Григор Димитров с рекордно постижение в Рим



14-05-2014 19:07 | Станко Димов

Григор Димиторв се класира за третия кръг на Откритото първенство на Италия по тенис, след като победи Иво Карлович със 7:6 (3), 6:4 за час и 12 минути. Поставеният под №12 в схемата българин очаква в следващата фаза Томаш Бердих (Чех), срещу когото води с 2:1 победи в преките им битки до момента.

Григор досега бе играл един път с 211-сантиметровия хърватин и бе загубил в два тайбрек сета в Загреб през миналата година. И този мач на „Грандстенд” (тази година с наименование „Супер Тенис Арена” заради спонсорски договор със специализирания италиански тенис канал) започна по същия сценарий. Димитров спечели жребия и избра да сервира. Първите 7 гейма завършиха на 15 за имащия началния удар.

В деветия гейм зрителите видяха първото и оказало се по-късно единствено дълго разиграване (5 или повече удара). То бе спечелено от Гришо, а със следващата точка той поведе 5:4. С напредването на сета Карлович ставаше все по-убедителен в сервисите си и след три гема на 15, взе следващите три на „нула”. Логично се стигна до тайбрек, но точно в него Григор спря серията на хърватина от 15 поредни точки на сервис. С отличен сечен ретур Димитров прати топката в краката на гиганта и той не успя да я вдигне над мрежата – 2:1. На свой ред със страхотен ретур Карлович обаче върна минипробива за 2:3. Последва още един перфектен нисък ретур на Гришо, който после препарира съперника си с минаващ удар по диагонала – 4:2. По-късно българинът използва чудесно сервиса си и без да се налага да прави втори удари стигна до три сетбола – 6:3.

Още първият бе реализиран при сервис на Карлович и Димиторв взе сета за 40 минути игра. Интересно е, че в тайбрека хърватина, който в момента е №52 в света, но беше стигнал до №14 през лятото на 2008-а, загуби три точки на сервис, колкот общо в първите си шест сервис гейма!

Статистика от първия сет:

Димитров          Карлович

Асове  5                 9
% вкаран първи сервис  58 (20/34)  75 (24/32)
% спечелени точки на 1 сервис      95 (19/20)  87 (21/24)
% спечелени точки на 2 сервис      64 (9/14)    62 (5/8)
Общо спечелени точки 34 32

Вторият сет започна с още един гейм на нула за Карлович, но при 1:1 той допусна единствения пробив. Григор му направи два печеливши минаващи, вторият със щастлива намеса на мрежата и при 15:40 хърватинът бе предупреден за забавяне на времето. Това допълнително го изнерви и той допусна грешка от форхенд. До края на мача Григор имаше два критични сервис гейма – още при 2:1 допусна от 40:0 да се стигне до 40:30, а при 3:2 трябваше да обръща от 15:30 и го стори с перфектни сервиси.

В същото време Карлович отново започна да взема подаването си на нула (6 от 7 поредни сервис гейма на нула, но изключението доведе до пробива), но в последните си два сервис гейма Григор беше безупречен, загуби само една точка и за първи път в кариерата си се класира за осминафиналите на „Форо Италико”. През целия мач Димитров излъчваше спокойствие, увереност и запази концентрация и позитивност, въпреки че бе подложен на обстрел от машината за сервиси Карлович.

Иван Чешанков, Евроспорт, специално за Tennis24.bg от Рим

РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини