КЗК не глоби "Монделийз" заради Григор Димитров



07-10-2014 20:57

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без последствия иска на Григор Димитров срещу "Монделийз България холдинг", съобщи "Капитал". В жалбата си от края на май спортистът твърдеше, че компанията (която е наследник на "Крафт фуудс холдинг България") и маркетинговата агенция "Ноу уей" неправомерно са използвали негова снимка и са подвели потребителите във Facebook страницата на бисквитите BelVita (които са продукт на "Монделийз").

През февруари във Facebook страницата на бисквити BelVita (която се поддържа от "Ноу уей") е пусната снимка на Димитров по време на турнира в Акапулко с текста: "Гришо отново е в добра форма и протяга ръце към втора титла от АТП, този път в Акапулко. Пожелаваме му много енергия и сили, които да го изведат до успех!"

Според тенисиста рекламата създава невярна асоциация за потребителите, че одобрява, поддържа и използва рекламирания продукт, а също и внушава, че  "ако закусваш с бисквити BelVita, ще станеш шампион като Григор Димитров". В жалбата си Димитров също твърди, че снимката е използвана без негово и на фотографа съгласие.

Спортистът също така припомня, че осъществява стопанска дейност в България, като предоставя рекламни услуги на фирми като "Юниливър" за марката дезодоранти Rexona и "Балдаран спринг" за минерална вода "Балдаран". Според Димитров фирмите са нарушили моралните му права, макар "такива да не са предмет на регулиране на конкурентното право в България", и са нанесли преки щети на дейността и финансовото му състояние.

Фирмите от своя страна твърдят, че на Facebook страницата на BelVita е изразена подкрепа за успехите на тенисиста и никъде не се твърди, че Димитров одобрява и поддържа бисквитите. По отношение на използването на снимката в становището на "Монделийз" се казва, че не е нужно той да дава съгласие за всяко използване на негова снимка на публично място.

В крайна сметка КЗК отхвърля иска на Григор Димитров с довода, че той предоставя рекламни услуги като спортист, а не като занятие - т.е. не го счита за предприятие според ЗЗК, по-скоро като артист-изпълнител, а не като "субект, организиращ рекламни кампании". По отношение на исканите от Димитров нарушения на "права върху образа" (image rights) комисията твърди, че те са обект на защита по други закони, а не по глава VII на ЗЗК. По този начин регулаторът установи, че "Монделийз" и "Ноу Уей" не са извършили нарушения. Глобата можеше да достигне до 10% от общия оборот за предходната финансова година на фирмите.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини