Възходът на Гришо и Цвети събуди интереса към тениса



02-02-2014 12:03

"Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и аз ще повдигна Земята", казал Архимед. Оказва се, че опорните точки са били от голяма важност още преди хиляди години. Важни са и сега, дори извън политиката. Възходът на българските тенисисти Цветана Пиронкова и Григор Димитров се явява опорна точка, която може да послужи за достигането до нов етап в българския тенис. В рамките на три месеца двамата спечелиха първите си значими титли. Новата година започна с  шампионския поход на Пиронкова в Сидни и продължи с първия за мъжкия тенис в България четвъртфинал в турнир от Големия шлем. Сега е ред на държавата и федерацията по тенис да използват момента, за да извлекат практическите ползи от огромния интерес.

Добро утро, България

През лятото на 2012 г. Националният център за изследване на общественото мнение направи проучване, което показа, че едва около 4% българите ще гледат тенис турнира от олимпийските игри в Лондон. Година по-късно тенисът се оказа на осмото място сред най-популярните спортове в България със 17.7% от 9762 участвали в анкетата на министерството на спорта. А какво ще покажат резултатите, ако се направи проучване в момента?

В първия месец на новата година Пиронкова и Димитров накараха българите да стават през нощта, за да наблюдават мачовете им в Сидни и на Australian Open. Силното представяне на двамата рязко повиши интереса към тях. До деня, в който спечели титлата, Пиронкова имаше около 26 хиляди почитатели във фен страницата си във Facebook. В момента те са вече над 69 хиляди.

Подобни резултати отчитат и в "Евроспорт България", където се излъчваха мачовете от Мелбърн. "Постигнахме рекордни стойности. Само за трите дни между осминафинала и четвъртфинала на Григор срещу Рафаел Надал броят на харесванията на нашата страница се увеличи с 20% спрямо цялата минала година", обясни коментаторът от телевизията Йордан Божинов за "Капитал". По думите му увеличеният интерес се е усетил много осезаемо, най-вече в общуването със зрителите, които са станали много активни.

"Едно нещо, като стане модерно, всички започват да пишат, но е необходимо време, за да се достигне до определено ниво на компетентност", добави той. И обясни, че освен активни зрителите са станали и много чувствителни. "Те следят за всяка казана дума. Вече не е достатъчно просто да казваме, че Григор играе великолепно. Не можем да критикуваме, дори когато губи, защото хората го отдават на малшанс. "Григор не прави нищо лошо" - това е новото мото в очите им. За тях той е велик", добави Божинов.

Ако продължим логичния път по веригата, то би следвало да се очаква и повишаване на интереса на телевизиите. Особено за турнирите, в които ще участват двамата българи. Досега тенисът вървеше основно по каналите на "Евроспорт" и F+ (доскоро Film+). Според информация на "Капитал" от два различни източника в играта се подготвя да влезе и "Нова".

Бодра смяна

Огромният интерес към Пиронкова, Димитров и тениса има и друго измерение. Все повече родители започват да се интересуват от възможностите децата им да спортуват. "Сигурна съм, че успехите на двамата имат много положителен ефект. Най-важното е този интерес да се използва и да се развие масовият спорт и много деца да спортуват", каза бившата №4 в света Магдалена Малеева за "Капитал".

Иво Братанов, който е бивш състезател и в момента треньор в националния тенис център, също вижда ефекта от успехите на Пиронкова и Димитров в последните две години. "Има подем. Забелязва се дори при тези, които вече се състезават. Те получават допълнителна мотивация. Още един плюс е, че голяма част от мачовете на двамата се дават по телевизията и тенисът е много по-достъпен спрямо преди, когато аз играех."

Школите извън София също отчитат положителното влияние. В тенис клуб "Изида" в Добрич вече има запитвания от родители, които искат да запишат децата си. "Постоянно се шуми. Не можем да се оплачем от липсата на деца. Отзвукът е голям", каза ръководителят на школата Юри Дойчев за "Капитал". В клуба през зимата има между 150 и 180 деца, а през лятото, когато се ползват и откритите кортове, има 250. "При нас регионът е такъв, че се налага да поддържаме ниски такси. Цената е 30 лева за месец с включени две тренировки седмично. От децата се изисква само присъствие. Ефектът от успехите на българските състезатели е голям и ние трябва да се възползваме от него", добави той.

Според Мариана Колева от спортен клуб "Дема" в столицата "ще бъде необходимо много време, за да си проличи ефектът от представянето на Димитров и Пиронкова". "Няма как да се получи много бърз ефект. Истината е, че на следващия ден след четвъртфинала на Григор с Надал нямаше опашки от желаещи. Очакваме, надяваме се, молим се да се случи, но за това трябва да има натрупване, не става само с един хубав мач. Пазарът не може да реагира толкова бързо, защото там всичко е много тромаво", заяви тя за "Капитал".

Генералният секретар на Българската федерация по тенис (БФТ) Георги Дончев също заяви, че броят на децата, които искат да започнат тренировки, се е увеличил драстично. "Очакваме голям бум в началото на пролетния сезон, когато цените ще са по-ниски и ще бъде по-достъпно. Децата са много запалени. Възраста също пада. Вече има четири-петгодишни, които искат да започнат да тренират. В тази връзка ще стартираме турнири за деца до 8 години, вече имаме турнири за деца до 10 години по програмата "Тенис 10", през лятната ваканция ще има и лагери за деца. Много сме обнадеждени", коментира Георги Дончев.

Да сме в синхрон

След силното представяне на Димитров на Australian Open министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева събуди много коментари. Тя каза, че успехите на хасковлията са показали "добрия синхрон между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис". С това си изказване тя беше заподозряна, че иска да си припише заслуги за представянето на Григор Димитров. Доколко държавата и БФТ имат принос за развитието на Пиронкова и Димитров може да се спори дълго. Сега обаче е най-важно как министерството и федерацията ще използват тази положителна енергия сред българите, за да привлекат децата на корта, да развият масовия спорт и да вдигнат нивото на професионалния тенис в страната. Защото всички знаем какво се случва в годините след паметното лято от 1994 г. и четвъртото място на футболните национали от световното в САЩ.

Според Мариана Колева е много важно държавата да помага на федерацията, защото по този начин ще се отделят повече средства за развитието на младите. "Средства са необходими навсякъде. Когато федерацията бъде подпомогната, тя ще може да пренасочи повече средства към детско-юношеския спорт. Хубаво е, че институциите обръщат внимание, надяваме се да има реакции и от фирмите, защото в България всичко зависи от финанси", каза още Колева.

Юлия Берберян, майка и треньор на Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, извела ги съответно до №3, 6 и 4 в световната ранглиста, твърди, че ще е ключово да се развива масовият и най-вече училищният спорт, а държавните средства да се изразходват по-целесъобразно.

Според нея ще са необходими поне десет години, за да си проличи ефектът от силните резултати на двамата български тенисисти, но само ако се работи по правилен модел, което според нея в момента не се случва. "Не може да се раздават така безпринципно пари от джоба на данъкоплатеца, за да се печели симпатия и любов. Наливат се пари в една бездънна яма, провеждат се скъпи турнири и се строят скъпи съоръжения, от които бенефициент не е народът. Харчат се много пари, за да се изпращат големи групи деца и целият антураж покрай тях със и без причина, при положение че вече има достатъчно турнири в България", каза Берберян, която сега е главен треньор в тенис клуб "Малееви", пред "Капитал".

Тя вижда много призиви за "помпане на държавни пари към федерацията" покрай успехите на Димитров и Пиронкова, което не може и не трябва да бъде модел за развитие на тениса". "Този модел е обречен на неуспех. Никъде по света не се работи по този начин. Финансирането на турнирите и другите спортни прояви трябва да става чрез спонсори, а не от държавата. И то спонсори, които сами желаят да инвестират, а не да бъдат карани насила." , смята Берберян.

Георги Дончев отговори, че компаниите трябва да бъдат търсени, тъй като не идват сами, но поне вече са по-благосклонни. "Спонсорите в България са горе-долу едни и същи. Водим преговори и се надяваме на положителни резултати. След успехите през 2013 г.  Албена и "Изида" започнаха да подкрепят проектите ни", казва гегеналният секретар на БТФ.

Според Берберян друга важна стъпка е част от печалбата от турнирите да се насочва към децата. "Ще дам пример с "Уимбълдън", където от общата печалба се отчисляват 9 млн. паунда за детско-юношески тенис. Това е печелившият модел – дай, за да получиш." По думите ѝ при намесата на държавата конкуренцията пада драстично. "А ако няма конкуренция между клубовете, ние ще си останем на нивото да имаме големи тенисисти и да нямаме тенис", смята тя.

Божидар Картунов
Александър Иванов
- в."Капитал"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини