Уникално: Роб(от)ин Сьодерлинг повали Федерер в Париж



01-06-2010 20:38 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Роджър Федерер напусна "Ролан Гарос". Швейцарецът поретърпя загуба още на фаза 1/4-финал, отстъпвайки с 1:3 сета на Робин Сьодерлинг - 6:3, 3:6, 5:7, 4:6. По този начин шведът взе реванш за загубената титла в Париж преди година, а освен това прекъсна серията от 24 поредни полуфинала за Федерер на турнири от Шлема.

 

Нещо повече, "ФедЕкспрес" рискува първото си място в ранглистата. Швейцарецът може да бъде детрониран от Рафаел Надал в случай, че "Матадора" спечели "Ролан Гарос". Това обаче сега далеч не изглежда толкова сигурно. След днешния рецитал Сьодерлинг определено даде много сериозна заявка за титлата в Париж.

 

Все пак шведът повали световния номер 1, а определено има и добри спомени от двубоите с Рафа от миналия сезон. За Федерер остава надеждата, че някой ще спре Надал и той няма да спечели 5-а титла от френската столица. Днешният двубой бе повече от драматичен, а дъждовната пауза, която го прекъсна, подейства като морфин за Роб(от)ин.

 

Федерер изигра по учебник първия сет и спечели с 6:3. Той направи 1 пробив и почти не даде на шведа да спечели точка при негов начален удар.
Не така стояха нещата през втората част. В нея Сьодерлинг стартира с пробив, започна да играе невероятно мощно и за 34 минути изравни резултата - 6:3.

 

Третата част бе най-интересна в мача. Въпреки очевидните трудности, които имаше с мощните удари на Сьодерлинг, Федерер се задържа в мача. Нещо повече - при 5:4 за швейцареца, той пропусна дори сетбол при начален удар на Сьодерлинг. Така резултатът преди да се появи дъждът бе 5:5 и 30:15 за Федерер.

 

Дъждовната пауза подейства по-добре на Сьодерлинг. След подновяването на играта шведът пробив, а след това при свой сервис затвори сета и поведе в резултата.

 

Финален за двубоя се оказа четвъртият сет. Сьодерлинг, окрилен от водачеството в резултата, играеше повече от спокойно и просто изчакваше своя момент. Той дойде в 9-ия гейм, когато шведът стигна до заветния пробив. След това при свой сервис Робин безпроблемно затвори гейма, сета и мача, сътворявайки за втора поредна година голямата сензация на "Ролан Гарос".

 

Интересното е, че от това 1 победа за Робин от 13 мача с Федерер. В началото на сезона шведът би Федерер и в Абу Даби, но на демонстративен турнир.

 

В спор за място на финала Сьоцдерлинг ще спори с Томаш Бердих (Чехия), който пречупи с 3:0 сета Михаил Южни (Русия). В мачовете между Бердих и Сьодерлинг, шведът има аванс от 5:4 победи. Последният им мач завърши обаче с 2:6, 2:6 за Бердих в Маями.

 

Роджър Федерер Швейцария     6 3 5 4
 
Робин Сьодерлинг Швеция   ПОБЕДИТЕЛ  3 6 7 6

СТАТИСТИКА НА ДВУБОЯ



Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини