Изкачването на Григор продължава



17-06-2014 12:17 | Tennis View Magazine

По-рано тази седмица Анди Мъри започна да обяснява каква е разликата между играта на клей и на трева. Описа в детайли всичко в една дълга реч, обясни кои мускули се използват, като спомена мускули, които въобще не знаехме, че имаме. Освен това предупреди, че в никакъв случай не трябва да се плъзгаш на трева. Било опасно, не трябва да го правиш никога. Никога! 

 

Е, Григор Димитров очевидно не е съгласен. Много неща се промениха, откакто българинът за първи път дойде в Куинс. Тогава на 18, той получи "уайлд кард" заради това, че беше взел титлата на "Уимбълдън" при юношите година по-рано. Оттогава той порасна, разви се и вече се е превърнал от онова слабичко момченце в здрав, изваян атлет. Това, което не се променя, е, че той продължава да се плъзга при удари. На моменти изглежда нестабилен, но това не му пречи да прави невероятни удари от невъзможни позиции. Той е като амфибия в свят на гръбначни бозайници.

 

Играе така, все едно всеки момент ще падне на земята, но не го прави. А след негов мач по тревата остават стотици следи на зигзаг. На една точка тази седмица, той гони невъзможна за хващане топка от форхенд, стига я и я връща с точност като на Джокович. Публиката, пълна с жени, които са два пъти по-възрастни от него, ахнаха изведнъж. Още миналата година момичетата, които подават топките, едва се сдържаха да не се разплачат от вълнение по него. 

 

Неговият талант е безспорен. Но вече той показва и такава физическа форма, че те оставя с отворена уста. А мачовете му са изключителни и всички искат да ги гледат. Димитров вече разбра какво трябва да прави, за да върви нагоре. След тежката загуба на "Ролан Гарос" от Иво Карлович той се представи върховно срещу третия в света Стан Вавринка в Куинс. Двамата имат подобен стил - със силен сервис, бекхенд с една ръка и голяма креативност. 

 

Но този път физическото състояние на Григор изигра основна роля. Вавринка не се чувстваше добре, а Димитров беше във вихъра си и вършееше по целия корт. В свят, в който топ тенисистите имат екип като за цял футболен отбор, Григор има само един човек в своя. Но той май му е достатъчен. По време на мач очите им се срещат поне 50 пъти. Връзката между треньор и играч е много важна, а при Димитров и Роджър Рашид още повече. 

 

Рашид говори малко само от време на време виква нещо, по-скоро да окуражи момчето си. Но двамата се разбират без думи. Само се поглеждат и всичко е ясно. А извън корта са като стари приятели, които си правят майтапи един друг по цял ден. Откакто работи с Рашид, Димитров стигна 4 финала в АТP и ги спечели и четирите. Изглежда, че онова на "Ролан Гарос" просто беше лош ден, а изкачването на българина продължава. 

 

Tennis View Magazine; превод: "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини