Празник е! Гришо сломи Мъри и ще играе финал! (ВИДЕО)



01-03-2014 09:37 | Николай Драганов

Най-голямата звезда на българския спорт Григор Димитров написа поредна златна страница в историята на родния тенис, надигравайки с 4:6, 7:6(5), 7:6(3) двукратния шампион от Големия шлем Анди Мъри. Гришо успя да обърне полуфиналния мач срещу ракета №1 на Великобритания в турнира от сериите ATP 500 в Акапулко и за трети път в своята кариера ще играе за трофей.

 

На днешния 1 март Димитров не само взе първия си сет срещу Мъри, но успя да запише и страхотна първа победа от четири двубоя срещу настоящия №7 в света. В опит да спечели втората си титла в професионалния тур Гришо ще се изправи срещу южноафриканеца Кевин Андерсън.

 

Финалният мач в Акапулко ще бъде утре около 05:00 часа българско време. До този момент двамата имат четири срещи помежду си, като Димитров води с 3:1 победи. За последно двамата се срещнаха през 2012-а година на Уимбълдън, когато нашето момче записа успех с 3:1 сета. Андерсън обаче е спечелил единствения мач на твърда настилка помежду им, което се случи също през 2012 година на турнира в Сан Хосе.

 

Българинът напълно заслужи своя триумф над именития си съперник от Острова, след като успя тотално да обърне както резултата, така и случващото се на корта в началото на двубоя. По време на целия мач Гришо бе далеч по-агресивен и изобретателен, като в крайна сметка успя да намери своя ритъм и да пречупи Мъри и защитната му тактика.

 

След почти три часа битка Димитров със сигурност отново ще намери място и във видео класациите за "Удар на деня", след като успя да спечели няколко феноменални разигравания в типичния си акробатичен стил. Без съмнение нашето момче за пореден път доказа и големия си напредък в психическо отношение, като не се пречупи в ключови моменти от мача.

 

Драмата бе пълна в края на третия решителен сет, когато Гришо сервираше за мача, но Мъри успя някак да стигне до пробив и доведе нещата до тайбрек. За разлика от други мигове от кариерата на Григор, този път българският шампион показа много характер и по-здрави нерви от своя съперник, което напълно заслужено му спечели място на финала в Мексико!

Мачът не започна добре за Димитров, който потегли почти без първи сервис и логично допусна пробив още в първия гейм. Играта му вървеше на приливи и отливи, като изглеждаше сякаш хасковлията така и не успява да се "закачи" за мача, редувайки отлични удари с леки грешки. В тези минути Димитров изглеждаше припрян и нервен, като изразходва и трите си оспорвания още в първите няколко гейма. В петия гейм Мъри успя да стигне и до втори пробив, който обаче бе върнат веднага след това. За повече в първата част Гришо не намери сили и отстъпи с 4:6.


Далеч по-прецизен и спокоен Димитров стартира втория сет, в който двамата така и не позволиха на съперника да се добере до точка за пробив. Гришо разчиташе на агресивна игра и търсене на завършващи удари, докато Мъри не престана да следва тактиката си на изчакване на грешки на съперника и стабилни и сигурни удари с максимално ограничен риск.

В тайбрека обаче нашето момче бе възнаградено и след две грешки на британеца стигна до 5:2 точки. Последва грешка и връщане на напрежението, а Мъри спаси сетбола при свой начален удар. Получавайки началния удар обаче Гришо не сбърка и изравни резултат в сетовете.

Българинът вече буквално летеше по корта и заслужено стигна до пробив още в първия гейм на третия сет, след което почти безпроблемно печелеше подаванията си, включително и с цената на успех в дълги и атрактивни разигравания. След 12 поредни спечелени сервис гейма се стигна и до резултат 5:4, при който Димитров сервираше за мача.

Притиснат до стената Мъри успя да стигне до точка за пробив, не без помощта и на поизгубения първи сервис от страна на Гришо. Първата точка бе спасена, но при втория опит британецът се възползва и изравни за 5:5. Вместо да се пречупи, нашето момче на свой ред затрудни максимално Мъри при неговото подаване и изпусна два шанса за нов пробив. Това също не го разочарова прекалено, той спечели гейма си и вкара мача в тайбрек.

Пред изправените на крака трибуни Димитров запази по-голямо самообладание и стигна до минипробив за 3:1 точки. Гришо не трепваше от начален удар, а при 5:3 Мъри за втори път изгуби подаването си. Секунди по-късно българинът наниза заветната седма точка и избухна в радост заедно с милиони фенове по света и в България.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини