ВЕЛИК!



02-03-2014 09:06

ВЕЛИК ГРИГОР ДИМИТРОВ! Това е всичко, което милиони българи имат сили да кажат след поредната златна страница на българския спорт, която голямата му звезда Григор Димитров написа рано тази сутрин!

Гришо триумфира с титлата на силния АТР 500 турнир в Акапулко на твърди кортове. Българинът надигра Кевин Андерсън със 7:6(1), 3:6, 7:6(5) след три часа битка.

Часове преди националния празник 3 март, 22-годишният шампион от Хасково успя да донесе най-желания подарък, а именно повод за огромна гордост и щастие.

С този си успех българинът си осигури завръщане в топ 20 на световната ранглиста. От новата седмица той ще бъде на рекордното за него 17-о място!

Това е общо втора титла за Григор Димитров на ниво АТР. Предишният му успех бе през 2013-а на турнира в Стокхолм, който обаче бе от по-ниската категория АТР 250.

През тази година Гришо е най-младият състезател с титла от подобен ранг. От както той започна да работи с треньора Роджър Рашид през октомври миналата година, той има 2 титли в 7 турнирни участия.

Димитров се превръща смело не само в най-актуалния спортист на България и един от малкото ни поводи за гордост, но и в истинска заплаха за най-големите в тениса днес, което доказа и с вчерашната победа над двукратния шампион от Големия шлем Анди Мъри.

Днешният успех срещу Андерсън е общо четвърти от пет мача срещу този съперник и втори във финален двубой, след като през 2012 година Гришо допусна поражение в първия си опит да се добере до титла, отстъпвайки на Анди Мъри.

От тогава насам Гришо върви само нагоре както във физическо, така и във психическо отношение, което се доказа за пореден път и по време на днешния мач. Димитров успя да спечели два тайбрека срещу 203-сантиметровия гигант от Йоханесбург, чиито специалитет са именно мощните начални удари.

Победата дойде изключително драматично и изстрадано, тъй като Гришо определено не изигра най-добрия си двубой от спортно-техническа гледна точка, но прояви уникален характер и успя да се върне в мача в неговия край.

След равностоен първи сет, в който Димитров спаси три точки за пробив в деветия гейм, връщайки се в него от 0:40, нещата трябва да се решат в тайбрек. Там Андерсън буквално рухна и успя да вземе само една точка.

Ранни пробиви във втория и третия сет доведоха нещата до там, че при 4:3 Андерсън сервираше с огромна увереност при равенството в сетовете и на минути от победата. До този момент той бе дал само две точки за пробив на Гришо, при това още в първия сет.

Гришо обаче намери сили да постави под напрежение своя съперник. При едвата третата си възможност за пробив в мача, българинът се възползва и изравни за 4:4, а мачът влезе в решителен тайбрек. Там младият българин отново показа по-здрави нерви от своя съперник и макар първи да изгуби подаването, успя да върне минибрейка, а след това да запише и втори, като секунди по-късно със седмата точка си осигури трофея!

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА ДВУБОЯ ГЕЙМ ПО ГЕЙМ!


ГАЛЕРИЯ СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!

 

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини