Димитров – Гранойерс 6:2, 4:6, 6:2 (гейм по гейм)



15-04-2014 14:41 | Станко Димов

Григор Димитров надигра Марсел Гранойерс в двубой от първи кръг на „Мастърс 1000” турнира в Монте Карло след 6:2, 4:6, 6:2 за два часа битка.

Така във втори кръг българинът ще срещне квалификанта Алберт Рамос, който в понеделник надви с 2:0 сета Ярко Ниеминен. Гришо води с 2:1 в преките си срещи със 101-ия в света Рамос досега.

Григор има да защитава 180 точки в Монте Карло, тъй като миналата година достигна до четвъртфинал, където бе спрян от Рафаел Надал. Любопитното е, че и тази годината двамата могат са в един поток и могат да се срещнат пак на четвъртфинал.

За Григор Димитров това е първи турнир на клей за сезона. Преди няколко дни българинът изигра два двубоя на подобна настилка - един на сингъл и един на двойки, които бяха за България в спора срещу Гърция за оставане във Втора група за Купа "Дейвис".

РАЗВИТИЕТО НА СРЕЩАТА ГЕЙМ ПО ГЕЙМ:


ПЪРВИ СЕТ (Димитров сервира първи):

1:0 - Димитров печели първия си гейм на 15. Българинът нямаше особени проблеми, след като неговият опонент допусна няколко непредизвикани грешки. Гришо впечатли и с изящен бекхенд по правата за 30:15, който вдигна на крака публиката в Монако.

1:1 - Гранойерс загуби двете по-дълги разигравания в този гейм, но благодарение на добрия си първи сервис все пак затвори в своя полза без да се налага да спасява точки за пробив.

2:1 - Лековати грешки на Димитров от форхенд доведоха до изоставане 15:30. След това обаче той направи прекрасна къса топка при дълго разиграване и спаси критичната ситуация за 30:30. Българинът затвори без проблеми оттук нататък.

2:2 - И отново двамата допуснаха доста непредизвикани грешки. Гришо изравни от 30:0 до 30:30, но след това прати два бекхенда в мрежата и Гранойерс изравнява общия резултат.

3:2 - Българинът пак обърна гейма си от 15:30. Той демонстрира много разнообразна игра като спечели точки освен след дълги разигравания така и с къса топка и излизане на мрежата.

4:2 - Гранойерс продължи да не намира първия си сервис и това му донесе нови проблеми. Димитров тотално доминираше в този гейм и поведе с 40:15, което значеше два шанса за пробив. При първата се стигна до дълго разиграване, в което Гранойерс търсеше бекхенда на Димитров през цялото време и при първия си шанс да завърши от форхенд, Гришо допусна грешка. Гранойерс сравнително бързо спаси и втората възможност. Малко по-късно Димитров получи трети шанс, при който в решителното разиграване се спаси от трудна ситуация с прекрасен бекхенд и реализира пробив!

5:2 - Гейм на нула в стил "Федерер" за Димитров и пробивът е затвърден.

* - Гранойерс се съветва с физиотерапевт заради проблем с дясното бедро.

6:2 - Гранойерс бързо допусна да изостане 0:30 след бързи непредизвикани грешки. При 15:30 Гришо пък реализира нов удар от бекхенд, който остави без дъх публиката. Българинът реализира още първия сетбол!

ВТОРИ СЕТ (Димитров сервира първи):

1:0 - Григор продължава да демонстрира много разнообразна игра и открива резултата във втората част. Той спечели разигравания както благодарение на началния си удар, така и с къса топка, а също и след дълга размяна с испанеца.

1:1 - Много оспорван гейм. Стигна се до изравнявания за 30:30 и 40:40 след няколко продължителни разигравания. Гранойерс все пак се спасява и благодарение на добрия си начален удар. В последното разиграване от гейма българинът опита и атрактивен "хот-дог", който за малко да намери корта. Публиката оцени това и го аплодира.

2:1
- Повече от убедително представяне на сервис за Гришо и той отново повежда в резултата и в този втори сет.

2:2 - И отново Гранойерс нито успява да сервира на ниво, нито да се опази от непредизвикани грешки. Така той изостана с 30:40 и се наложи да спасява точка за пробив. Испанецът този път се справи успешно с това и след агресивна игра печели втори гейм в този сет.

3:2 - Отново с лекота първата ракета на България затваря гейма си. Той е все по-често намира първия си сервис (80%), а това максимално улеснява задачата му. В първите три гейма е загубил само три точки на свой начален удар.

3:3 - Гранойерс се опитва да играе малко по-агресивно особено от форхенд страната. С добри изпълнения той убедително поведе с 40:15. След това Гришо не се предаде и спечели две поредни разигравания, а особено второто бе впечатляващо с минаващ удар от бекхенд - 40:40. Определено Димитров имаше своите шансове за нещо повече, но се стига до ново равенство след шестия гейм.

3:4
- Любопитното е, че до момента в мача Григор е допуснал повече непредизвикани грешки от форхенд отколкото от бекхенд. Именно след три подобни грешки българинът буквално подарява пробив на Гранойерс. Камерите следят Димитров и треньора му Роджър Рашид, които са видимо разочаровани от случилото се.

3:5 - Гранойерс започна по-добре и поведе с 30:15. След това обаче той допусна двойна грешка, а малко по-късно последва и чудесен минаващ от бекхенд на българина. Димитров обаче пропусна шанса си за пробив заради много пасивна игра в дълго разиграване. Леки грешки на българина и Гранойерс затвърждава пробива си.

4:5 - Убедително сервиране и гейм на нула за световния номер 14.

4:6 - Гранойерс изравнява резултата в сетовете. След добро сервиране той поведе с 40:15. Димитров имаше шанс за изравняване, но допусна 13-ата си непредизвикана грешка.

ТРЕТИ СЕТ (Димитров сервира първи):

0:1 - Добрите и посредствените изпълнения в играта на Гришо се редуват. Той поведе с 30:15, но след това направи две поредни непредизвикани грешки и то от форхенд. Гранойерс реализира пробив след страхотен лоб в решителното разиграване!

0:2 -
Особено убедителна игра на испанеца от форхенд и той без проблеми поведе с 40:0. В крайна сметка той реализира третия си геймбол и затвърждава пробива.

1:2 - Българинът направи поредица добри удари и поведе бързо с 40:0. След това допусна две леки грешки, но въпреки това реализира третия си геймбол.

2:2 - И отново Гранойерс дръпна с 40:0 на свой сервис, но допусна спад. Този път се стигна до изравняване 40:40 и то благодарение на двойна грешка на испанеца. Гранойерс не реализира и четвърти геймбол, след което Григор най-после получи възможност за пробив и я реализира веднага! Пробив от 40:0!

3:2 -
Трети пореден гейм за първата ракета на България. Той най-после намери своя форхенд и не остави никакъв шанс на опонента си, който играе на метър зад основната линия и чака основно грешки.

4:2 - Гранойерс реализира впечатляващ обрат в гейма, изоставайки с 0:30 до 40:30. При това повечето разигравания бяха дълги и с поделено надмощие. Григор стигна до равенство 40:40, а след това и до нов шанс да пробие, който реализира след хубаво разиграване с къса топка. Четвърти пореден гейм за него.

5:2 - Григор допусна някои грешки и в този гейм, но затвърждава в своя полза. Неговият съперник дотук в този сет има едва 2 печеливши удари и изцяло развитието на двубоя зависи от представянето на Димитров.

6:2 - Точно след два часа игра Григор Димитров стигна до своя първи мачбол в мача и го реализира с печеливш форхенд! Българинът продължава във втори кръг в Монте Карло.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини