Прогресът на Димитров е неоспорим



15-07-2014 20:29 | Камакши Тандон

"Hotshot" Димитров най-накрая стана разпознаваем по свой собствен начин.

 

Много бе изговорено за Григор Димитров в последно време. И то за тенисиста Григор Димитров. А не "бейби Фед" или гаджето на Мария Шарапова, двете неща, с които е по-често свързван.

 

И всичкият този шум дори не е заради прякора му "Hotshot" Димитров, който получи по повод редовните си впечатляващи изпълнения от трудни позиции, които са водещи във видео-обзорите.

 

В крайна сметка сметка всичко опира до резултатите. 23-годишният българин е един от най-успешните играчи този сезон, достигайки полуфиналите на Уимбълдън и вече с позиция в топ 10. Изключително талантлив и атрактивен за наблюдаване, той бе определян като следващото голямо явление най-вече заради физическите си данни и арсенала от удари, който напомня за играта на Федерер.

 

Но изкачването на Димитров в ранглистата след двете му титли от Големия шлем при юношите бе бавно, а включваше и чести треньорски смени. Промяната дойде през 2013-а. С по-добра физическа подготовка, дисциплина и постоянство в играта. Преди октомври той нямаше титла поединично. Сега вече е натрупал четири, а всяка от тях е при различни условия: в зала в Стокхолм през октомври; на твърди кортове в Акапулко през февруари; на клей в Букурещ; и на трева в Куинс преди месец.

 

"Мисля, че се намирам в добра ситуация в момента. Тренирам добре - на корта и извън него. Съсредоточил съм се върху конкретния мач," коментира Димитров по време на Уимбълдън.

 

Големият прогрес настъпи благодарение на треньора Роджър Рашид, който преди това бе популярен с работата си с Лейтън Хюит, Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга. Австралиецът е бил крайно директен при първия разговор между двамата. "До кое място искаш да стигнеш? Седмо, пето или първо? Той не се забави с отговора си."

 

"Ако това е, което искаш, трябва да го постигнем," е казал самият Рашид на Григор, след като вече е станало ясно желанието на Димитров да атакува върха.

 

Първата предприета стъпка от Рашид е да установи какво точно е моментното ниво на Димитров. Австралиецът поставя акцент върху физическата подготовка на своя възпитаник, която е считана за основната му слабост.

 

И това вече не съществува като проблем. Малкото запознати с методите на Рашид при тренировките са категорични, че "те не са за всеки".

 

А резултатите са очевидни. Димитров отстрани бившия шампион Анди Мъри в четвъртфиналите на Уимбълдън и след това в полуфиналите игра четири сета с Новак Джокович. Димитров триумфира и на турнира в Куинс малко преди това.

 

Този му успех се оказа наистина важен след загубата в първи кръг на "Ролан Гарос". "Той трябваше да реагира по подходящ начин след случилото се," доволен е Рашид в тази връзка.

 

Треньорът отбелязва и колко важно е постоянството в представянето на Григор във всеки мач и това да е максимално дисциплиниран в отделните точки. "Променихме някои дребни неща в играта му. Когато имаш толкова много оръжия, всичко опира до това как ги използваш. Той бе като юноша, който играе тенис, без да разбира как да използва арсенала си."

 

И въпреки, че Рашид е особено строг в това отношение, българинът продължава да реализира изключително атрактивни удари, които често попадат във видео-обзорите на турнирите. Но те са по-скоро изключения и Димитров не прекалява с подобни опити.

 

"Мисля, че сега демонстрирам по-добър избор на удари на корта. По-постоянен съм всяка седмица и печеля повече мачове," смята Димитров.

 

Рашид отчита и колко ключово е било развитието на българина в началните му години. "Наистина важен е този период. Той е единствено дете и от 14-годишен пътува за различни академии, за различни страни. Той е постигнал всичко по свой собствен начин. В България е единственият такъв играч и не е имал конкуренция. Притежава чудесно семейство, което го е научило на прекрасен подход към това, което върши."

 

Рашид е на мнение, че независимо от сегашните успехи Димитров е достигнал едва 25% от цялостния си потенциал за развитие. 

 

"Щом се стигне до решителни мачове като тези срещу Анди, Новак или подобен играч, трябва да повиша нивото си и да дам най-доброто, на което съм способен. Всички се стремим да бъдем на върха, така че аз няма да отстъпя по пътя към тази цел," категоричен е Григор Димитров.

 

Камакши Тандон, ESPN.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини