениса, но също работя с олимпийци и с бизнесмени. И това е другото, за което говорих с тези играчи, преди да ги тренирам.

- Какво точно?
- Аз те тренирам, ако ти се интересуваш да си най-добрият играч, който можеш да станеш. Ако искаш само да бъдеш просто един играч от веригата, да тъпчеш на едно място и да не ставаш по-добър с всеки изминал ден, тогава аз не съм треньор за теб. Обичам да работя с хора, които искат да бъдат най-добрите. И точно това е моята формула. Това не важи само за тениса, а за всички спортове. Работил съм с други спортисти и нещата работят. Но е ясно, че един ден те се изморяват от тези психологически изисквания, които искат много, тази промяна на манталитета - вече да не ставаш рано всеки ден и да не работиш, ето кое ги свали в ранглистата, вероятно.

 - Леле!
- Да, един пример за човек, който работи върху психиката си всеки ден, е Надал. Още от малък чак досега, той винаги прави едно и също. Има невероятни дух и психика.

- Според вас кой е по-силен психически: Надал или Джокович?
- Рафа, без колебание.

- Обаче в момента Новак е много по-силен психически от испанеца.
 - Но когато беше млад, Джокович въобще не можеше да се доближи до психиката на Надал. Рафа като млад беше много силен, просто Джокович успя да промени това, за което трябва да свалим шапка на сърбина. Той се научи да използва своята психика като оръжие. Психиката е най-мощното оръжие, което съществува.

„7 дни спорт”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини