Шлемът на Григор



03-09-2014 11:00 | Любомир Тодоров

С отпадането на Григор Димитров от Откритото първенство на Съединените щати приключи неговото участие в турнирите от Големия шлем за 2014 година.
Това е най-успешният сезон за първата ракета на България в Голямата четворка. Той записа общо 12 победи – 4 в Мелбърн, 5 в Лондон и 3 в Ню Йорк. Григор постигна историческите за родния тенис полуфинал на „Уимбълдън”, четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия и осминафинал на US Open. Т.е. в три от четирите турнира от Шлема игра двубои във втората седмица, което е белег за световна класа.

За големия скок на хасковлията говори сравнението с предишния сезон. През 2013-а Димитров имаше 3 победи в Големия шлем – две на „Ролан Гарос” и една на „Уимбълдън”, като отпадна на старта в Австралия и Съединените щати. Той замина за Ню Йорк миналия август като №29 в световната ранглиста,  а сега беше осми в класацията на АТР и поставен под №7 в схемата.

В двубоите от Четворката се кове авторитет и се печели уважението на тенисистите и световните медии. Както каза по друг повод Григор: „Аз съм българин и представям моята страна по възможно най-добрия начин. Никога не съм се срамувал, че съм роден в България, нито съм имал проблем с това.  Радвам се, че след моите успехи хората по света вече знаят не само къде се намира България, но и Хасково”.

А и победите в Големия шлем си ги биваше. Да припомня, че лидерът на националния отбор за Купа „Дейвис” надделя над имена като Анди Мъри, Милош Раонич, Александър Долгополов. Дори и загубите  на Димитров бяха запомнящи се. Отпадането на четвъртфинала в Мелбърн срещу световния номер едно Рафаел Надал след спечелен сет и възможност за повеждане с 2-1 части бяха широко коментирани. Какво да кажем за драматичния полуфинал в „Ол Инглънд къп” срещу бъдещия шампион Новак Джокович, когато Гришо беше на крачка от вкарването на двубоя в пети сет? Дори и снощната загуба от Гаел Монфис беше в мач, определян с клишето „трилър”.

Пътят на Димитров води напред и нагоре, стига да е здрав и все така пределно мотивиран да успее. Четири титли от турнири на АТР в последните 12 месеца говорят за сериозно израстване и стабилност.  Венец в представянето на Григор би било участие на заключителния Мастърс в Лондон през ноември. За момента той е твърдо сред осемте финалисти. Стискаме му палци да запише това първо класиране на турнира на най-добрите! Ще бъде заслужено!

Любомир Тодоров, Медиен директор на Garanti Koza WTA Турнира на шампионките

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини