Танц около огъня



19-06-2014 10:51 | Питър Бодо

Дори за него това да не е единствената му възможност за такава титла в живота (Стан Вавринка взе първия си трофей от "Големия шлем" на 28), една звучна победа на "Уимбълдън" за Димитров ще подскаже, че той вече не е просто голяма надежда, а един състезател, който си е заслужавал всичкия труд положен от него и треньорите му през годините. Ще кажете, чакай малко, той е вече на 23 години - една възраст, в която вече не може да бъде наричан детето-чудо.

Вярно е, повечето тенисисти с шест и повече титли от "Големия шлем" в Откритата ера вече са имали по няколко зад гърба си на неговите години. В същото време Федерер взе първия си трофей - именно от "Уимбълдън", на почти 22 години, а Анди Мъри бе на 25, когато взе първата си голяма титла. Все пак той вече бе взел няколко трофея от сериите Мастърс 1000, докато Григор има само един полуфинал на подобно ниво.

От друга страна, през тази година Димитров откри постоянството, което досега му липсваше в много от важните моменти. А ако не можеш да си постоянен на ниво "АТР 250" или дори "Чалънджър", няма как да се надяваш на това в "Мастърсите", да не говорим за "Големия шлем". Тази година обаче всичко изглежда различно. Димитров се изкачи уверено в ранглистата, основно благодарение на това, че отпадна в първия кръг на турнир само един път. И този един път обаче бе изненада - бе изхвърлен от "Ролан Гарос" от Иво Карлович. Това бе изключително болезнен удар, който вероятно може да бъде смекчен от факта, че Карлович може да смачка всеки съперник, когато сервира като луд (22 аса само в този мач) и се придвижва добре по корта.

Така разочарованите от поражението на Димитров в Париж измислиха въпроса: Дали той няма да последва съдбата на Ърнест Гулбис, който като молец танцува около огъня на големите трофеи? На въпроса дали репутацията на Карлович като потенциален "хлъзгав камък" е направила загубата поне малко по-лесна за преглъщане Григор отговори: "Не вярвам, че има нужда от това. Разбира се, исках да се представя добре на този турнир, както знаете той е последен от сезона на клей. Бях много напомпан и свеж по един странен начин. В последните седмици имах много мачове, но това е нещото, което правя и нещото, което обичам да правя. В крайна сметка не искам да се депресирам прекалено много от този мач. Просто една загуба."

Очевидно Димитров е възприел един навик от елитните играчи: Съпротива срещу това една загуба да те сломи. Той продължи с изказването си. "Имах добър сезон на клей, така че няма да навеждам глава. Тази загуба само ще ме мотивира още повече да се върна на корта по-силен. Всъщност тя ми дава повече време да си почина и да се подготвя по-добре за предстоящите мачове и седмици на трева. Това е много вълнуващо за мен."

И сега добрата част: Това не беше просто "димка" от страна на Димитров. Той подкрепи думите си с действия и спечели турнира в "Куинс Клъб", където част от поставените в схемата имена бяха Стан Вавринка, Томас Бердих и Анди Мъри. На финала Димитров се върна в мача, спасявайки мачбол за противника, за да се справи с един от най-добрите играчи на трева - Фелисиано Лопес.

Сега Димитров е на прага на топ 10. Една от причините той да се намира там е неговият страхотен, макар и не толкова популярен, треньор Роджър Рашид. Двамата започнаха съвместната си работа през миналия октомври. Оттогава Димитров спечели титли в зала (Стокхолм, с победа над Ферер на финала), хард (Акапулко, Кевин Андерсън) и клей (Букурещ, Лукаш Росол). С триумфа си на трева в Куинс, Димитров спечели нещо като "Голям шлем" от АТР 250, нали?

Не на последно място Димитров вече знае какво е слава - или по-точно известност е правилната дума, като лотарио (бел. прев. - безскрупулен любовник, примамващ жените). Към момента той е приятел на новата носителка на титлата от "Ролан Гарос" Мария Шарапова. Не трябва да се изключва като фактор влиянието, което обсебената от кариерата си 27-годишна рускиня има над младия българин. Изобщо напоследък Димитров прилича все повече на виното, което обяснява, че не е вкусвал никога през живота си. Пиковият момент, този на перфектно узряване, е неизбежен и все повече наближава."

Автор: Питър Бодо, Tennis.com
Превод: Камен Дамянов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини