Григор: Независимо от успехите искам да си остана същият човек



24-04-2014 09:37

Григор Димитров достигна четвъртфиналите на АТР турнира в Букурещ, където получи специална покана от организаторите и е сред главните фаворити за трофея. В румънската столица той е приет подобаващо и множество фенове го спират за автографи и снимки.

Гришо даде специална пресконференция пред румънските медии и отговори на любопитни въпроси и то по теми свързани с развитието си като състезател.

- Григор, роден сте в Хасково, където сте стартирал кариерата си. Нека се върнем към този период.
- Да, започнах да играя на 3-4 години. Баща ми Димитър е тенис треньор. Майка ми Мария беше волейболистка, така съм от спортно семейство.

- На каква настилка бяха кортовете в родния Ви град?
- Клей. Израснал съм на тази настилка. Всъщност до 12-годишна възраст не знаех какво е хард корт. След това развих играта си към твърдите кортове бързо. Винаги съм се стремял да имам различен подход към нещата и това, което правя.

- България в тенис историята се свързва с успехите на сестри Малееви. Когато започваше работили ли сте с тях?
- Винаги съм бил в добри отношения с тях. Познаваме се, помагали са ми, когато съм имал нужда да тренирам на тяхната база в София. Съпругът на Катерина Малеева бе мой съветник до 12-годишна възраст. За България е чудесно тяхното присъствие е важно, тъй като те са допринесли много за тениса.

- Вие сте първият тенисист със сериозни резултати от страната си. Това тежи ли Ви?
- Хубаво е, когато успявам да се прибера у дома. Трябва да се справиш с всичкото внимание, което получаваш, да разбереш кое правиш добре, и кое не. Най-важното какъв си като човек, някои се променят, но аз искам да си остана същият.

- Напускате дома си едва на 13 години. Как се справихте?
- За мен бе вдъхновяващо, мислех си че ще бъда свободен от контрола на родителите си. Беше една перфектна лудост. Чувствах, че е временно, но започнах да разбирам това, в което съм наистина добър. Ще помня този период с всички тези неща, които ми се случиха. Имам в главата си множество истории достатъчни за книга, независимо че съм млад. Може да го направя на по-късен етап (смее се).

- Преминали сте през много академии по света с много треньори. Какво научихте от тези различни преживявания?
- Обичам да уча и откривам нови неща. Калифорния, Испания, Франция Швеция, после пак САЩ - научих много от различни треньори, различни подходи. Местех се от едно място към друго и това сякаш не ми се отразяваше добре, тъй като не успявах да бъда постоянен. В същото време това е и голям плюс, тъй като научих да приемам много различни неща. Работих със седем треньори, научих много от тях и се най-накрая, знам какво искам.

- Като юноша имахте отлични резултати и титли от Големия шлем. Кое е най-трудното при преминаването сред мъжете?
- Беше ми трудно. Психологически смятах, че ще е приблизително еднакво, но всъщност няма почти нищо още. Физически също ситуацията не бе никак добра. Нужно бе време да намеря своя стил.

- Какво е да си един от най-добрите юноши?
- Надявам се да остана дълго в тениса. Нямам братя или сестри, нито други българи на това ниво. Понякога се чувствам самотен. Други отиват на вечеря със своите отбори и сънародници, но сам съм си избрал пътя. Трудно е да намериш баланса, но с времето тази несигурност изчезва. Важното е да си съсредоточен върху целите си и да се изкачваш в ранглистата.

- Последният въпрос е свързан с Вашият стил, играта с една ръка - от какви примери сте следвали?
- От баща ми. Всичко, което знам, цялата ми техника. Никога не съм опитвал да отигравам с две ръце.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини