Престолонаследникът Григор е готов да свали Федерер от трона



27-05-2014 12:55 | The Telegraph

Цитаделата на "голямата четворка" може би няма да падне скоро. Но през този сезон с лекуващия китката си Новак Джокович и Рафаел Надал, който показва колебания на клей, няколко въжени стълби бяха прехвърлени през бойниците.

Главните претенденти са трио, представляващо тенис поколението на родените през 90-те години.

Това коментира за случващото се в световния тенис британският вестник "Телеграф".

Григор Димитров, Милош Раонич и Кей Нишикори са родени в рамките на 18 месеца в началото на 90-те, точно както Надал, Джокович и Анди Мъри дойдоха от поколението на групата тенисисти, родени в средата на 80-те, посочва изданието.

През следващите няколко години те биха могли да се превърнат в новата група съперници в елитния тенис и да запазят този спорт популярен.

Или в случая с Димитров да го запазят модерен.

Красив и котиращ се с приятелката си бляскавата кралица Мария Шарапова, 23-годишният Димитров бе поставен на 5-ата позиция в класацията на SportsPro на най-добре продаваните спортисти. Никой от неговите връстници няма толкова голям потенциал да излезе от новините за спорт и да влезе в клюкарските заглавия.

От гледна точка на спонсорите е само за добро, че коприненият бекхенд с една ръка на Димитров прилича на този на Роджър Федерер - тенисистът, от чието пенсиониране спортът се страхува повече от всичко. Именно благодарение на факта, че цялостната му техника наподобява толкова техниката на великия Федерер, през основната част от кариерата си Димитров е познат с псевдонима "Бебето Фед". В самия Димитров обаче нараства недоволството от това сравнение.

"Дошло е време да се сложи край на подражанието и начало на пионерството", казва българският тенисист пред британския вестник.

"Мисля, че има рецепта за всеки от нас. И не мисля, че те се припокриват. Не мисля, че понеже нещо е работило за един играч, същото ще работи и за мен. Когато започнах да играя в професионалните турнири, почувствах, че всеки ден гледам към големите играчи и опитвам нещо ново. Гледах ги в съблекалните и наблюдавах как те правят стречинг упражнения, как загряват, с какво се хранят.

Опитах да изключа глутена от диетата си, което не проработи за мен. Опитах да тренирам като луд във фитнеса.

На турнира в Бризбейн миналата година правих упражнения с клякане и вдигане на тежести по три пъти преди всеки мач и бях като изцеден. Правил съм бикрам йога, но така или иначе съм много пластичен и едвам успявам да запазя необходимото тегло на тялото ми.

И тогава, по някаква причина, това ужасно сравнение с Роджър дойде, защото всеки си мислеше, че това е, което се опитвам да направя. Никога не съм имал намерението и никога не съм провокирал подобно нещо - да изглеждам като него или да бъда като него. Но всичко, което правех, беше обръщано по този начин и това добавяше масло в огъня.

Гледах всичките му мачове, това не е лъжа. Малките деца имат идоли и се опитват да приличат на тях, но има момент, в който си казваш: "Майната му, аз съм си аз". И когато го направиш, цялото ти разбиране за света се променя", споделя Димитров.

Може би е ирония на съдбата, че животът на Димитров сега е повлиян от двама мъже на име Роджър - не само Федерер, но и Рашид, неговия треньор - приказливият австралиец, когото Димитров нае в началото на октомври. Само седмица по-късно той спечели първата си титла от турнир на ATP в Стокхолм и оттогава спечели и турнирите в Акапулко и Будапеща.

Ангажирането на Рашид беше смела стъпка, въпреки че треньорът вече беше изградил стабилна репутация след работата си с Лейтън Хюит и Жо-Вилфрид Цонга. С физиката си на пристрастен към бокса, той има репутацията на човек, който налага тежък военен режим.

"По отношение на физиката му той е загубил поне няколко години", казва Рашид за Григор пред "Телеграф".

"Наблюдавах го като млад играч на турнирите и си давах сметка, че тя е едно от основните неща, които го дърпат назад. Не изглежше като да се прави достатъчно в тази област.

Само трябва да погледнете къде беше Анди (Мъри) преди пет или шест години, беше подобно. Вижте Анди сега, съвсем различен е и това му позволи да добие много увереност на корта и на това се дължат и резултатите му.

С Григор само сме докоснали физическата страна на нещата. Мисля, че той е на една четвърт от пътя, който трябва да извърви по отношение на физическата си подготовка. Мисля, че след 18 месеца той ще бъде привлекателен спортист", казва Рашид пред британския вестник.

Въпреки че Димитров е роден в България, синът на треньор по тенис е живял малко време в родината си - през ранните си тийнейджърски години той е в Париж, в академията на Патрик Муратоглу, след което прекарва известно време в Стокхолм, а сега живее в Лос Анжелис.

Самият той казва, че прекарва свободното си време като типичен калифорниец.

"Просто се качвам се на колелото и обикалям. Аз съм много творческа личност. Обичам да ходя на брега, може би просто за да размишлявам или да тренирам, или отида до баровете на плажа без тениска - да правя щуротии, за да се забавлявам.

Това е личността, която съм и обичам да бъда такъв, защото така се вдъхновявам. А вдъхнови ли се веднъж, човек вижда толкова ясно пред себе си и е толкова уверен, че не може да направи грешната стъпка."

И добре, че е така, защото никой не иска той да греши. В спорт, където ранглистата се размества постоянно, бремето върху престолонаследника на тенис короната е огромно.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще стартира участието си на Откритото първенство на Франция днес в 12 часа. Поставеният под №11 Димитров ще срещне в първия кръг 210-сантиметровия хърватин Иво Карлович.

Превод: "24 часа"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини