Рашид: Григор е най-големият талант, с когото съм работил



06-09-2014 12:55 | Станко Димов

Треньорът на Григор Димитров Роджър Рашид даде обширно интервю за австралийското издание „Херълд Сън”, в което разказа любопитни подробности от работата с Григор Димитров. Той не пропусна да коментира и ситуацията на своя възпитаник Григор Димитров в момента. Рашид разкри, че първоначално е започнал да работи с деца и да следи цялостния процес при тяхното развитие. Впоследствие Рашид последователно е треньор на бившия номер 1 Лейтън Хюит и на французите Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга.

ЗА НАЧАЛОТО НА РАБОТАТА С ДИМИТРОВ
Правя профили за тенисистите от Топ 75 в света и го обновявам на всеки три месеца, отбелязвам техните силни и слаби страни. Когато показах това на Григор му дадох ясно да разбере какви са неговите предимства и от какво се нуждае, за да върви напред. Той нямаше нужда да използва всичките си удари, затова му казах, че не искам да гледам видео с негови впечатляващи отигравания, но в същото време да е загубил мача след 3:6, 3:6, а искам да видя само 10 секунди, след като е спечелил срещата с 6:3, 6:3. Във всяко едно разиграване той трябва да подхожда правилно. Наистина добро момче е и има нужда да се възползва от всичко това.

ЗА ЖИВОТА НА ТЕНИСИСТА
Живея като в пашкул, затворено. Мога да съм приятел с всички момчета, но това не е моят стил. Лейтън Хюит и аз останахме много отдалечени от останалите. Трябва да се случва по този начин, ако искаш да си един от най-добрите в света. Не бива съперникът да се чувства комфортно, когато излиза срещу теб. Григор е от този тип момчета, но ние работим върху това.

ЗА ЛЕЙТЪН ХЮИТ
Благодарение на него установих, че винаги има начин да се измъкнеш от трудните ситуации. Трябва да гледаш на играта като шахматна дъска. Като дълга война, защото той нямаше мощен сервис и други подобни оръжия. Научи ме, че можеш да постигнеш всичко докато продължаваш да се бориш. Лейтън винаги излизаше на корта готов за битка. Той не приемаше друга развръзка и обичах това в него.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ТАЛАНТ, С КОГОТО Е РАБОТИЛ
Не обичам да ги сравнявам. Той е най-добрият роден талант с това, което може да прави като атлет и с ракетата. Той е най-добрият, който съм тренирал.

Роджър Рашид разкри също, че до момента е имало само един ден от съвместната му работа с Григор Димитров, в който нещата не са се получавали. „Казах му, че ме отегчава, не ми беше интересен на тренировката и я прекъснахме”. Австралиецът призна, че след това е завел Григор в дома на Грег Норман, за да види как Норман „тренира като луд”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини