Гришо подари сет на Монтанес, но си взе победата



21-03-2014 22:48 | Николай Драганов

Григор Димитров стартира с победа участието си на "Мастърс 1000" турнира в Маями, надигравайки с 6:1, 6:7(5), 6:3 Алберт Монтанес от Испания. Най-добрият български тенисист показа далеч по-впечатляващ тенис по време на целия двубой, но все пак даде един сет на упорития испанец, допускайки обрат в тайбрека на втората част.

 

Въпреки "усложненията" в двубоя, Димитров все пак запази самообладание и взе своето в решителна трета част, с което си осигури място в трети кръг в Маями. Там Гришо ще се изправи срещу Кей Нишикори. Дотук японецът води с 1:0 победи в преките им сблъсъци. Единствената им официална среща бе "Мастърс 1000" в Шанхай на твърди кортове през 2013 и Нишикори спечели с 6:3, 6:4. Те играха и в началото на 2014-а на демонстративния турнир в Куйонг и тогава японецът пак излезе победител в два сета.

 

За целия мач Григор Димитров не допусна нито един пробив, като позволи на своя съперник да достигне до едва две точки за пробив, при това в първия сет. Българският шампион вкара 58% от първите си сервиси, като спечели впечатляващите 98% от точките, когато първото му подаване намери полето. 

 

Първият мач на Димитров в Маями започна равностойно, като в третия гейм той изостана с 15:40, но успя да се концентрира и да измъкне подаването си. Последва може би най-дългият гейм в мача, в който Монтанес спаси три точки за пробив, но при четвъртия опит Димитров се справи и дръпна напред. В тези минути Гришо буквално летеше по корта и записа няколко страхотни печеливши удари, както и втори пробив за категоричното 6:1.

 

Далеч по-равностойна бе втората част, в която Монтанес се бори здраво и успяваше да печели подаванията си, а Гришо също продължи да бъде изключително стабилен от начален удар. Това логично доведе до тайбрек, който стартира отлично за Димитров - мини-пробив на старта и 3:0 точки. Испанецът обаче показа сърцата и вдъхновена игра, като записа серия от четири точки при изоставане 2:4, след което от свой сервис затвори сета.

 

Това развитие не притесни прекалено Григор, който продължи да сервира силно и дочака своя шанс в четвъртия гейм. Българинът се вкопчи в сервис гейма на Монтанес, който отрази две поредни точки за пробив, но при третата прати топката в мрежата и изостана с 1:3. До края на мача Гришо изгуби само една точка при свой начален удар, а на мачбол наниза мощен ас за място в трети кръг.

 

ГРИГОР ДИМИТРОВ - АЛБЕРТ МОНТАНЕС (ГЕЙМ ПО ГЕЙМ)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини