Григор: Стоичков е емблема, не виждам как ще го задмина



24-03-2014 10:56 | Станко Димов

Достъпът до Григор Димитров за персонални интервюта става все по-труден, но... за щастие не и невъзможен. В събота вечерта звездата на родния спорт се съгласи на ексклузивен разговор за "Труд" след тренировката си в деня преди завършилия снощи двубой с Кеи Нишикори (Япония) от третия кръг на турнира в Маями.
В разговора по телефона Гришо афишира настроение и реализъм. Личи, че не лети в облаците и явно спазва съветите на своя баща и доскорошен треньор Димитър Господинов. Неслучайно таткото почти не дава интервюта и призовава за спокойствие, когато срещне превъзбудени от успехите на сина си персони. Може би защото най-добре от всички е наясно - само така Гришо има шанс да стъпи там, където преди него беше немислимо друг българин дори да мечтае. Да, голямата цел не е афиширана, но няма как да е друга освен триумф на нашия ас в турнир от Големия шлем.

- Какво най-вече се промени във вашата подготовка при Роджър Рашид, с когото работите от половин година? Отношението ви към тренировъчния процес като цяло, или сте увеличили само физическите натоварвания, които са довели до отличната ви кондиция през тази година?
- Целият процес на подготовката ми се промени генерално. И не само тази на корта или във фитнеса. С Роджър работим и извън корта, и между отделните състезания. Той наложи една нова и специално съобразена с мен структура. Няма нищо случайно в нито един детайл от процеса. Наясно сме къде и какви резерви имам и какво трябва да постигна. Но всичко в крайна сметка се заключава между две думи - работа и пак работа!

- Мачовете ви в световния елит през този сезон са повече от всякога, но на корта изглеждате абсолютно готов за големия маратон. Чувствате ли се в оптимална форма?
- Да, мога да го кажа категорично - вече се чувствам по-силен, по-спокоен и сигурен на корта и физически, и психически. Всичко в подготовката ми се анализира в детайли, а от мен естествено се иска максимална мотивация, дисциплина и воля да вървя без големи колебания по желания път нагоре. Методите на целия екип ми допадат и най-важното - дават резултат. А когато има победи, усмивките са повече и всичко в живота е окей.

- Още от триумфа ви на "Уимбълдън" при юношите медиите започнаха да ви наричат "Бейби Федерер". Усещате ли промяна в това отношение. Не гледат ли на вас вече като на голяма звезда, която може да спечели турнир от Големия шлем?
- Да, има промяна. И добре, че я има, бих добавил. Това мнение, този етикет е едно от нещата, с които желая да се разделя още отпреди две години. И да - смятам, че вече почти съм успял да махна това "Бейби Федерер" от името си. Надявам се скоро и това "почти" да изчезне. Може би ми трябва още малко време и...още нещо.

- Какви са отношенията ви с мегазвездата Федерер, след като сте клиент на агенция, в която той е съсобственик? Получавате ли съвети от него?
- Приятелски сме настроени един към друг, доколкото това е възможно в нашия бранш. Колкото до съвети - не, няма такива. Ние все пак сме конкуренти на корта, макар и в различни позиции на нашите кариери. А и мисля, че медиите не тълкуват точно неговите функции, неговата роля в агенцията. Все пак той още активно играе и това е водещото. Но по всички тези въпроси е наясно в детайли моят мениджър Георги Стоименов, който е до мен и движи най-вече тези въпроси.

- Докъде можете да стигнете тази година - топ 10, топ 5?
- Нека да не бързаме. Нали казват, че на дълъг път се тръгва с малки крачки. По-важното е, че всяко състезание се чувствам все по-уверен. И все още работя за онзи момент, когато крачките трябва да станат по-големи. Но това минава през пълното раздаване в мачовете, които реално не ти оставят сили да гледаш надалеч. Живееш от победа и за победа.


- А при загуба?
- При загуба най-важното е бързо да се изправиш, без да хленчиш.

- Мечтаете ли да надминете по известност Христо Стоичков?
- Та аз вече съм го надминал! Шегичка, хванахте ли се? (Смее се.) Не виждам как ще стане. Той е нашата българска емблема. Ето сега на моята тренировка ми "краде" фенове - снимат се с него. А е спрял да играе преди повече от десет години. Невероятно! Стоичков е страхотен човек. Специален човек, който никога не ме е разочаровал. Имам щастието от малък да го познавам и винаги ме е зареждал с амбиция и ме е окуражавал. Той е наясно какво му трябва както на един млад спортист, така и на една звезда. Затова и неговите съвети винаги са били точни и не съм ги пренебрегвал. Щастлив съм, че ме подкрепя тук, на турнира в Маями.

- Наясно ли сте вече коя е най-добрата тактика срещу журналистите, когато ви задават въпроси за личния живот. Да мълчите, да се обяснявате, или да пускате по някоя загадъчна реплика или словесна стреличка?
- Оооо, хареса ми този въпрос. Но още повече ми хареса, че няма да има "жълт въпрос" в това интервю. Не е за вярване. А отговорът ми е - използвам от всичко изброено от вас по-малко. Според мястото, момента и настроението. А и взех да свиквам. Не само с хубавото, а явно и с лошото бързо се свиква. Започнах да приемам любопитството към личния ми живот като част от играта. Налагам си да не се изнервям, а напротив - да съм спокоен. И не се навивам излишно, че аз точно ще съм човекът, който ще затвори жълтите уста на таблоидите.

Владимир Памуков

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини