Има ли общо между Лео Меси и Григор Димитров?



16-06-2014 14:18 | Инес Павлова

Поне 15 години се коментира дали Лионел Меси е новият Диего Марадона. 6-7 години пък се налага определението „бейби Фед” на Григор Димитров и приликата му с Роджър Федерер.

Преди Меси е имало за кратко няколко играчи, от които се е очаквано да наследят „Божията ръка” като Ортега, Аймар, Рикелме, Тевес. Същата е ситуацията и при Федерер. Десетки тенисисти са били сравнявани със швейцареца, но само един – Григор Димитров, толкова време и заслужено е определян като негов наследник, въпреки че на хасковлията вече му писна от това сравнение.

Може да е смело, но има нещо общо между Лионел и Григор. И на първо място това е любовта към топката! Меси, коженото кълбо и неговият ляв крак са като вечно влюбени, флиртуващи и избухващи. Димитров, зеленото топче и ракетата също изпитват това усещане, радват се един на друг, експериментират как точно да се отдалечат и приближат, заиграват се по начин, който малцина умеят.

И на футболния терен, и на тенис корта са били правени сравнения на техни изпълнения – головете на Марадона и Меси, ударите на Федерер и Димитров.

И Лионел и Григор са били отписвани. Първият бил нисък, неразговорлив, със здравословни разтежни проблеми. Вторият – нямал психика, физика, идвал от малка страна.

За разлика от Марадона и Меси, Федерер и Димитров не са сънародници, не знам само за добро или зло спрямо Григор.

„Новият Марадона” и „новият Федерер” не са нужни определения, те помагат само в началото, за да се привлече общественото внимание. Добрата новина е, че Марадона и Федерер, Меси и Димитров са звезди на своето си поколение, време и страна.

Лошото е, че ние българите сме свикнали първо да отречем и после да мислим. Някак „против” е по-тачено от „за”. Жалко е, че днес продължава да има хора, които към Григор са с отношение, че позоьор, че нищо не е постигнал и т.н. въпреки че в такава спортна конкуренция е след 13-те най-добри на планетата. Със сигурност е имало хора, които снощи, когато обърна Лопес и нахлупи на глава трофея от Лондон, са махнали с ръка и изпуфтяли, защото са били сигурни, че хасковлията ще бъде отнесен от съперника с 0:2 сета. А то какво се случи четвърти трофей за 9 месеца, трети за тази година и втори от месец април до сега, по една купа от всички настилки. А за онези, които си мислят, че не е патриот и че на обича България – Григор направи красноречиво опровержение с родния трикольор на купата!

И докато чуждицата „хейт” е на почит в България, хубавото е, че това 23-годишно момче с усмивката си ни кара да се гордеем и да бъдем поне малко по-позитивни. По-трудно е да похвалиш, най-лесно е да критикуваш, хулиш, завиждаш. Е няма как всеки да има живота на Григор.

Но пък ние българите имаме честта да се радваме, че наш сънародник показа, че всичко е възможно и в работата, и в личния живот. Стига да искаш, стига да работиш, да учиш житейските си уроци, рано или късно, мечтите се сбъдват! Преди две седмици първата ни ракета не скри, че целта му в Куинс е само титлата и ето – взе я. Скоро като го чуем да казва, че е готов за големия пробив в Големия шлем, ще видим как ще направи реалност и това!

Време е да оставим Меси и Димитров да се забавляват и да изпитват онази тяхната чиста радост от играта! Това е най-хубавото, а ние просто да им се радваме, усмихваме и аплодираме тук и сега!

Автор: Инес Павлова, Gong.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини