Уникална драма, уникален мач, уникален Григор Димитров!



09-08-2014 01:17 | Николай Драганов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа невероятно драматична и изстрадана победа срещу Кевин Андерсън с 5:7, 7:5, 7:6(6) в четвъртфиналите на турнира в Торонто.


Двубоят надмина многократно досегашните сблъсъци на Гришо по отношение на драматизма, като в крайна сметка и този път шансът бе на неговата страна.

На полуфиналите Гришо ще се изправи срещу Жо-Вилфред Цонга, отстранил по-рано днес Анди Мъри. До този момент Гришо има три поражения от три двубоя срещу французина. Двубоят ще се проведе в събота около 22,00 часа българско време.

След подобен двубой всичко, което човек би могъл да прочете, няма как да опише и да обхване емоцията и напрежението, изпитано в рамките на малко под три часа по време на този страхотен двубой.

В крайна сметка всичко завърши с победа на Димитров, който за втори път в своята кариера ще играе на полуфинал в турнир от тази категория. Първият подобен случай бе турнирът в Рим по-рано през тази година, когато Гришо бе спрян от Рафаел Надал.

Днешният невероятно драматичен успех над Андерсън пък бе пети в досегашните седем срещи между двамата. Последният им сблъсък бе на финала на турнира в Акапулко, който също бе спечелен от Гришо след три сета и тайбрек в решителната част.

Днес Димитров не само издържа на огромното напрежение, осъществи обрат и успя да предолее спадове в играта си, но спаси и два мачбола в третия сет при изоставане от 4:5, вкарвайки мача в тайбрек. Там драмата също бе пълна и завърши с двойна грешка на Андерсън, а за отбелязване е невероятно спортсменската реакция на Гришо, който въпреки финала на този луд мач запази хладнокръвие и не избухна в бурна радост, както повелява традицията при двойна грешка на съперника!

Мачът стартира оспорвано още от първите си минути, като макар да не се стигаше до точка за пробив, шансове и пред двамата не липсваха. Все пак първата точка за пробив се отвори пред Григор Димитров в десетия гейм при резултат 5:4 в негова полза. Гришо не успя да реализира този шанс, но лошите новини не свършиха до тук - още в следващия гейм той изостана с 15:40 и при първата си възможност в мача Андерсън стигна до пробив, а минути по-късно затвори частта в своя полза.

 

Гришо не се отчая, а дори напротив - стартира втората част много агресивно и креативно, нахлувайки няколко пъти към мрежата успешно, което даде резултат както върху поведението на Андерсън, така и върху резултата - пробив във втория гейм от четвъртата отворила се възможност и преднина от 3:0. При 4:2 Димитров спаси точка за пробив и се постави в ситуация, при която да сервира за сета при 5:3, но драмата нямаше да е пълна, ако бе успял да го затвори в този момент. Българинът допусна Андерсън да му върне пробива, а малко след това и да изравни за 5:5. При този резултат и сервис на Гришо българинът също показа колебания, но успя да спаси нова точка за пробив, а още в следващия гейм на свой ред проби, с което изравни резултата в сетовете.

 

Пълната драма бе запазена за третия сет, в който двамата размениха по точка за пробив съответно в четвъртия и шестия гейм, за да се стигне до деветия, когато Гришо изигра катастрофален гейм в ключов момент и загуби подаването си на 0. Съдбата днес обаче бе на неговата страна, а също така на лице бе и невероятният му характер, който му позволи да спаси два мачбола и да измъкне под носа гейма на Андерсън, който поведе с 40:15, но притиснат до стената от напрежение допусна леки грешки.

 

Мачът влезе в тайбрек, който започна с четири поредни сгрешени сервиса от страна на сервиращите за 2:2 точки. Андерсън първи взе две поредни свои подавания за 4:4, а секунди по-късно проби отново сервиса на Гришо за 5:4. Димитров не се отказа и на свой ред записа два минипробива, което му отвори мачбол при негов сервис. Мачът просто сякаш не искаше да свършва и Гришо допусна грешка, минибрейк и ново равенство - 6:6. Димитров взе следващото си подаване, а Андерсън застана на сервис, допускайки двойна грешка, с което най-после бе сложен край на този уникален двубой.

 

Димитров - Андерсън - РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини