Григор Димитров – Фелисиано Лопес 6:7, 7:6, 7:6 (гейм по гейм)



15-06-2014 10:14 | Станко Димов

Григор Димитров надви Фелисиано Лопес във финала на турнира на трева в Куинс Клъб, Лондон след страхотна битка с 6:7(8), 7:6(1), 7:6(6).

Така Гришо реализира историческо постижение, тъй като стана първият състезател спечелил титла на трите различни настилки от началото на сезона. Както е известно по-рано през годината хасковлията спечели турнирите в Акапулко и Букурещ, които се провеждат съответно на твърди кортове и клей.

ОЩЕ ЗА ФИНАЛНАТА БИТКА!

КОМЕНТАР НА МАЧА:

ПЪРВИ СЕТ, Димитров сервира първи:

1:0 - Григор започна перфектно - с два поредни аса. Гейм за под минута "ала Федерер". Добро начало.

1:1
- Лопес също сервира на ниво. Гришо успя да спечели една размяна на мрежата, но нищо повече.

2:1 - Българинът отново повежда. Той има само един пропуснат първи сервис и тотално доминира на корта след тях.

2:2 - Григор спечели първото по-дълго разиграване от основната линия за 15:0. Лопес пласира два поредни добри сервиса, но веднага след това направи и двойна грешка - 30:30. Испанецът все пак се измъква от тази ситуация и изравня резултата.

3:2
- Нов бърз гейм за Гришо. Той поведе 40:0 за под минута, след което опита и хот-дог, след като бе прехвърлен от Лопес, но не намери целта. Вторият геймбол е реализиран след успешно тактическо разиграване.

3:3 - Началното разиграване бе интересно и се стигна до размяна на мрежата, след която Лопес направи непредизвикана грешка. Начело със своя сервис Лопес обърна до 30:15, но после пак загуби по-дълго разиграване - 30:30. Гришо получи точка за пробив след страхотен ретур, при който се измести много добре и прати топката мощно в краката на Лопес, който нямаше отговор. Успешно изпълнение на сервис-воле и испанецът спаси първата възможност. Той обаче даде втора такава на съперника си, пращайки малко по-късно нов форхенд в аут. И тя бе бързо ликвидирана. Лопес намира началния удар и обръща. Фелисиано е спечелил само една точка при втори сервис до момента.

4:3 - Майсторски Гришо печели седмия гейм на 15. Втората точка бе страхотна и завърши с размяна на няколко волета като по-техничният Димитров взе превес. 24 минути от началото на битката.

4:4 - Димитров взе първата точка след отличен ретур в краката на опонента, но оттам нататък практически не получи възможност да играе. Много добро сервиране на Лопес.

5:4 - Втори гейм на нула за Григор Димитров. Той заставя Фелисиано Лопес да сервира за оставане в сета.

5:5 - Лопес намира все по-често първия си сервис. Това му позволи да поведе с 40:0. Григор отговори, печелейки две поредни разигравания, но след това направи изключително елементарна грешка от бекхенд и сам показа голямото си раздразнение от нея. Ново равенство.

6:5 - Григор допусна първа двойна грешка за 15:15, но след това спечели много важно разиграване за 30:15 при дълга размяна на бекхенди. След това нямаше повече шансове за Лопес.

6:6 - Световният №29 стига до тайбрек. Той продължава да е агресивен и реализира добри излизания на мрежата след успешни сервиси.

6:7 - Димитров започна с ас, но Лопес отговори също с печеливши сервиси и поведе с 2:1 точки. Първият мини-пробив също бе за него като той изостри играта с излизане на мрежата и дочака грешка на Григор от бекхенд. Испанецът убедително задържа този си аванс, сервирайки добре и поведе 5:2. Григор издържа на напрежението, спечели двете си подавания за 4:5. В десетата точка пък накара Лопес да сбърка воле на мрежата. Фелисиано стигна до сетбол благодарение на нова комбинация сервис-воле, но той бе спасен с ас. Григор направи непредизвикана от бекхенд и Лопес поведе 7:6 с втора възможност да приключи сета. И тя не бе реализирана като Григор го надигра на мрежата. Лопес приключва сета при четвъртия си шанс за 10:8 точки.

ВТОРИ СЕТ, Лопес сервира първи:

1:0
- Лопес допусна двойна грешка за 30:30. След това обаче пласира в този важен момент ас, а при геймбола завърши с успешно воле.

1:1 - Григор с лекота поведе 40:0, но Лопес отговори с две поредни точки в своя полза. Българинът все пак приключва с ас.

2:1 - Лопес доминира със своя сервис и отново повежда 30:0. След това Гришо реализира отличен бекхенд минаващ и спечели точка на мрежата за 30:30. Началният удар пак спасява Лопес.

2:2 - Димитров загуби първата точка, но след това дори не се наложи да влиза в разиграване благодарение на добрия си сервис. 7 от 7 точки при първи начален удар в тази част.

3:2 - Без проблеми за Лопес. Той затваря на 15 след поредица отлични волета на мрежата.

3:3 - Гришо лековато загуби след непредизвикана разиграването при 30:15 в своя полза. След това обаче отговори с хубаво излизане на мрежата за 40:30. Последва ас и той изравнява резултата.

4:3 - Първият сервис изостави Лопес и веднага се случи логичното - той загуби малко по-дълги разигравания, изоставайки 15:30. Григор пропусна два поредни шанса да стигне до възможност за пробив и пак губи гейма.

4:4 - Гейм на нула за Димитров. Много добро сервиране и разнообразяване на играта от българина. Най-любопитното разиграване бе в края, когато Лопес бе в печеливша ситуация на мрежата, но Гришо намери начин да го размине.

5:4 - Лопес отново доминира. Сервисите му към бекхенда на Димитров имат отлична успеваемост. Той заставя българина да спечели следващия си гейм, за да остане в мача.

5:5 - Гришо натисна добре два пъти от форхенд и спечели важни точки за 30:0. След това обаче допусна двойна грешка. Все пак той нямаше повече колебания и не даде дори точка на Лопес.

6:5
- Лопес имаше голям късмет при второто разиграване, когато мрежата му помогна да спечели точката и той поведе 30:0. Испанецът остава непробит и си осигурява минимум тайбрек.

6:6 - Ас, но след това двойна и непредизвикана грешка в този гейм за 15:30 в полза на Лопес. В този момент удар на Гришо бе даден аут, но Ястребовото око показа, че е вътре и българинът бе видимо ядосан. В критичния момент Димитров спечели уникално разиграване с минаващ от бекхенд за 30:30. Лопес достигна до мачбол, но в решителния момент прати ретура си от форхенд в аут! След това Григор спечели уникално разиграване с воле на мрежата за предимство. Отново тайбрек.

6:7
- Отличен минаващ за Гришо, а след това и ас за 2:0 точки. Той спечели и втория си сервис за общо 3:0 в началото. С чудесен ретур, а после и прекрасен минаващ удар от форхенд доведе ситуацията до 5:0. Първата грешка на Гришо дойде при 6:0, но след това българинът реализира втория си сетбол и изравнява!!! Мария Шарапова е доволна на трибуните!

ТРЕТИ СЕТ, Димитров сервира първи:

0:1 - Григор започна с хубави сервиси и дръпна 40:0, но след това допусна грешки от бекхенд и Лопес спечели три разигравания, за да изравни 40:40. Испанецът заигра по-агресивно и продължи серията си от точки, която му донесе и пробив.

0:2 - Лопес затвърждава. Той загуби първото разиграване за 0:15, но след това сервира отлично и нямаше проблеми.

1:2 - Григор пак не бе много убедителен, но все пак спира серията на испанеца. Той завърши с хубаво воле.

1:3 - Никакви проблеми за Лопес. Много добро сервиране за испанеца, който не дава шансове на съперника си.

2:3 - Без особени затруднения за Григор, макар да допусна и някои грешки. Той вече има 18 аса на сметката си. Точно два часа от началото на мача.

2:4 - Гришо взе първата точка с хубав ретур, но Лопес отговори с хубав сервис и отлични волета за 40:15. Два печеливши удари на Димитров му помогнаха да изравни за 40:40. Лопес обаче намери сервиса си и пак печели подаването си.

3:4 - След асове 20, 21 и 22 за Григор Димитров той печели седмия гейм в този сет.

4:4 - Страхотно бе първото разиграване в гейма, което завърши с летящ плонж на Гришо в стил "Борис Бекер". Лопес отговори с майсторско воле и отличен сервис за 30:15. В този момент обаче той допусна и двойна грешка - 30:30. В първото по-дълго разиграване от доста време Димитров допусна грешка от бекхенд слайс и не стигна до точка за пробив. Гришо обаче не се притесни и не само изравни точки, но и получи възможност да пробие малко след това. Лопес му подари пробива с двойна грешка! Мария Шарапова е щастлива на трибуните.

5:4 - Трети пореден гейм в полза на българина. Много убедително сервиране за него. Лопес е видимо ядосан.

5:5 - Григор спечели отлично разиграване за 15:0, а след това бе много близо и до второто, но се подхлъзна и не успя. Лопес след това бе убедителен и остава в мача.

6:5 - Много добър гейм за сервиращия Димитров и той си осигурява поне тайбрек.

6:6 - Фелисиано Лопес печели на нула. Трети тайбрек в двубоя. Страхотна битка.

7:6 - Първите осем точки преминаха без разигравания - 4:4. След това Гришо спечели първата размяна за 5:4, но Лопес изравни 5:5. Испанецът сбърка лесна топка и даде мачбол на българина. Григор обаче не успя да го реализира също след сгрешен форхенд. Той стигна до втора след ас. И ТЯ БЕ РЕАЛИЗИРАНА!


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини