Рафаел Надал пред Tennis24.bg: Тенисът е по-важен от всеки - мен, Джокович или Федерер



11-05-2014 00:04

Във видимо добро настроение бе световният номер 1 Рафаел Надал след полуфиналния си сблъсък от "Мастърс 1000" в Мадрид. Матадора продължи отличното си представяне в испанската столица и в неделя ще спори за титлата с Кей Нишикори, от когото няма загуба до момента.

Вижте какво каза Краля на клея на официалната пресконференция, на която бе и кореспондентът в Мадрид на Tennis24.bg Златка Замова.

- Поздравления за 6-ия Ви финал в Мадрид и 27-и в "Мастърс 1000" сериите. Дайте оценка за представянето Ви през седмицата и днешната победа?
- Благодаря. Беше важна победа, след успешния ми мач вчера усещах, че реално подобрявам играта си. Това само ме радва. Играх страхотен тенис на моменти срещу силен опонент като Баутиста Агут. Вече направи важни победи през сезона, но днес бе наистина опасен. Щастлив съм да играя финал след 2 поредни загубени четвъртфинала. Честно казано, в Барселона можех и трябваше да спечеля, но оставих мачът да ми се изплъзне. След по-ранна загуба се налага за почнеш от нула. Доволен съм от 4-те поредни победи в Мадрид, защото така получаваш самочувствие и спокойствие.

- Давид Ферер Ви победи 2 пъти на червено, с Кей Нишикори за последно играхте на Откритото първенство на Австралия, кой е по-подходящ за Вашия стил утре на финала?
- Нямам идея. Нишикори идва с титла от Барселона и самочувствие. Давид игра отлично в Монте Карло и измъкна тежки мачове. Иска ми се утре да изляза срещу по-лекия съперник. 

- Как усещате движението си по корта, реакциите Ви?
- Добре като цяло, не само краката. Мисля, че играя типичния за клей стил – с правилно придвижване и добра защита. Играя на сигурно, за да разхождам съперника по корта и да не предприемам рискове. Във втория сет днес имах топка за 5:0, но сбърках и стана 4:1, после 4:3 с добра негова игра. Тогава реагирах с добър сервис и стигнах до пробив. Това са сигнали, че съм психически стабилен и уверен в себе си.

- Днес по време на мача Ви имаше доста шум от манифестацията на уволнените от фабриката на "Кока-Кола" във Фуенлабрада работници, това пречеше ли Ви?
- Не знаех за това, попитах съдията какво става и той отговори, че е шум извън комплекса. Да, некомфортно е, но какво можем да направим. Хората имат свобода да правят протести. Жалко, че това се случва наистина близо до корта.

- Дори за Вашия мач централният корт не успя да се напълни, а преди това имаше още по-малко публика. Съгласен ли сте с турнирната политика на високи цени на билетите – дневна и нощни пропуски?
- Не знам много за турнирната политика, организацията е такава, но в крайна сметка не е същото щом говорим за публичен турнир като Купа "Дейвис" и частен, какъвто е този "Мастърс". В частния турнир има свобода за избиране на цени на билетите. Не мога да говоря за това.

- Липсват ли Ви Федерер и Джокович тази седмица, вероятно и следващата в Рим няма да играят, това успокоява ли Ви?  (Въпрос Tennis24.bg)
- Не, тук са останалите 50 топтенисисти. Разбира се за турнира и феновете е по-добре те да присъстват. Но тенисът не е само Федерер, Джокович или аз и Мъри. Всички трябва да свикнем с това – не сме на по 20 години вече и играта е по-важна от нас. Вие журналистите ще помогнете на феновете да свикнат с мисълта – тенисът по-важен от всеки състезател. Жалко е, че едни от най-добрите тенисисти не са тук, аз бих искал да участват. Публиката също. Но играта не зависи от 4-5 спортисти, ние ще си отидем, а тя ще остане с други състезатели.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини