Григор преди US Open: Вярвам, че мога да победя всеки



15-08-2014 19:06 | Калин Дацов

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров даде пространно интервю за Financial Times като един от играчите, върху които е съсредоточено сериозно внимание и се очаква силно представяне на предстоящото Открито първенство на САЩ в Ню Йорк. Последният за годината турнир от Големия шлем стартира на 25-и август.

Гришо отчита за може би най-важния фактор в своето развитие като е един от топ 10 тенисистите в света, влиянието на своя баща Димитър Господинов.

"Всъщност не си спомням как започна всичко. Дължа много на моя баща - винаги сме били наистина близки," разказва Гришо, който започва с тениса на три години.

"В началото просто исках да му покажа как да играе тенис без да имам никакви амбиции да го правя професионален състезател. Той просто обичаше да играе и на мен ми стана ясно още в началото, че има талант. Винаги, когато му показвах даден удар, движението за него му се получаваше естествено. Той искаше да се учи и да напредва, което ме накара да мисля за евентуално развитие на тенис кариера," разкрива Димитър Господинов, който не пропуска да се чува със сина си поне няколко пъти седмично и в момента.

Гришо споделя, че в началото му е било трудно да си намира партньори за игра, тъй като приятелите му в България са предпочитали по това време да се занимават с футбол, волейбол и баскетбол.

"Мисля си, че тенисът просто е в гените ми. Баща ми беше треньор, а майки ми бивша волейболна състезателка, така че не виждах друга перспектива. Баща ми обожаваше изпълнението на бекхенд с една ръка и за него това бе основна цел, винаги сме били очаровани от този удар. Той ме научи на всичко и изгради структурата и техниката в моята игра. Определено съм късметлия да имам такъв баща," откровен е най-добрият български тенисист в историята.

"Добре е да имаш добър учител, но е нужно и да имаш отсреща някой, който иска да се учи. Той бе много строг и през лятото тренирахме в най-горещите часове от деня, но аз обичах това. Наслаждавах се на тези моменти и си мисля, че затова работехме толкова добре заедно. Между нас се получи симбиоза в стремежа ни към големи постижения," разказва Гришо, който още на 13 години заминава за тенис академия в Барселона, тъй като в България вече няма нужните условия, за да се развива.

"Напуснах страната си наистина рано. Това бе един вид жертва от моя страна, тъй като се чувствах самотен. Баща ми и майка ми идваха да ме виждат, когато можеха, липсваха ми, подобно на всяко малко дете, но трябваше да продължа. Исках да получа повече възможности. Бях готов на всичко, за да стана по-добър, независимо че родният дом ми липсваше. В същото време бе чудесно да мога да срещна нови приятели," описва чувствата си Димитров.

В Барселона Димитров работи под крилото на бившия олимпийски медалист Емилио Санчес. "Когато Григор пристигна веднага бе видно какъв изключителен талант е. Бях шокиран от това момче, тъй като той изпълняваше всеки удар перфектно. Но за известно време това и го ограничаваше, тъй като той смяташе че само талант е достатъчен. На най-високо ниво това не е така. Нужна е невероятна решителност и здрава работа," спомня си Санчес.

През годините Гришо непрекъснато е сравняван с най-великия тенисист в историята - Роджър Федерер. Всичко това тръгва от реплика на бившия треньор на швейцареца Петер Лундгрен, който изразява мнение, че младият Димитров е дори по-добър от Федерер на същите години.

"Някои неща са неизбежни. Винаги, когато някой започне да се справя добре, веднага започват предположенията колко добър може да стане. В началото сравненията с Федерер бяха приятни, но след това не бе така. Това не е най-хубавото нещо за младо момче, което по този начин бива поставено под допълнително напрежение. В днешно време гледам главно резултатите. Просто е - те говорят сами по себе си."

Григор Димитров говори и за личния си живот. Относно спекулациите за негова връзка със Серина Уилямс и сегашните му отношения с Мария Шарапова. "Когато репортерите започнат да задават подобни въпроси след мачове, това е като нахлуване в личното ти пространство. Ти си там, защото си спечелил двубоя си, а не заради случващото се извън корта."

Световният №8 отчита, че въпреки всичко двамата с красивата рускиня са щастливи заедно. "Казват, че това е част от играта. Не мога да виня никого. Щастливи сме и това е най-важното. Уважаваме се много, а освен това винаги, когато ти трябва съвет има към кого да се обърнеш," обяснява Григор по повод това как двамата съвместяват професионалните си кариери с личните преживявания.

Прогресът на българския състезател през 2014-а година е видим. А сред основните причини е присъствието и на австралийския специалист Роджър Рашид в екипа му. Известният с бруталните си методи треньор първоначално се захваща с укрепването на физиката на младока. "Той е работохолик, но мен нищо от това не може да ме уплаши," казва Григор като не крие, че му се налага да се справя ежедневно с огромни тежести във фитнеса.

През юни Димитров отстъпи в полуфиналите на Уимбълдън от бъдещия шампион Новак Джокович в оспорван двубой и дълго време му е трудно да приеме загубената битка. "Още ме боли след тази загуба. След подобни поражения трябва да приемеш случилото се и да продължиш да работиш още по-здраво."

Какво обаче очаква българинът преди US Open, който ще започне на 25-и август. "Уважавам топ играчите, но когато се изправим един срещу друг вярвам, че мога да победя всеки. Имам моменти, когато усещаш че играеш силно и това ти дава допълнителна увереност. Нямам търпение да видя колко далеч ще стигна."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини