Тенисистите – безплатната BG реклама



02-02-2014 14:36 | Иван Златарев

Цветана Пиронкова е най-голямата реклама на града ни, каза кметът на Пловдив Иван Тотев при официалното й посрещане в града под тепетата, след като спечели титлата на силния турнир по тенис в Сидни. - Това, което Цвети прави за популяризирането на града ни е много повече от бюджета, който даваме за реклама.”

Седмица по-рано цял свят видя кадрите, на които чаровната българка със сълзи в очите се обърна към препълнените трибуни в австралийския мегаполис с думите: "Мамо, татко, имаме си трофей..."

Пак през януари заради тениса светът отново заговори за Българя. Този път поводът беше Григор Димитров, който в Мелбърн стана първият ни сънародник, стигнал до четвъртфинал от турнир в Големия шлем - в Откритото първенство на Австралия. Там той отпадна след епична битка с лидера в световната ранглиста Рафаел Надал, а след края на мача испанецът призна класата на момчето от Хасково. Също в пряк ефир, наблюдаван от толкова зрители, колкото обикновено събира най-мащабното спортно шоу в света - финалът на шампионат по американски футбол "Супербоул".

Най-впечатляващото в случая е, че спомената реклама на България е абсолютно безплатна. Защото в тениса световни първенства няма, веднъж на 4 години могат да бъдат спечелени две олимпийски титли и поради това този спорт не се вмества в схемите за държавно финансиране. Вероятно тази е и причината страната ни да има 49 олимпийски шампиона, а тенисистите, накарали света не по-малко да говори за България, да се броят едва ли не на на пръстите на едната ръка. Правят това едва ли не на инат, заради нещо като семейна кауза, при която успехите се постигат с трудно измерими разходи и саможертви.

Ерата "Малееви"

Светът за пръв път чува за български тенисисти в средата на 70-те години на миналия век, когато през 1975 г. братята Матей и Божидар Пампулови печелят сребро на двойки от европейското първенство във Виена. Това е и първият медал за България от голямо състезание.

Първият истински пробив в световния тенис обаче идва 6 г. по-късно, през 1981-ва, когато най-голямата от сестрите Малееви - Мануела, печели титлата на „Ориндж Боул” при девойките до 14 г., а през 1982 г. Откритото първенство на Франция. През 1984-а тя става и единствената българка с титла от Големия шлем. В тандем с Том Гъликсън (САЩ) печели турнира на смесени двойки в US Open.

"Знаете ли колко пари на баща ми, спечелени с упорит труд в Америка, са инвестирани в Мануела? И още толкова сестрите й?" Тези думи на Юлия Берберян, изречени пред екипа на в. "Народен спорт" през 80-те години хвърлиха в смут присъстващите. Защото за пръв път треньорката и майка, потомък на политически емигрант в САЩ, разкри, че големите успехи в спорта са плод не само на ярки комунистически добродетели, а и на чисто материални фактори. "Сега е време тези инвестиции да ни се върнат", каза още Берберян.

Светът говореше за сестрите Малееви в продължение на цели 25 г. Отделно от титлата си в US Open Мануела има още 19 на сингъл в турнири на WTA, 18 пъти губи на финал, достига и до 3-ото място в световната ранглиста – най-високото, до което се е качвала българка. За цялата си кариера печели $3 244 811 от наградни фондове.

Мануела Малеева се оттегля триумфално след като печели турнира в Осака (Яп) с победа над Ива Майоли в 3 сета, но мястото й вече е заето от нейната сестра Катерина. Тя стартира през 1984 г., за да стане най-успешната националка на България за "Фед Къп" с 29 победи и 22 загуби. Най-доброто й класиране в ранглистата на WTA е 6-о място през 1990 г. В кариерата си има 12 титли на сингъл и загубени 10 финала. Приносът й към възвръщането на инвестициите, направени от дядо й, е $2 220 371.

Докато Катерина е на върха на кариерата си, дебют в професионалния тенис през 1989-а прави най-малката от трите сестри – Магдалена, когато е едва на 14. Според прогнозите на Юлия Берберян тя е най-талантлива и упорита, но Маги не успява да изпревари кака си Мануела и достига "едва" до 4-ото място в света.

Сред големите и  успехи са трите й титли на турнира в Москва - през 1994, 1995 и 2002 г. По пътя към последната побеждава тогавашните страшилища Винъс Уилямс, Амели Моресмо и Линдзи Дейвънпорт. Спира да се състезава през 2005 г. с общо $4 398 582 от наградни фондове.

След като слага край на кариерата си, Мануела остава да живее в Швейцария с трите си деца, като активно работи с фондация "Суисклиникъл", която осигурява ортопедични грижи на болни деца в България. Маги пък развива екологичната инициатива "Горичка" и участва в производство на био храни. През 2011 и през 2012 г. е в челната десетка на класацията за най-влиятелни жени в България.

Новият повей

Максимата, че природата не търпи вакуум, в последните години потвърждава 28-годишната в момента Цветана Пиронкова. Нейният път към първата й титла от турнир на WТA също е плод на несметни материални жертви на нейното семейство. Разходите и положеният труд обаче се отплащат. Дори само с това, че момичето от Пловдив има победи над състезателки от топ 20 - Меган Шонеси, Анна Смашнова, Винъс Уилямс, Ана-Лена Грьонефелд, Шахар Пеер, Натали Деши, Ана Иванович, Виктория Азаренка , Вера Звонарьова, Елена Дементиева.

В Сидни тя стартира от квалификациите, после би румънката Сорана Кърстя, американката с узбекски корени Варвара Лепченко, Сара Ерани (Ит), за да се класира за полуфиналите. Там срещна Петра Квитова (№6 в света) и разгроми мощната чехкиня с 6:4, 6:3. Така стана първата квалификантка, стигнала до финал в този турнир. В мача за титлата Цвети отнесе с 2:0 сета германката Ангелик Кербер и завоюва първата титла в професионалната си кариера след 8 последователни победи, 3 от които над тенисистки от Топ 10.

"Не съм правила жертви в името на спорта, казва Пиронкова. - Не обичам, когато ме изкарват едва ли не някаква мъченица, която е спала по летищата, мъчила се е там. Да, случвали се са такива неща, но аз не го приемам по този начин. Напротив - животът ми е изключително пълноценен."



Със спечелените $ 2 849 126 още не се знае дали е успяла да компенсира продадените в името на кариерата й имоти и картини на дядо й Енчо Пиронков.

Още по-нелепо в това отношение прозвуча прозрението на аналитичен гений, който изчисли, че приходите на Григор Димитров вече се съизмервали в злато колкото е личното му тегло. Но незнайно защо не се споменава цената на достигането до титлата на "Уимбълдън" за юноши, от която тръгна възходящата кариера на хасковския талант. А дядо му скромно споделя: "Помагаме си, няма как. Наложи се, докато влезе в първите 150 в света да продадем колата и апартамента. Е, сега нещата са други..."

За самия Григор Димитров обаче има нещо по-важно. Според живата легенда от близкото минало Пийт Сампрас, именно той е най-добрият тенисист от следващото поколение. "Ако не влезе в топ 10 или дори топ 5 до края на годината, ще съм много изненадан”, коментира Сампрас след изявите на Гришо в Австралия.

При това положение можем ли да говорим за българска школа в световния тенис? Определено - не. Можем да говорим единствено за успехи, резултат на семейни инвестиции, амбиция и инат. И за безплатна реклама на България.

Автор: Иван Златарев, "Монитор"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини