Григор Димитров: Приех загубата от Надал като победа



17-01-2015 13:04 | Станко Димов

Пресконференция на Григор Димитров преди началото на Откритото първенство по тенис на Австралия.

- Много пъти си бил питан за смяната на караула. Чувстваш ли, че ти, Кей Нишикори и Милош Раонич сте все по-близо до топ играчите? Или след загубата от Федерер миналата седмица си на мнение, че разликата все още не е малка?
- Не искам да ви лъжа. Мачът, който загубих от миналата седмица беше тежък. Определено не се представих по начин, по който исках. Но това не означава, че съм обезкуражен да продължавам да опитвам и вярвам, че всеки от нас може да го направи. От друга страна годината тепърва започва. Предстои ни Australian Open, първият турнир от Шлема за годината. Всичко може да се случи. Това е добър начин да започнеш годината. Надявам се, че всичко ще се развие в положителна посока.

- Поставили си някакви конкретни цели за новия сезон? Работи ли по нещо по-специфично?
- Работих много в дните преди сезона. Няма нищо по-специфично, което мога да кажа, защото очевидно се представих добре през 2014. Знаем какво работи добре за нас и върху какво трябва да се концентрираме. Това е едно от нещата, за които мисля, че се справихме добре. В същото време трябва да кажа, че положих много усилия по време на паузата извън корта. Мисля, че свърших много работа. Окей, знам, че преди сезона трябва да работя върху това и това. И колкото повече го опростя, толкова резултатите ще бъдат по-добри.

- Колко важно е представянето ти тук миналата година?
- Това беше наистина голямо нещо за мен. Определено ми вдъхна много увереност. Даде ми тласък. И следващият път, когато отиваш на друг турнир усещаш, че си започнал по правилния начин. В същото време увереността, която ти дава, ти позволява да играеш все по-добре с всеки изминал двубой. Знаех, че когато се изправя срещу някой от най-добрите играчи, аз ще имам шанс да победя.

- Как преглътна загубата от Рафа?
- Отне ми известно време да я преодолея, особено мисълта, че пропуснах сетбол в третата част.Тогава изкарах топката в аут с няколко сантиметра. Не е лесно да се забрави такъв мач, но в същото време мисля, че той ми донесе и позитиви. Приех загубата като победа. Даде ми добър старт. Като цяло мисля, че през миналия сезон представянето ми беше на високо ниво.

- Ще си заслужи ли треньорът ти заплатата в следващите 2 седмици?
- Предстои ни още дълъг път да извървим. Шегувам се (смее се). Да, с Роджър Рашийд се разбираме страхотно. Мисля, че чувството е взаимно. Така, че наистина е страхотно (да се работи с него). Мисля, че има много територии, които искаме да превземем. Това е нещото, върху което работим.

- Изглежда, че кортовете са по-бързи тази година. Ти какво мислиш?
- Не мисля, че са по-бързи от миналата година. „Маргарет Корт Арина” е един от най-добрите кортове, на които съм играл. Изключителен опит е да тренирам на този корт. Дори успях да тренирам, когато покривът е пуснат. Беше невероятно. В същото време на „Лейвър” също винаги е забавно да излезеш и да играеш. Не мисля толкова много за настилката, защото цялата обстановка те поставя в добро настроение.

- Какво е по-специалното на „Маргарет Корт”?
- Не знам. Всеки път, когато стъпна на този корт се чувствам така, сякаш вече съм на четвъртфинал или полуфинал. Чувството е страхотно. Мисля, че цялата обстановка около корта е невероятна. Покривът например. Бях шокиран, както са успели да го направят само за година. Така изглежда като „Род Лейвър Арина”. Мисля, че е страхотен корт.

- Колко езика говориш?
- Български и английски. Това е (усмихва се).

- Говориш ли на руски у дома?
- Когато се налага (смее се). Не, учил съм го малко, но това е всичко.

- Нямаш ли някой у дома, който да ти помага с руския?
- Мисля, че имам, но ние се придържаме към друг език.

- За английски ли става въпрос?
- Да.

- Бил си във френска академия, нали така?
- Разбирам малко френски, но честно казано, предпочитам да говоря на английски.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини