"168 часа" с Григор на корта



26-05-2014 16:13 | Иван Чешанков

Коментаторът на "Евроспорт България" Иван Чешанков прекара 1 седмица в близост до тенис звездата ни на силния турнир в Рим, откъдето водеше кореспонденция и специално за Tennis24.bg. Вижте неговия есклузивен материал за в."168 часа":

 

Неговият удар по традиция е най-добрият за деня. Феновете вече го обожават и се редят на опашка, за да получат автограф. По-старите кучета го припознаха като опасен противник, а за младите е чест да му вземат сет. Става дума за Григор Димитров, разбира се. 

 

Хасковлията вече е със статут на звезда в световния тенис и не е никак лесно да се добереш до него. Григор и без това не обича да дава интервюта, а хората от екипа му правят всичко възможно да държат медиите настрана, за да може талантът да тренира на спокойствие.

 

И все пак "168 часа" проби плътната завеса около Димитров чрез опитния коментатор на най-големите тенис турнири Иван Чешанков. Той имаше уникалния шанс да прекара 7 дни в компанията на Григор и неговия екип и да обсъди с новата ни спортна звезда въпроси от професионален и личен характер. Иван гледа на живо всички мачове на Димитров на Откритото първенство на Италия в Рим.

 

Най-добрите тенисисти в света се събраха в комплекса "Форо Италико", разположен на "Булеварда на гладиаторите".

 

Именно във Вечния град Григор Димитров постигна най-доброто си представяне в турнир от сериите "Мастърс 1000" (по ранг веднага след 4-те турнира от Големия шлем), стигайки до полуфинал. Със страхотната си игра той се изкачи с още две места напред в световната класация до №12. Поредният личен и национален рекорд.

 

Иван Чешанков побърза да сподели непосредствените си впечатления от общуването с Григор: "Ценно е да видиш един човек в любимата му среда, където се чувства най-комфортно. Тогава научаваш още повече за характера му, за потенциала му, за силните и слабите му страни.

 

Имах невероятния късмет да стана свидетел на живо на тази великолепна седмица в кариерата на Гришо и да говоря с него след всяка една стъпка напред към полуфиналите и на сингъл и на двойки.

 

Със сигурност се е променил от времето, когато бе още 17-годишен и направи дубъл с титли на сингъл при юношите на "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ. Вече е много по-зрял, концентриран върху своята работа и абсолютен професионалист. Изпипва и най-малките детайли в тренировките - през поведението по време на мачовете, до отношението към фенове и медии след тях", разказва Чешанков.

 

Той е абсолютно категоричен, че Григор по никакъв начин не е натрупал в себе си високомерие. Той винаги отделя необходимото внимание на феновете дори и правилникът да му позволява да се измъкне тихомълком към съблекалните.

 

Специално за "168 часа" Григор сам разказва в каква посока са го променили успехите и трудните моменти на корта: "Когато бях при юношите, смятах че е някак лесно да стигнеш до върха. Спомням си първия ми голям мач срещу Томаш Бердих в Ротердам. Бях на 17, но го победих. Помислих си: "Успях, направих го." 

 

Но после се оказа, че не съм бил дори близо до целта. Имаше толкова работа да се свърши. Преходът от юношите към мъжете може да премина лесно при някои, но на мен ми костваше много усилия и нерви. Хубавото е, че резултатите все пак дойдоха. Засега съм доволен от прогреса си," споделя Григор.

 

Иван Чешанков е свидетел на първите му стъпки в големия тенис и е убеден, че още тогава нашето момче показва пълния си потенциал. По този повод Иван си спомня: "През 2009-а той бе №478 в света, получи "уайлд кард" за Ротердам и в първи кръг надигра №23 Бердих, въпреки че бе загубил първия сет.

 

"След това застана срещу №1 Рафаел Надал и му взе сет, преди да отстъпи драматично в три части. Още тогава показа, че принадлежи към елита и умее да печели публиката на своя страна. Вдигна равнището си до това на съперниците, на моменти играеше блестящо, с вълнуващи удари и показа много емоции на корта. И сега почти във всеки турнир, в който участва, Димитров прави точки, които попадат в топ 5 за седмицата, но разликата в подхода е огромна.

 

На "Форо Италико" той елиминира Едуард Роже-Васлен и машината за сервиси 211-сантиметровият Иво Карлович преди да срещне на осминафинал Бердих. Чехът, който е номер 6 в ранглистата и има финал на Уимбълдън през 2010-а, го бе обърнал в три сета на същия етап предната седмица в Мадрид.

 

Григор взе реванш, като на свой ред го елиминира след загубен първи сет, а направи и най-красивата точка в мача след воле с плонж в стил "Борис Бекер", разказва Иван. Публиката не остава длъжна на феноменалните му отигравания и го засипва с аплодисменти. Григор не отдава чак толкова внимание на красивите удари.

 

Веднага след мача пред Чешанков той отсича: "Най-важното нещо за мен бе победата. Беше много ценно да се върна на правилния път след загубата в Мадрид. Това е най-удовлетворяващото от този мач. Разбира се, хубаво е да направиш такъв удар. Не винаги обаче имаш такава възможност. Понякога точно такива отигравания ти помагат да се върнеш в мача, след като си загубил сет или си изостанал с пробив."

 

Атракцията при Григор продължава да е налице, но се получава от само себе си, вече не я търси умишлено. Отдаден на много по-значими цели, той подтиска инстинкта си на шоумен. 

 

Иван Чешанков с интерес наблюдава взаимодействието на Григор с публиката - "Димитров печели феновете не само с играта си на корта. Превръща се в един от любимците и на медиите, защото винаги е готов да отговори на въпрос, а и го прави пространно и демонстрира своя интелект." 

 

Много колеги журналисти от различни страни споделяха позитивното си мнение за него, а най-впечатлени бяха от представянето на пресконференцията след мача с Бердих. Гришо бе запитан дали за него победата е изненадваща, тъй като "на хартия" е такава. Реакцията му бе мълниеносна:

 

"Защо трябва да я определяме като изненада. Той е играч от топ 10, но аз не съм толкова далеч. Ако се замислите, ние сме играли няколко пъти вече и аз съм се доказал не само срещу него, но и срещу други тенисист, че мога да бъда конкурентен и на много високо равнище. За това работя, да стигам до такива мачове, да играя добър тенис и да печеля. Научих много от загубата си миналата седмица.

 

"Знаех какво да очаквам, кога трябва да настъпя и мисля, че резултатът говори добре за това. В крайна сметка не приемам победата над Бердих за изненада, а за добър ден в офиса," разказва Григор.

 

Иван Чешанков споделя, че колегите му винаги се опитват да измъкнат от Гришо нещо по-лично, но той умее да финтира и най-опитните му съперници в разговорите след края на мача. "Италиански журналист се хвана за познатия израз и провокира Димитров с доста емоционален въпрос до колко тениса за него е работа и до колко удоволствие.  Гришо пак записа блестяща точка:

 

"Ще Ви дам прост пример. Вижте колко вълнуващо задавате въпроса си. Това означава, че обичате работата си. За мен е същото, когато изляза на корта. Разбира се, има дни, в които не сме на най-доброто си равнище и е трудно да откриеш себе си. Но винаги намираш малкото пространство, в което се поставяш и автоматично ставаш малко по-щастлив, придобиваш повече енергия. Когато идваш тук, на кортовете, виждаш опашката от фенове, които крещят името ти, искат автографи, да се снимат с теб. Колко хора имат това усещане? Чувстваш се благословен да правиш това, което правиш.

 

"Трябва да си благодарен за това, което получаваш всеки ден. Разбира се, нямаше да говоря по същия начин, ако днес бях загубил. Но съм сигурен, че пак щеше да има част от мен, която да е изпълнена с щастие, че правя това, което обичам," преразказва Чешанков думите на Григор.

 

"Животът на професионалния тенисист е наистина необикновен. Особено на големите звезди. По нивото на еуфорията и възгласите на феновете, които очакват пристигането на любимците си, може да разберете дали става дума за някого от топ 50, топ 20 или от Големите 4 - Рафаел Надал, Новак Джокович, Роджър Федерер и Анди Мъри. Когато от официалните автомобили на турнири слезе някой от тях, сред запалянковците, които са от най-различни възрастови групи, настъпва състояние на умопомрачение.

 

Григор все още не е на това равнище - на корта и извън него, но безспорно има огромни възможности да развитие и е от най-популярните тенисисти. Неслучайно след турнира в Рим стана ясно, че е в пети в класацията на SportsPro и "Евроспорт" за спортистите с най-голям маркетинг потенциал, изпреварвайки световни звезди като Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Юсейн Болт.

 

Димитров много добре се грижи за своя имидж. Атакуван от феновете, усмихнат и с търпение раздава автографи, позира за снимки, след мач хвърля кърпите си в трибуните, активен е в социалните мрежи с редовни постове в туитър и не толкова във фейсбук, не пропуска и "селфи манията".

 

Няма как за неговата популярност да не помага и връзката му с рускинята Мария Шарапова, която е най-печелившата спортистка в света и то благодарение именно на рекламните си договори. Маша обаче има ефект и върху развитието на тенис кариерата на Григор, тъй като тя е най-добрият пример за целеустременост и професионализъм на корта и извън него. Гришо не обича да говори по лични теми и особено да навлиза в детайли, но умело загатва доколко важни са съветите й", разкрива Иван Чешанков. На турнира в Рим той с интерес наблюдава взаимоотношенията между Григор Димитров и Мария Шарапова.

 

"Поради натоварената им програма на "Форо Италико" те нямаха много време да бъдат заедно и да се наслаждават на Рим. Шарапова пристигна по-късно, след спечелването в Рим, и отпадна по-рано от Ана Иванович.

 

Двамата с Григор споделят общата си страст към сладоледа и при всяка възможност се отдават на това изкушение. "Италианският сладолед е страхотен и през първите дни се отдадох на тази моя страст. Любимият ми е лимоновият," ми разказа Григор след първия си мач на турнира. После за него стана много трудно да прави нещо извън комплекса, тъй като имаше мачове и на сингъл, и на двойки. 

 

"Местната кухня ми харесва много, а и тук не можеш да сбъркаш с избора - където и да отидеш, в който и ресторант да влезеш. Но, когато си свършил с мачовете си в 21-22 часа, а след това имаш и други ангажименти - масаж, да говориш пред медии и вече става много късно за истинска вечеря навън," разказва Григор пред Иван Чешанков. Опитният коментатор е впечатлен от условията и удобствата, на които се радват топ-тенисистите в Рим.

 

"В комплекса има място за отдих, където да гледат телевизия, да сърфират в Интернет, да отпускат с различни игри - билярд, джаги и други, ресторант, фризьорски салон, както и всички необходими неща по подготовката за мача и възстановяването след него. Освен, ако не вали или за първи път попадаш в такава обстановка и искаш да попиеш всичко, режимът е: от хотела до кортовете с кола, автографи за чакащите фенове, подготовка за тренировка, тренировка(ако в деня нямаш мач - обикновено по един час, ако имаш мач - само от половин час), подготовка за мача, мач, процедури след мача и среща с медиите и обратно към хотела. Колкото по-малко излишно време имаш в комплекса, толкова по-малко енергия изхабяваш.

 

Победата срещу Бердих бе кулминацията на турнира за Григор от спортно-техническа гледна точка, но следващият ден беше значим поради емоционални причини. На 23-ия си рожден ден той взе първия сет на бившия номер 2 Томи Хаас и съперникът му се отказа от битката. Организаторите също не знаеха и се получи конфузна ситуация. Подготвяната изненада още не бе готова. Григор взе саковете си и тръгна да се прибира към съблекалнята, но бе спрян и го приканиха да се върне обратно на мястото си. По-късно той направи цяла обиколка на централния корта, за да зарадва зрителите отново с автографи и снимки. След това напусна корта, но за малко.

 

Всичко вече беше готово и при завръщането си на корта Григор бе посрещнат със специална торта, която след секунди треньорът му Роджър Рашид размаза шеговито в лицето му. На пресконференцията го чакаше друга изненада. При влизането му в залата журналистите изпяха "Happy Birthday", а накрая получи и награда за най-стилен играч от организаторите и GQ," разказва Иван Чешанков.

 

Той успява да разговаря с Григор дори навръх на рождения му ден, а младата ни тенис звезда заявява: "Със сигурност това е един от най-паметните ми дни. Преди малко си говорих с моя екип и им казах, че това е първата ми победа на рождения ми ден. Чувствам се добре. За съжаление мачът не завърши нормално, но съм щастлив рожденик. За първи път стигам полуфинал в "Мастърс 1000" сериите, но не искам да спирам дотук. Правя всичко за тези моменти, да играя в тези турнири и с най-добрите тенисисти в света."

 

Иван Чешанков е свидетел и на края на приказката за Григор в Мадрид и споделя по този повод: "Великолепната серия завърши на следващия ден във вечерната сесия със загуба от Рафаел Надал. По програма след мача на сингъл Григор трябваше да играе и на двойки. Очаквах, че след това ще бъде срещата ми с него, но се оказа че той е готов да говори веднага. От PR представител на АТР бях ескортиран през всички места, които иначе са достъпни само за тенисистите и техните екипи, чак до коридора пред съблекалнята.

 

По него усърдно загряваше Лукаш Росол, а наблизо Надал, неговите родители и приятелката му говореха оживено. След малко Гришо излезе от съблекалнята и дори в този труден момент - след неприятното поражение и минути преди мача си на двойки, той отново бе спокоен, откровен, харизматичен и изпълняващ професионално задълженията си към медиите: "Днес нищо не се получаваше. Никога не съм играл срещу него вечерно време. Знам, че вечер ударите му са по-тежки заради студеното време. Това бе добър тест за "Ролан Гарос". Разбира се, разочарован съм.

 

"Надявах се на много по-добър изход, но това е положението. Не може да се промени и трябва да гледаш позитивно напред От такива мачове научавам много. Не смених тактиката в края на първия сет. Имах възможността да стъпя напред в корта, но не го направих. В началото на втория сет имах точки за пробив, но не ги реализирах."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини