Шарапова: Бих искала да имам поне 2% от таланта на Григор



22-06-2014 05:18 | Станко Димов

Имахме Джими и Крис, Джон и Крис, Андре и Щефи, а сега имаме Мария и Григор. Те са новата голяма двойка в тениса, а наскоро и двамата вдигнаха купи - тя на "Ролан Гарос", той - в Куинс. Шарапова рядко говори за личния си живот, но този път бе откровена.

"Мисля, че нещата са нормални. Не мислим толкова много за външния свят. Въпреки че животът ни е изложен на публичното внимание, ние се радваме на интимни и лични моменти. И преди съм имала връзки, които са били публични. Не съм искала този път. Това е личният ми живот и го ценя много. Искам да празнувам най-хубавите моменти с близки и семейство. Но това съм избрала да работя и няма как да се скрием съвсем" - каза Мария. Тя беше на трибуните по време на финала на Димитров срещу Фелисиано Лопес в Куинс.

"Не е лесно да седнеш в публиката, защото англичаните са толкова учтиви. Засрамваш се, ако започнеш да се вълнуваш прекалено много. В края не издържах обаче. Беше страхотен проблем за него. Бих искала да имам поне 2% от неговия талант" - коментира Шарапова. Наскоро тя отново оглави списъка на "Форбс" за най-богата спортистка.

"За мен тези неща са доста глупави и винаги им се смея, защото никой няма достъп до банковата ми сметка. И всички, които пишат колко печеля, всъщност нямат идея колко точно изкарвам. Не ме интересува дали съм в списъка на "Форбс". Вълнува ме да взема титлата на "Уимбълдън". Тези няколко секунди, в които вдигаш трофея, те са важните" - казва Шарапова.

Тя вече има една титла на "Уимбълдън". Случи се точно преди 10 години, когато само на 17 тя би Серина Уилямс и стана шампионка. "Понякога си мисля, че това се е случило толкова отдавна, но все пак имам много ясен спомен от тогава. Това беше самото начало на професионалната ми кариера. Но беше невероятно изживяване за едно наистина младо момиче. Първият ми мач беше на корт №13. И от него стигнах до централния корт, коленете ми трепереха и държах трофея - всичко беше невероятно.

"В такава обстановка спортът не ти дава шанс - просто трябва да пораснеш много бързо, да станеш зрял изведнъж, да поемеш отговорност, която всички спортисти носят. Не става въпрос само да излезеш и да играеш, има още толкова неща. Учиш всичко много бързо, защото трябва да си професионалист и извън корта, а не всеки разбира това в началото на кариерата си.

"Благодарна съм на хората, които ми повлияха в живота, особено родителите ми. Бях шокирана, когато спечелих онази титла, но бях работила за нея 4 години. След това я приех за нещо нормално, защото, ако не го бях направила, нямаше да имам шанс, аура на победител."

Това никога не е изчезнало при нея. Независимо срещу кого играе, Шарапова винаги се държи като победителка. Така е била от малка, когато още като 7-годишна пристига във Флорида с баща си Юри. Той носи само няколко долара и чанта пълна с няколко малки ракети и много мечти.

"Чувах как хората казват, че е много хубаво, че съм свалила товар от себе си още като млада с титла от Големия шлем. Но от друга страна, това повишава очакванията. И трябва да играеш така, че да ги покриеш. След това, две години по-късно, излязох на най-големия корт - "Артър Аш", и бих Жюстин Енен на финала на US Open" - спомня си Мария.

Тя завладява Ню Йорк през 2006. Шарапова е талантлива, а освен това е природно красива. Нейният мениджър Макс Айзенбуд няма особени трудности да намери спонсори. И сега не му е трудно. Обаждат му се компании, за чието съществуване той въобще не подозира. А той търси най-добрите сделки за Шарапова.

"Преди беше различно, проучвах нещата. На 17 г. не знаеш каква е страстта ти. Помня как отидох в централата на "Найк" и коментирахме възможни бизнес планове, но тогава нямах думата. Знаех само, че е яко. Сега Шарапова има компания за бонбони - "Шугърпова"." Влизаме в магазин с нейни бонбони, който тя сама е направила.

"Преди това място беше фризьорски салон. Хареса ми, взехме го и го направихме. За три дни. Аз обичам да действам така. Бързо, без колебания. Още като започнахме компанията, влизахме в нещо непознато, но пък всички обичат бонбони. През 2013 са продадени 1,4 млн. опаковки от нейните бонбони, а тази година се очаква продажбите да се удвоят. Нищо от това нямаше да се случи, ако тя не беше шампионка в тениса. Тя има 32 титли, 5 от Големия шлем, последната беше спечелена в Париж.

"Аз обичам да ме отписват, да играя срещу залозите, имам нужда от предизвикателства, трябва да хвърля всичко от себе си. Ако не е така, ми става скучно. Имам нужда от нови цели, важно е да си ги поставям. "Ролан Гарос" винаги е бил труден турнир, но си казах, че ще тренирам много, независимо колко пъти падам на корта и колко синини имам по коленете. Казах си, че няма да спра. Сега идва сезонът на трева.

"Хората подценяват колко трудно е на трева, колко бързо се играе. Трябва да промениш всичко, и то много бързо. Няма как да промениш играта си, но можеш да промениш позицията на тялото, бързината, защото клеят и тревата са много различни. Всяка стъпка на кортовете в Лондон ми носи много спомени. Тук тенисът си е на мястото, толкова е спокойно, излизаш и просто сте ти, твоят противник и топката, няма излишен шум. Тук хората ценят тениса наистина" - завършва Маша.

Нийл Харман "Таймс"
превод: "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини