Класата на Надал му осигури полуфинал



02-06-2010 20:29 | Николай Драгиев

Рафаел Надал достигна полуфиналите на "Ролан Гарос" след най-тежкия си мач до момента на турнира. Испанецът надви със 7:6 (2), 7:6 (3), 6:4 своя сънародник Николас Алмагро. Така световният номер 2 е само на 2 победи от това да си върне първото място в ранглистата, където се намираше само преди 1 година. Освен това той може да завърши сезона без загуба на клей и със своеобразен "Клей Шлем" - четирите най-големи турнира на червено в един сезон.

 

Битката на корта бе крайно равностойна и като, и като статистика и като моментни възможности. Класата, самочувствието и опитът на големия шампион обаче за пореден път му спечелиха мача.

 

В първия сет двамата си размениха по един бърз пробив. Размазващите удари на Алмагро затрудняваха максимално Рафа, който правеше нетипично много грешки. Стигна се до тайбрек, в който Надал спечели със 7:2 точки. Интересното е, че и в трите случая, когато двамата са играли дълъг гейм, резултатът винаги е бил 7:2.

 

Това бе променено в третия сет, тъй като Надал спечели отново тайбрека, но със... 7:3. В хода на сета Алмагро бе човекът, който имаше единствената точка за пробив, но Надал я спаси с необичайната за него тактика "сервис-воле".

 

Третата част също бе равностойна, но само привидно. Надал печелеше леко своите геймове и сякаш играеше с пълното убеждение, че не може да загуби. Това наистина бе така и той успя да пробие на нула за 5:4. На свой сервис Матадора приключи двубоя за 6:4.

 

Мачът продължи 2 часа и 34 минути и е най-дългият на Рафа засега. Въпреки това той продължава пътя си към титлата без загубен сет.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини