Кой е най-добрият треньор на Григор



15-09-2014 13:08 | Станко Димов

Григор Димитров е следващата голяма звезда на световния тенис. В това са убедени и специалистите, и феновете по цял свят. Кой обаче е със заслугата момчето от Хасково да стигне до първите 8 в ранглистата? Спорен въпрос, в случая всеки от треньорите като че ли е добавял по нещо за изграждането на Димитров като тенисист, който да мъти водата на хората от елита.

Както най-често се случва у нас, всичко започва с уроците от бащата Димитър Господинов, който и до днес е треньор в Хасково, след като бе и капитан на националния отбор за купа “Дейвис”. На дюшемето в студения физкултурен салон Григор се учи как да държи специално пригодената за дете ракета и да изпълнява ударите. И е научен добре, а комбинацията от добър треньор (в случай и родител) и природен талант води нагоре.

Лека-полека младият Димитров започва да катери своите върхове Европейски шампион до 14 и до 16 г., шампион и финалист в неофициалното световно за юноши “Ориндж боул”, носител на титлите от “Уимбълдън” и US Open до 18 г. през 2008 г., номер 1 в ранглистата в тази възрастова група. Горе долу в този период е престоят в академията “Санчес-Касал” на бившите испански звезди Емилио Санчес и Серхио Касал. Там Димитров тренира с Пато Алварес, който преди това се е занимавал с Анди Мъри. От времето в Барселона тенисистът е приятел с Христо Стоичков и с дъщеря му Мика, с която са били в една компания.

Резултатите привличат вниманието и Григор бе включен в програмата за млади таланти на “Адидас”. Част от подготовката му бе в академията на Андре Агаси в Лас Вегас, където българинът имаше възможност да тренира с Гил Рейес - специалиста по фитнес и физическа подготовка и най-близък човек на Агаси до последния му мач в Ню Йорк през 2006 г. В САЩ с Димитров работеше и Дарън Кехил, който пък е последният треньор на Агаси.

При Григор винаги нещо се случва и той стана част от академията на Патрик Муратоглу в Париж. Този французин от гръцки произход бе сред обещаващите състезатели сред юношите с намерение да продължи при мъжете. Неговият баща, е основател на енергийната компания EDF и един от най-богатите хора във Франция, иска синът му да учи.

Муратоглу е с икономическо образование, а на 26 г. създава академията с финансова помощ от баща си и със съдействието на прочутия треньор Боб Брет.

Да се върнем на Григор. Той тренира с Петер Лундгрен, бивш състезател, работил с Роджър Федерер, Марсело Риос, Марат Сафин и Маркос Багдатис. Шведът каза, че българското момче има потенциал за титла от “Големият шлем”, че е по-добър от Федерер на неговата възраст, защото има чудесни волета и по-добра физика. Димитров сам бе потърсил Лундгрен в академията на Муратоглу, като програмата бе 25 седмици по турнири. Заради коментара на Петер и очевидната прилика в играта на Димитров е Роджър Федерер талантът от Хасково получи прякор. Един от многото и най-популярен - Малкия Федерер.

Сред нещата, за които Лундгрен предупреждаваше Григор, е първо да мисли за тенис, а после за жени. И така до деня на раздялата. На турнира в Куинс Димитров вече бе с бившия австралийски шампион Питър Макнамара (също от академията на Муратоглу). От семейството на Григор първоначално отричаха за смяна на треньора, но дойде изявлението на Лундгрен.

“Не постигнахме успехите, на които се надявахме. Няма смисъл да сме заедно, когато нещата не вървят. Той просто не печелеше никакви мачове. Липсва му самоувереност и борбеност. Преди показваше великолепна игра, която я няма в момента. Той е по-добър тенисист сега в сравнение с началото на нашите отношения, но трябва да набляга върху нещата, които не прави добре, и да поддържа тези, които му вървят”, каза шведът. Бащата Димитър потвърди, че думите са верни. Самият Муратоглу е бил съгласен със смяната, защото слабите резултати на Григор удряли по имиджа на академията.

Макнамара е бивш №3 в света на двойки. На какво точно научи Димитров, не е ясно, но работата им продължи година и половина. Тогава Муратоглу каза, че става личен треньор на Григор.

“Много съм щастлив, че ще работя с него, и целите ни са дългосрочни. Харесвам този младеж, вярвам в него и съм изключително мотивиран”, каза тогава французинът.

И така до ноември, когато се появи съобщението, че Григор ще тренира в академията Good to Great в Швеция. Там шефове са бившите тенисисти Магнус Норман, Никлас Култи и Микаел Тилстрьом, който персонално се занимаваше с Димитров. В началото всички бяха доволни, самият български състезател обясняваше колко много работи. Дойде обаче денят, в който талантът от Хасково обяви, че ще се установи в Лос Анджелис, най-вероятно заради приятелката си Мария Шарапова, която има луксозна къща на брега на океана. На хората от Good to Great им дойде в повече и в официално съобщение разкриха, че Димитров вече не е част от академията.

“Прекратяваме сътрудничеството си с Григор Димитров, което започна в края на ноември 2012 г. Няма лоши чувства при решението. Григор реши да прекарва повече време в Лос Анджелис вместо в Стокхолм. Това означава, че Микаел Тилстрьом, който отговаряше като треньор за Григор, много често ще е далече от академията и от проекта, в който силно вярваме. Всички желаем успех на Григор, а вратите на академията винаги ще бъдат отворени за него”, написаха шведите.

Те пожелаха успех на Димитров, но последва един от най-тежките периоди в кариерата на българския тенисист. Загуби в първи кръг, неувереност в собствените сили и логичен спад в световната ранглиста. Но като че ли при Григор се получи всяко зло за добро. Той и хората около него решиха да пробват работа с Роджър Рашид. Първоначално за кратък период, за да се подготви за 2014 г. Бившият тенисист и състезател по австралийски футбол е известен с манията си към физическата подготовка и твърди, че може да накара
човек да повърне само за няколко минути.

Работил е с Лейтън Хюит, Гаел Монфис. И с Григор нещата се получиха. Титли в Стокхолм, Акапулко, Букурещ, Куинс, победа над Мъри и полуфинал на “Уимбълдън”, първи спечелени мачове на US Open. Рашид казва, че Григор притежава почти всички удари, но невинаги избира правилния за момента. Той забрани на българина да играе с розови обувки и да прави атракции на корта по време на мач. А Димитров прие предизвикателството да се подложи на методите на новия си треньор.

“Правя анализи на всички играчи от топ 75 на света, които обновявам през 3 месеца, а в тях отбелязвам силните и слабите страни на всеки. Колкото до Григор, не може съперникът ти да се чувства комфортно, когато излиза срещу теб на корта. Българинът е от този тип приятелски настроени момчета, но работим върху това. Той е най-големият талант от всички по отношение на това какво може да направи с ракетата си и като атлет. Той е най-добрият, с когото съм работил”, коментира Рашид.

Където и да се намира, Димитров знае, че може да разчита на баща си. Тези дни двамата са в Монако, където тренират. А целта е ясна: участие в заключителния за сезона “Мастърс” в Лондон.

Източник: "24 часа"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини