Трисетова драма прати Надал на финала в Мадрид (видео)



15-05-2010 19:43 | Станко Димов

Рафаел Надал е на една стъпка от два сериозни рекорда. Краля на клея се класира за финала на турнира от сериите Мастърс в Мадрид след трудна победа над испанския си сънародник Николас Алмагро с 4:6, 6:2, 6:3.

 

С този успех олимпийският шампион от Пекин си гарантира завръщане на второто място в света. В битката за титлата той може да се изправи срещу Роджър Федерер за първи път от година, ако световният номер 1 победи Давид Ферер тази вечер. Четикратният шампион от "Ролан Гарос" продължи феноменалното си представяне на клей през този сезон, като за пореден път тази седмица мачът му бе изгледан от звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо.

 

Той записа 14-а поредна победа и трети пореден финал след титлите в Монте Карло и Рим. Ако спечели утре, той ще стане първият, печелил и трите Мастърс трофея на клей в един сезон и ще задмине Андре Агаси по титли от сериите Мастърс.

Днес обаче Рафа трябваше да изиграе втория си по-оспорван двубой в последните три турнира, в които участва. Той загуби едва втори сет за последните си 14 срещи. В тези двубои 23-годишният испанец бе губил сервис геймове само 4 пъти, но днес това му се случи цели 3 пъти. Алмагро, който е 35-и в световната ранглиста, никога не бе побеждавал Надал в досегашните им пет срещи, като и днес не го направи.

 

Статистиката обаче не го накара да излезе като обречен. Николас започна фантастично двубоя, като направи пробив още в първия гейм. Това бе първи гейм, в който Рафа сервира и губи, за тази седмица. Чудото от Майорка обаче веднага отговори, като върна пробива, след като много елегантно се справи с опит за къса топка. Последва шокиращ период от срещата, в която комбинация от блестящи отигравания на Николас и грешки на съперника му доведе нещата до 4:1 за Алмагро, който направи нещо нечувано на червени кортове - спечели 9 поредни точки срещу Краля на клея.

 

Въпреки моментната доминация сетът не бе приключил. Надал върна един от пробивите и след това намали за 4:3, но авансът на съперника му бе прекалено голям. По-малко известният испанец успя да запази концентрация и стигна до сервиране за сета. Тогава нервите си казаха думата, той започна с двойна грешка и се стигна до 15:40. Двете възможности за пробив обаче бяха спасени и малко по-късно спечели първата част.

 

С началото на втория сет ситуацията се промени и дойде очакваният обрат. Рафа започна да играе по-агресивно и да доминира на корта. Той постигна ранен пробив за 2:1 и не погледна назад. Носителят на 6 титли от Големия шлем затвори сета с нов пробив, като пренесе инициативата си и в третата част. Алмагро се бори докрай, но вече беше късно. Той с мъка успя да вземе два сервис гейма, но трябваше да се предаде след 2 часа и 15 минути игра.

 

ЕМИЛ ЯНЧЕВ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини