Поколението на Г



17-07-2014 10:11 | Александър Иванов

Да влезеш през отворена врата винаги е по-лесно, отколкото ако пред нея са застанали четирима атлетични мъже. Особено, ако някой от тях е глътнал ключа. Точно такава изглежда задачата на младите звезди в тениса и за тях дълго време влизането в елита изглеждаше нерешима задача. В последно време обаче мъжете са започнали да губят от формата си, а тенис юпитата намират все по-нови начини, за да влязат през вратата. Те сякаш са близо да пробият защитата и да атакуват върха.

Тазгодишният "Уимбълдън" стана свидетел на двама представители на младото поколение, които успяха да пробият до полуфиналите. Единият от тях беше Григор Димитров. При жените настъплението на младите тенисистки е още по-осезаемо. Този пробив идва след няколко сезона, в които най-ярките представители на новата генерация все не реализираха очаквания потенциал. Появиха се (оправдано) и много скептици, че родените след 1990 г. скоро ще успеят да преборят Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Серина Уилямс.

Тази година обаче младите вече станаха мъже, а Димитров беше само поредното доказателство. При него дори сякаш нещата се получаваха по-бавно, отколкото при Кей Нишикори и Милош Раонич. Полуфиналът на "Уимбълдън" обаче беше логичният му пробив.

Освен него Раонич също достигна полуфиналите в Лондон. Българинът игра четвъртфинал на Australian Open, а канадецът - четвъртфинал на "Ролан Гарос". Нишикори все още изостава по отношение на Големия шлем, но беше на финала на "Мастърс 1000" в Мадрид и само контузия му попречи да отнеме титлата на Рафаел Надал. При жените от началото на годината с най-много победи в Големия шлем са 20-годишната Южени Бушар и 22-годишната Симона Халеп. Бушар спечели 16 мача, като игра полуфинали в Австралия и Франция, а на "Уимбълдън" стигна до финал. Халеп записа 15 победи, които й донесоха финал, полуфинал и четвъртфинал в трите турнира от шлема за годината.

Тези пет имена показаха, че развиват своя талант, придобиват самочувствие с всеки следващ турнир и работят изключително здраво, за да подобрят физическото си състояние, което е задължително условие за успех в съвременния тенис. Те започват все по-силно да притискат водещите играчи, които от своя страна показват все повече  колебания.

"Играта много се промени през годините. Днес е почти невъзможно някое момче на 18, 19 или 20 години да спечели титла от шлема. Но успееш ли да го направиш веднъж, всичко се променя, ситуацията става много по-различна. Изпитвам огромно уважение към топ играчите, но те остаряват. Много неща се променят. Това е кръговратът на живота. Ние, младите, започваме да ги притискаме все повече. Ние сме бъдещето. Всичко го знаем и го усещаме", коментира Димитров пред Independent в навечерието на "Уимбълдън".

Логичното закъснение

Безспорно тенисът стана изключително зависим от физиката, което е съществена причина за по-късния пробив. Другата е прекалено големият респект, който младите изпитваха към фаворитите. Това обаче се промени в последните месеци. Показателно беше, че в два от четирите сета в полуфинала срещу Джокович Димитров навакса пробив изоставане. В първия случай той спечели, а във втория не успя, но имаше четири сетбола, три от които поредни. Българинът не се притесняваше да влиза в продължителни разигравания срещу един от двамата най-добри в този елемент и нерядко успяваше да спечели. Той не търсеше непременно бърза развръзка в точките, както правеше доста често в предишните години.

"Димитров трудно ще забрави пропуснатите три поредни сетбола в тайбрека на четвъртата част. Нещо подобно се случи с него и срещу Рафаел Надал в четвъртфинала на Australian Open. Независимо от това получихме още едно потвърждение, че наблюдаваме огромен талант. Димитров докосна величието и неговото време ще дойде. Този път опитът направи разликата, но скоро и класата на Димитров ще си каже думата", заяви в анализа си за мача Джейкъб Стайнбърг от Guardian.

Надал също усети повишеното самочувствие на младите, след като беше победен в осминафиналите от 19-годишния австралиец Ник Кириос, за когото това беше дебют на "Уимбълдън". "Младите играчи са много опасни. Те са способни да играят без напрежение. Нашето поколение постепенно си отива. Това е нормално. Ние сме тук от дълго време. Поколенията си отиват и следващите ги заместват. Това няма да стане за една нощ, но ще се случи", коментира испанецът след отпадането си.

Бившата първа ракета на Великобритания Джон Лойд е на мнение, че вече не трябва да се говори за Голямата четворка. Според него Федерер, Надал, Джокович и Мъри вече нямат аурата на непобедими за останалите и скоро ще има нови имена върху турнирите от шлема. "Димитров има постоянен напредък. Хората очакваха, че това ще се случи много по-рано, но той просто имаше нужда от повече игрова практика, за да се научи да използва по най-добрия начин огромния арсенал, с който разполага. Сега, изглежда, той е събрал всичко и определено ще спечели много титли от Големия шлем", коментира Лойд за BBC.

Според един от водещите треньори в света, Патрик Муратоглу, който работеше с Димитров през 2012 г., има два основни фактора, заради които на младите сега им отнема повече време да достигнат своя пик - фитнес режима на топ играчите и настилките, на които се играе в днешно време. "Тенисът се промени изключително много през последното десетилетие. Отнема повече време да станеш топ играч, защото просто не можеш да си позволиш да имаш слабости в играта. Трябва да бъдеш във върхова физическа форма, а това отнема време. Освен това в миналото настилките бяха много по-бързи, така че с едно или две големи оръжия да бъдеш шампион в Големия шлем, дори да имаш много други слабости. Сега трябва да бъдеш добър във всичко", заяви Муратоглу пред BBC.

Да почакат още малко

Все още има скептично настроени, че младите наистина правят пробив. Рекордьорът по титли от Големия шлем Федерер заяви, че не се притеснява особено от състезатели като Димитров или Раонич. "Не чувствам голяма заплаха от тях. Има много добри тенисисти от пето-шесто до 20-ото място в световната ранглиста. Но те са донякъде заменими с тези от 30-о до 40-о място", каза Федерер, цитиран от AFP. Има много опасни състезатели. Смятам обаче, че ако играя добре, мога да контролирам случващото се на корта. Разбира се, никога нямаш гаранции. Но вярвам, че топ тенисистите са тези, които познаваме и които все още имат решаваща роля в големите турнири като "Мастърс 1000" и в Големия шлем".

Швейцарецът изтъкна, че тенисистите, които водят играта в последните години, са направили пробива си, докато са били по-млади. "Рафа беше невероятен като тинейджър. Аз бях по-добър на 21. Тогава започнах да правя пробива си. Другите момчета, за които говорим, са на по 22-23 години, а са в големия тенис от пет години", заяви той.

Днешните млади нямаха и късмета на тези от 2005 г. Тогава 19-годишният Надал спечели първата си титла от Големия шлем, но във време, когато старото поколение на играчи като Пийт Сампрас и Андре Агаси вече беше в края си, а Федерер плуваше спокойно в море от посредственост. Негови съперници бяха играчи като непостоянния Марат Сафин, често лекуващия контузии Лейтън Хюит и Анди Родик. Джеймс Блейк стигна до четвърто място в ранглистата, без дори да е играл полуфинал в Големия шлем. Иван Любичич се изкачи до трета позиция само с един-единствен полуфинал на "Ролан Гарос".  Toми Хаас беше номер 2 в света, а също нито веднъж не игра финал в турнирите от шлема. Сега това просто е невъзможно.

На Джокович му отне две години повече, за да вземе първата си титла от шлема - на 21-годишна възраст, но се вписа идеално в двуборството между Федерер и Надал. В последните две години към тях, също с известно закъснение, се присъедини и Мъри. Страхотен талант като него трябваше да чака цели седем години след влизането си в професионалния тур, за да вземе първата си титла от  Шлема. Ферер пък достигна първия си финал на 31. Днешните млади трябва да покажат много повече хъс и качества, за да се вклинят в тази група от безапелационни шампиони.

Легендарният американски тенисист Джон МакEнроу също не очаква някой от представители на т.нар. нова генерация талантливи играчи да бъде наследник на големите шампиони. "Следващият играч, който ще спечели много титли от Големия шлем, ще бъде някой, когото не очакваме, когото все още не познаваме. Опитвам се да намеря отговор на това кой ще е той, но е много трудно за момчетата, които са в средата на 20-те си години, да направят голям прогрес", заяви МакEнроу пред ESPN.

Според него новият голям шампион ще се появи  през 2016 г. "Тогава ще бъде идеалният момент. Предполага се, че тогава все още ще имаме Джокович и Мъри за още две години, надяваме се, и Надал, въпреки че при него винаги има притеснения (около физическото състояние). А Федерер едва ли ще бъде в сметките, защото ще е на 35", добави американецът.

Автор: Александър Иванов, "Капитал"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини