Григор е голямата работа на US Open



Григор е голямата работа на US Open
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
22-08-2014 12:00 | Vogue

Докато гледате как този загорял от слънцето млад мъж с квадратна челюст си поръчва омлет с домат и авокадо, може да си помислите, че е още един от наблъсканите с протеини преследвачи на слава в Холивуд. Но това е Григор Димитров – една от най-ярките звезди на тениса, гадже на Мария Шарапова и голямата работа на предстоящия US Open. На предишния си турнир от Големия шлем 23-годишният българин разби местния шампион Анди Мъри пред погледите на дука и дукесата на Кеймбридж и си тръгна едва след срещата с поставения под №1 Новак Джокович. Джокович изпита куп неудобни моменти на корта, а след мача призна: „Играх срещу бъдеща звезда”.

Димитров за пръв път проби в топ 10 и е първият българин, играл на полуфинал на Големия шлем, за което го направиха почетен гражданин на Варна. "Много исках да спечеля този мач - признава той. - Беше много тежко да загубя тайбрека. Ако бях взел четвъртия сет, можех да обърна нещата в моя полза. Но явно не беше писано да се случи тогава."

Но това е писано да се случи на Димитров. Сякаш при него въпросът е не дали, а кога. "Мисля, че станахме свидетели на истинско земетресение. Всички млади играчи искат да видят как някой от техния набор печели турнир от Големия шлем, а Димитров е най-близо до такова постижение. Той е изумително завършен играч", смята Брад Гилбърт. "Знаех, че искам да стана голям играч", признава българинът, който като №1 при юношите печели титлите на "Уимбълдън" и US Open през 2008 г.

Преминаването на 18 при професионалистите се оказва трудна задача. "Нямах всичко необходимо за тази работа. Другите играчи бяха по-издръжливи психически", спомня си Димитров. Той отдава промяната в кариерата си в последно време на Роджър Рашид – бивш играч по австралийски футбол, който е бил треньор на Жо-Вилфред Цонга и Лейтън Хюит. "Имаше само суров талант, неразработен. Влизаше в мачовете с прекалено много оръжия, които не знаеше как да използва", смята Рашид.

От началото на съвместната им работа през октомври Димитров сякаш е претърпял абсолютна трансформация и вече има три титли на различни настилки. Когато не е на турнир, Димитров живее на Манхатън Бийч с Шарапова. Двамата са гаджета вече две години и твърдят, че се стараят да не си носят работата вкъщи. През лятото бяха за пет дни и в Кабо Сан Лукас, Мексико – втората ваканция в живота на Димитров. "Не съм голям купонджия, но имах нужда от малко почивка, защото бях много уморен", признава Димитров. Той е зърнал Шарапова за пръв път в "Стейпълс Сентър". Тя играе с Линдзи Девънпорт, а той е на 14. "Тя е много силен характер и знае какво иска. Затова е най-добрата в това, което прави”, казва той. А как са се запознали? "Аз подех инициативата. Пратих й смешен имейл, тя ми отговори, после разменихме още няколко и всичко стана."

Също като Шарапова, амбициите на Димитров отиват далеч отвъд тениса. Той се надява някой ден да може да помогне на родната си страна. "Знам откъде съм тръгнал и никога няма да го забравя", казва той. Очите му светват, когато става въпрос за мода. Признава, че с удоволствие би се занимавал с това. "Винаги съм смятал, че съм добър в това да създавам тенденции", смята той. Засега колекционира часовници, а стилният TAG Heuer, който е на ръката му в този момент, е подарък от Мария.

Ако споменете пред него слуха, че му е подарила и някоя и друга лъскава кола, ще ви предложи да излезете навън и да видите с каква е дошъл. 15 минути по-късно го правим заедно и се озовавам овързана с огненочервен предпазен колан на седалката на новия сребрист Мерцедес SLS с отварящи се нагоре врати. "Аз съм момче и това ми харесва - казва той, докато се хили и вдига рамене. - Още не са ме спирали на пътя, но съм сигурен, че в един момент това ще стане. Обичам адреналина. Знам, че е опасно, но екстремните спортове много ме привличат."

Наистина си е още момче, както казва и неговият колега и добър приятел Томи Хаас. "Той е хлапе, което се вълнува много, когато изпита всички тези невероятни неща, които му се случват. Около него има такава аура", смята германецът. "Къде си паркирал? Ще те оставя там", пита Димитров. Казвам му произволно място, тъй като не искам наследникът на върха в мъжкия тенис да види моето скромно субару. Той се връща на тренировка, защото трябва да насочи всичките си усилия към US Open. "Мисля, че подготовката в главата е също толкова важна. Всеки ден трябва да си представяш целта. А моята цел е да направя нещо голямо на US Open", признава той.

Моли Крийдън
Vogue
превод: "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини