13-и финал



06-06-2014 16:44

Новак Джокович се класира за своя 13-и финал в турнирите от Големия шлем и втори на Откритото първенство на Франция. В 22-ия си полуфинал в тези състезания сърбинът победи Ърнест Гулбис с 6:3, 6:3, 3:6, 6:3. Джокович успя да се присъедини и към петте състезатели с по поне два финала в турнирите от голямата четворка(Агаси, Федерер, Лендъл, Надал и Розуел).

Залогът в неделя за Ноле ще бъде огромен. Ако той спечели трофея ще оформи своя Кариерен Голям шлем с всички титли от топ 4 турнирите и ще стане осмият тенисист в историята с подобно постижение. Освен това той ще се завърне и като номер 1 в световната ранглиста стига да победи Рафаел Надал, който в полуфиналите без проблеми надигра с 3:0 сета Анди Мъри.

От своя страна има добра новина и за Гулбис, който от понеделник за първи път ще влезе в топ 10.

Латвиецът стартира двубоя добре и първи имаше две възможности да пробие в откриващия сервис гейм на Джокович, но сърбинът се справи. Малко по-късно Новак реализира първия си пробив за 3:2, а малко по-късно при 5:3 реализира и втори след страхотно изпълнение от бекхенд.

Само за 33 минути Джокович взе и втората част. Той реализира 78% първи сервис и не срещна никакви проблеми в своите геймове. Световният номер 2 реализира решителния си пробив за 5:3. В целия сет Новак направи едва 5 непредизвикани грешки срещу 16 за латвиеца.

В третия сет при 3:2 Гулбис пропусна точка за пробив след много оспорвано разиграване. Малко след това той стигна до втора такава след поредна блестяща размяна, в която той доминираше. Латвиецът пак избърза в решителния момент и прати форхенда си в аут. Така Джокович спечели най-дългия гейм в мача за 3:3. Гулбис прояви характер и малко по-късно все пак проби подаването на Джокович и то убедително на 15 за 5:3. Гулбис обърна деветия гейм от 15:30 и докара ситуацията до четвърти сет.

Интересно се разви двубоя и след това. Джокович убедително проби и поведе с 2:0. Той обаче не го затвърди и след куп грешки загуби подаването си на 15. Джокович бурно изрази недоволството си и счупи ракетата си, за което бе освиркан. Все пак при 4:3 Джокович отново намери ритъма си на игра и пак проби, което този път му бе достатъчно за крайния успех, подсигурен с гейм на нула.

"Физически не се чувствам много добре. След няколко часа на корта се чувствам наистина уморен. Особено в края. Радвам се, че приключих в четири сета. Случват се спадове като в третия сет. Не бях на ниво, не сервирах добре. Ще опитам да си почина и да се подготвя за финала," сподели в интервю на корта Новак.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини