Какво се случва с Григор Димитров?



10-03-2015 10:13 | Любомир Тодоров

Сезонът на най-добрия спортист на България за 2014 г. Григор Димитров не започна по начина, по който се искаше на сънародниците му.

Вечните максималисти са изненадани, а някои дори поразочаровани от представянето на топтенисиста. Ако сравним постигнатото от Гришо в първите два месеца на миналата година с януари и февруари на тази, ще забележим известно отстъпление. Но е почти сигурно, че съвсем скоро ще го видим в познатия му блясък.

Хасковлията стартира 2014-а с четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия през януари, където отстъпи в епичен двубой на Рафаел Надал. А месец по-късно спечели най-значимата си титла от турнира в Акапулко от категория „АТР 500“.


А сега Димитров започна още по-обещаващо с полуфинала в Бризбън. Но после отпадна в Мелбърн на осминафинал. Февруари се превърна в истинска мъка за феновете на българина.

Първо в Ротердам Григор трябваше да спасява два мачбола на ветерана Матийо, преди да успее да спечели срещата. Последва неочаквана загуба от друг ветеран – Жил Мюлер, който след успеха не можеше да се нарадва, че е успял да победи тенисист от Топ 20.

В Акапулко Григор и приятелката му Мария Шарапова бяха посрещнати с почести. Маша е явление където и да се появи, А 23-годишният българин идваше с ореола на шампион. Но най-впечатляващото от изявите му се оказа скокът от прочутите скали в мексиканския курорт.

 

Димитров трудно победи в три сета сърбина Крайнович, който беше извън първите 100 в ранглистата. После необяснимо се сгромоляса срещу Райън Харисън след 5:7, 6:4, 0:6, като показа явно нежелание за игра в края на срещата.


На въпроса дали загубата от 169-ия в ранглистата тогава американец е най-тежката в кариерата на юношеския шампион от „Уимбълдън“ и Отритото първенство на Съединените щати, отговорът е: да, откакто стана неизменна част от Топ 20 на планетата.

За справка, преди Акапулко поражението на Григор Димитров от състезател с най-задно класиране беше през август миналата година, когато в Синсинати като №8 в ранглистата на АТР отстъпи на 65-ия Йежи Янович с 4:6, 6:3, 3:6.

Какво се случва с една от големите звезди на тениса? Отговорът знае само Григор. Но като страничен наблюдател мога да кажа, че три игрови фактора определено му влияят. Очевидно Димитров се опитва да играе по-агресивно от началото на сезона. Но все още допуска доста грешки, защото търси най-добрите си удари и своята комфортна зона. В момента, когато ги намери и стабилизира, ще видим един друг Гришо. Сервисът му също не е това оръжие, което познаваме от миналата година. А в мъжкия тенис без мощен начален удар почти нямаш шанс за нещо голямо.

Третият фактор е смяната на ракетата. За нея го питат на всяка пресконференция. Ето какво отговори Гришо за нея в Ротердам пред медиите, сред които беше и пратеникът на Tennis24.bg. „Тестването е дълъг процес и не бързам, защото трябва да взема правилното решение. Впечатлен съм от черната ракета, но очаквам да бъдат завършени и последните детайли по нея. Така че за това важно решение ми трябва още време.“

Странното за мен е защо трябва да се изпитва ново „оръдие на труда“ по време на турнири, а не в подготвителния период. Както направи и самият Гришо, когато смени ракетата Head с Wilson през декември 2009 година. Но пък и нищо фатално не е станало. Никой не може да е в топформа от януари до ноември. Така че хасковлията, който на 16 май ще навърши 24 години, има време да покаже целия си блясък в играта.

На Димитров му предстоят много сериозни изпитания на турнира в Индиън Уелс, който започва на 12 март, и на този в Маями от 25 март. Той пристига за първото изпитание в Калифорния направо от Ню Йорк, където е демонстративният двубой с негово участие, както и на Роджър Федерер, Моника Селеш и Габриела Сабатини.

Сигурен съм, че Григор и неговият щаб са направили анализ на ситуацията и са направили нужните промени, за да тръгне първата ни ракета към нови върхове.

Резултатите на Димитров през 2015 г.
Акапулко (от 23 февруари)
Първи кръг – Филип Крайнович (Сърбия, №101 в света)  6:3, 5:7, 6:0
Осминафинал – Райън Харисън (САЩ, №169) 5:7, 6:4, 0:6.

Ротердам (от 9 февруари)
Първи кръг – Пол-Анри Матийо (Франция, №96) 4:6, 7:6(2), 6:2
Осминафинал – Жил Мюлер (Люксембург, №37) 2:6, 6:7(8).

Открито първенство на Австралия (от 19 януари)
Първи кръг – Дъстин Браун (Германия, №90) 6:2, 6:3, 6:2
Втори кръг – Лукаш Лацко (Словакия, №99) 6:3, 6:7(10), 6:3, 6:3
Трети кръг – Маркос Багдатис (Кипър, №78) 4:6, 7:6(5), 3:6, 6:3, 6:3
Осминафинал – Анди Мъри (Великобритания, №6) 4:6, 7:6(5), 3:6, 5:7.

Бризбън (от 4 януари)
Осминафинал – Жереми Шарди (Франция, №31) 3:6, 6:4, 7:6(8)
Четвъртфинал – Мартин Клижан (Словакия, №34) 6:3, 6:4
Полуфинал – Роджър Федерер (Швейцария, №2) 2:6, 2:6.



Любомир Тодоров,  специално за вестник „Животът днес"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини