US Open 2014 – време ли е Григор Димитров да блесне?



21-08-2014 10:00 | Станко Димов

Григор Димитров никога не преминавал кръг на US Open, губейки още в първата си среща на всяко от участията си в Ню Йорк – 3 поредни години. За да сме честни, същото се отнасяше и за Симона Халеп на „Ролан Гарос”, където обаче тази година румънката стигна до финала и затрудни максимално Мария Шарапова, преди да бъде победена.

Може ли Григор да направи нещо подобно? Сега е удобна възможност за някой със силна воля да го постигне. Миналогодишният шампион Рафаел Надал няма да играе заради контузия. Победителят от 2009 г. Хуан Мартин дел Потро – също. От всичките топ играчи Роджър Федерер, на когото оприличават българина, влиза в най-добра форма в надпреварата. 5-кратният шампион от US Open обаче все още не е имунизиран от срив в играта си – дали в началото или в средата на даден мач.

Анди Мъри, който спечели през 2012 г., пък явно не е във форма и няма титла от победата си на Уимбълдън миналата година. Така че ако някой може да се възползва от тази ситуация, това са Димитров и неговите връстници Милош Раонич и Кей Нишикори, чийто прякор напоследък е Малката тройка.

Григор тази година спечели няколко титли, стигна до 1/4-финал на Australian Open и полуфинал на Уимбълдън, побеждавайки доста от тенисистите в топ 10 и намирайки място сред тях. Въпреки това все още не е застрахован от загуби в първите си мачове в турнири, както се случи на „Ролан Гарос” и наскоро в Синсинати. Той обаче е показвал, че когато е в кондиция, може да се състезава с най-добрите.

Нещо повече – Григор демонстрира, че има силата и издръжливостта да играе дълги мачове, без да отпада физически, така че той идва на US Open в една добра форма след полуфинала си на турнира в Торонто.

Осмата му позиция в световната ранглиста пък го прави 7-и поставен в Ню Йорк, което означава, че Димитров ще избегне среща с Новак Джокович и Федерер поне до 1/4-финалите. Така че може би изказването на Григор, че може да спечели US Open, не звучи толкова налудничаво.

Източник: Live-tennis.com
Превод: „7 дни спорт”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини