Сампрас за Григор: Трудно е някой да наследи Федерер



Сампрас за Григор: Трудно е някой да наследи Федерер
Свързани новини
Свързани играчи
Тагове
21-05-2014 14:37

14-кратният носител на титли от Големия шлем Пийт Сампрас даде обширно интервю за немското списание "Тенис", в което говори за живота си след края на кариерата, за днешния тенис и за бъдещето на играта. 42-годишният американец се върна на корта, като играе демонстративни мачове срещу настоящи звезди и срещу някои от съперниците си в миналото.

- Днешният тенис е доста по-различен, доста по-физически. Как би се справил Пийт Сампрас във върховата си форма в днешната ситуация?
- Мисля, че бих се справил доста добре. Сега има велики играчи като Надал и Федерер, но си мисля, че и аз не бях лош. Всяко следващо поколение става все по-добро. Сегашните тенисисти са по-силни физически, движат се по-добре, технологиите също помагат. Но със сигурност бих се справил добре. Когато бях във върхова форма, се чувствах непобедим.

- Днешните играчи се страхуват да излизат на мрежата, защото топката се движи прекалено бързо. Вие по-смел ли бяхте, защото го правехте често?
- За да го правиш добре, трябва да го тренираш от много малък. Много тенисисти, които са свикнали от деца да играят от основната линия, продължават така и при мъжете. Аз започнах тези волета от мрежата още от 14-годишен, така че не беше нещо особено. Много тенисисти изпадат в паника, когато са на мрежата. Не може да накарате някой тенисист да започне да го прави, просто защото той не се чувства удобно там. А и младите виждат как играят Рафа Надал, Новак Джокович, Анди Мъри и си казват, че щом те бият така, значи това е успешният модел. Аз гледах играчи като Бекер, които действаха по различен начин. Днешният тенис все още е забавен за гледане, но ми липсва контрастът между различните стилове.

- Роджър Федерер започна да работи със Стефан Едберг и като че ли стана по-агресивен, започна да излиза по-често на мрежата. Мислите ли, че Едберг му влияе?
- Не мисля, че той му е казал: "Виж, аз играех така, значи и ти трябва да го правиш". Двамата са разговаряли, решили са да пробват някои нови неща. А и според мен играта на Федерер не се е променила особено. Стефан със сигурност ще му помогне, той беше велик тенисист. Но не мисля, че ще промени драстично играта му, просто ще му помогне психически.

- Все още играете, участвате в демонстративни турнири. Как е играта ви сега?
- Добре е. Най-трудното нещо за всеки човек на 40-42 г. е движението. Аз все още бия доста добър сервис, правя хубави удари, но когато трябва да тичам, да излизам на мрежата, става трудно. Вече не тренирам така, както преди. Все още съм доста добър, но не толкова, колкото беше преди.

- Още ли биете сервис със същата скорост?
- Горе-долу. Не съм смятал с каква скорост е, но сервисът ми още е добър.

- Колко време тренирате?
- Не много. Когато наближи някой демонстративен мач, започвам тренировки две седмици преди това. Тренирам, за да може тялото ми да привикне.

- Никога не спечелихте "Ролан Гарос". Как стана така?
- Не знам. Може би защото не съм израснал на клей, а там движението е по-трудно, топката отскача по различен начин. Със сигурност това е по-трудна настилка. Но имаше и голямо напрежение. Просто беше друга настройката. Например винаги съм смятал, че US Open е лесен турнир. Но за "Ролан Гарос" смятах, че е много труден и това се вижда и по резултатите ми там.

- Има коментари, че играта трябва да се промени, да стане по-бърза.
- Това са странни неща, защото трудно може да се промени стилът на играчите. Както казах - младите гледат какво правят Джокович, Надал и Мъри и ги копират, така че това едва ли може да стане.

- Има много коментари за Григор Димитров. Според много хора той може да поеме щафетата от Роджър Федерер и да започне нова ера в тениса. Гледали ли сте негови мачове?
- Да, според мен той е отличен тенисист. За мен до края на годината той ще е топ 10, а може би и в топ 8 на световната ранглиста. Мисля, че той е толкова талантлив. Много трудно е някой да влезе в обувките на Федерер, да го наследи. Но мисля, че Григор може да се справи доста добре, да печели турнири от Големия шлем. Може би трябва да стане малко по-постоянен, да качи и малко килограми, защото е слаб. Но що се отнася до самите удари - той е един от най-добрите, които някога съм виждал. Просто трябва да се научи как да печели. Той е много млад, нетърпелив е, но мисля, че върви по пътя нагоре и ще има големи успехи.

- Виждате ли някой друг от неговото поколение, който може да бъде отличен?
- Не, поне не се сещам за такъв.

- С какво се занимавате в момента?
- Опитвам се да остана във форма, ходя на фитнес всеки ден, играя голф доста. Освен това играя баскетбол с приятели, покер също, гледам да се занимавам с нещо. Освен това играя и тенис около 10 пъти годишно.

- Имате ли някакъв страничен бизнес?
- Не. Играя тенис, получавам добри доходи от такива демо турнири, чувствам се удобно.

- Радвате ли се на това време?
- О, да, определено. Тенисът не ми липсва толкова. Самата игра ми липсва, липсват ми турнирите от Големия шлем. Но стресът, напрежението, очакванията - тези неща не ми липсват. Сега се радвам на времето вкъщи, на децата и на съпругата ми. Спя в едно и също легло, това е толкова хубаво!

- Бяхте ли в депресия веднага, след като спряхте?
- Не ми липсваше светлината на прожекторите, а по-скоро това да съм фокусиран върху нещо. Играех много голф, качих килограми. След 2-3 години обаче взе да ми става скучно. Хубавото беше, че започнах пак да играя тенис, върнах си формата и отново вкарах някаква програма и план за деня си. Преди беше - ставам, закусвам, играя голф, след това се прибирам, хапвам пица и т.н. Сега отново се чувствам по-силен физически и психически. Тенисът ми помага да съм в добро настроение, а така ставам по-добър баща и съпруг. Сега се опитвам да търся и нови предизвикателства.

- Какво мислите за легендите, които се връщат в тениса като треньори? Иван Лендъл беше треньор на Мъри, Едберг - на Федерер, Бекер изненадващо стана треньор на Джокович.
- Мисля, че е добре за тениса. Сегашните играчи търсят някого, когото уважават, когото са харесвали като играч и който може да им помогне с малките неща. Джокович ще е добър, независимо кой му е треньор. Но Борис може да му помогне. Беше изненадващо, но е нещо нормално.

Превод: в. "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини