Григор Димитров: Винаги съм се гордял, че съм българин



24-04-2015 15:06 | Станко Димов

Макар и за кратко, Григор Димитров се прибра в България и намери време да застане пред представителите на медиите. Гришо официално бе представен като партньор на „Теленор България”, а по този повод бе организирана и пресконференция. Ето какво сподели Димитров на срещата с медиите:

- Как оценяваш сезона до тук за теб? Възнамеряваш ли да включиш нов човек в своя екип, който да работи с Роджър Рашийд и баща ти?
- Сезонът тепърва започва за мен. В началото имах известни затруднения на турнири, на които винаги съм играл добре и винаги съм мислел, че мога да играя добре. Относно добавянето на друг треньор, или на помощник – според мен има още време, това е една деликатна ситуация. Целият отбор, аз, треньорът ми, го коментираме и се опитваме да намерим възможно най-оптималният вариант и да направим така, че програмата да работи. В последно време играя повече, пътувам на повече турнири и определено трябва повече внимание. За момента мислим как да направим възможно най-добрия вариант.

- Като стъпка напред ли смяташ четвъртфинала  в Монте Карло, с който започна сезона на клей, или съжаляваш, че не успя да продължиш още по-напред в турнира?
- За съжаление (в двубоя с Гаел Монфис), имах чувството, че е от онези дни, в които каквото и са опитвах, каквото и да направя, нищо не се получаваше. За съжаление има такивая дни, но в никакъв случай не съм обезкуражен, напротив. Мисля, че започнах сезона на клей много добре, имах много добра подготовка, а това бе една от най-важните ми цели за момента. Харесва ми клея, не се оплаквам, но целта ми в момента е да играя по-добре в Париж (на „Ролан Гарос”). Останалите турнири разбира се са важни, но стъпка по стъпка.

- Възможно ли е да те видим в България в зала „Арена Армеец” за някой двубой с някое от големите имена в тениса?
- Това звучи чудесно и ако зависише само от мен щях да го направя. Но, за да се случи нещо такова, има много различни фактори, които трябва да се направят.

- Очакваш ли нова среща с Роджър Федерер сега на турнира в Истанбул?
- Тренираме в неделя в три часа, така че ... (смее се). Всеки от нас иска да победи. Както и да го погледнем, турнирът в Истанбул е наистина силен. Всеки играе добър тенис за момента, всеки може да победи всеки. Но ако всичко върви по план се надявам, че финалът ще е такъв (с Федерер).

- Какво не ти достигна в Акапулко да защитиш титлата си и отпадна толкова рано?
- Като цяло турнирът не беше силен, нямах тази добра настройка преди самия турнир. Имаше няколко неща, върху които трябваше да работя. Също така имах и проблем с ракетите, както се видя. Но има и такива моменти, случва се.

- Как се справяш с напрежението, че си играч от Топ 15?
- Напрежение винаги има. На аз винаги съм го харесвал. Мисля, че когато усещам малко напрежение в себе си съм по-концентриран, по-постоянен. Много е трудно в продължение на 25 седмици в годината да държиш постоянна концентрация и да си в добра физическа форма. Това наистина е много трудно.

- Има ли някаква по-особена причина за този спад в играта ти от двубоя с Анди Мъри на Australian Open до началото на сезона на червено?
- Както казах има най-различни фактори. Проблемът с ракетите бе един от тях, това ми отне малко време, отне ми малко от подготовката. Никога не е лесно след Австралия да летиш обратно, да започнеш да работиш на ново, да вкараш цялата си енергия в това. Но се справих. Да, имаше нещо, които не ми харесват (в играта), това не мога да го скрия. Но от друга гледна точка сезонът сега започва, предстоят много мачове на клей, където искам да се представя по-добре от миналата година. След това идва и тревата, което е добър знак за мен.

- Ще те видим ли в отбора на България за Купа „Дейвис” за мачовете с Люксембург?
- Има време до тогава. Много турнири се натрупват един след друг. Надявам се, че ще съм в добра физическа форма, защото все пак ми трябва малко време и почивка. Има време, надявам се, че всичко ще бъде ОК и когато му дойде времето ще реша.

- Спомена, че си имал проблем с ракетата и си изпробвал различни видове ракети. В момента този проблем изчистен ли е?
- Много добър въпрос. Да, бих казал 95% от ракетата е готова (смее се). Да избереш ракета трябва да минеш през много фази. Аз бях изпробвал само две ракети и видях колко голяма е разликата между тях. Мисля, че с подкрепата на „Уилсън” и с инженерите, с които имахме доста дълги срещи и много дискусии, за момента ракетата се получава много добре. Надявам се, че до края на годината всичко ще бъде готово.

- Поставял ли си си конкретна цел на кое място искаш да завършиш 2015-та година.
- Винаги се стремя към върха. Конкретна цел не мога да кажа, винаги съм се стараел да играя по-добър тенис. Надявам се да завърша годината по-добре от 2014-та.

- Кажи ни малко за твоя поглед към конкуренцията от Топ 10. Например кариерата на Рафа Надал тръгва ли надолу и може ли Новак Джокович да направи Голям шлем?
- За момента Новак е най-добрият, наистина е изключително трудно да се играе срещу него. Изключително концентриран е по време на мача. В отлична форма е. Цялата структура при него в момента е на отлично ниво. А понякога това помага повече от тренировките. Не знам какво е положението с Рафа като цяло, всеки има такива периоди. Не съм в отбора му, не знам дали няма някакви лични проблеми. Въобще има много фактори, които няма как да разберем, можем само да гадаем.

- Какви ти предстои от тук нататък и върху какво трябва да работиш, за да развиеш играта си?
- Всеки следващ турнир е изключително важен. Сега отивам да играя в Турция, след това идва Мадрид, Рим, после Париж. Това са седмици, които са адски важни. Това е моментът да се трупат точки, но в същото време и да се види до каква степен си се развил и върху какво има да работиш.

- Би ли споделил как се готвиш психологически преди мач?
- Всеки ден е малко различен от другия. Вечерта преди мача, когато си легна, започвам да визуализирам целия мач – кой е противникът и как съм играл срещу него преди. Кои са ми били силните и слабите страни. Гледам да си представя мача от моята гледна точка – как искам да се развият нещата. Все едно гледам мача си, преди той да е започнал.

- Какво е чувството да виждаш толкова много българи, които те подкрепят по целия свят?
- Чудесно е, наистина е уникално. Почти на вски турнир, на който съм участвал, съм забелязвал български знамена, което ме кара да се чувствам още повече българин. Винаги съм бил горд от това. Чудесно е да видиш такава подкрепа, особено в Румъния миналата година, в Мадрид също.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

Екип на Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини