Орлин Станойчев: Григор можеше да спечели срещу Надал



27-01-2014 16:14 | Станко Димов

Първият българин, записал победа в турнирите от Големия шлем и влезнал в топ 100 на ранглистата Орлин Станойчев коментира представянето на Григор Димитров пред ТВ7.

-  Г-н Станойчев, изненада ли Ви това, което направи Григор Димитров на Australian Open?
- Не ме изненада, тъй като аз следя неговото развитие и той просто с всеки изминал месец играе все по-добре и по-добре. Просто в този турнир всичко си дойде на мястото. Има много добър екип от хора около него, Григор е страхотно талантлив, много концентриран на корта, много трудолюбив.

Имаше моменти, в които губеше, но продължаваше да тренира и всичко си дойде на логичното място, тъй като в тениса чудеса няма, има подготвени и неподготвени. Григор беше подготвен за този мач от Големия шлем и много се радвам за него и му пожелавам по-големи и по-големи успехи.

- Коя е най-силната страна в играта на Григор и дали това не е неговата техника?
- От много години се говори за Григор, всички специалисти в тениса виждат колко е талантлив. Под това се разбира, че може да прави каквото поиска с тенис топката, абсолютно всички удари ги има, много добре се отбранява, много добре атакува – роден е за този спорт. Преди му липсваше опит срещу най-добрите играчи, колкото по-нагоре отиваш, по-малко грешки правят. Той трябваше да свикне с тях, взимаше им по един сет, сега започна и да ги бие.

- Димитров игра като равен с равен със световния номер 1 Надал, какво не му достигна, за да го елиминира?
- Да, започна отлично първия сет, игра страхотно. Във втория сет Надал много трудно го спечели, в третия сет, когато имаше сетбол, ако беше станало 2-1 сета за него, психологически той щеше да се чувства много по-добре, тъй като все пак играеш ли срещу тенисист като Надал и имаш ли възможност, трябва да се възползваш. Нямаше късмет в тайбрека, направи една-две грешки, просто малко късмет не му достигна. За първи път играе четвъртфинал от Големия шлем, Надал има страшно много опит и мисля, че ако беше повел 2-1 сета, можеше да спечели мача.

- Как ще коментирате това, което направи Пиронкова в Сидни?
- Страшно много се радвам за нея, невероятно е това, което направи: от квалификации да спечелиш турнир и да биеш три състезателки от първите десет... И то в Сидни, където условията са по-тежки, доста е горещо и много трудно се играе на този турнир. Това, което тя направи, не знам дали не се бъркам, но няма друг човек, започнал от квалификациите на този турнир и да го спечели, мисля, че тя е единствената.

Все така да продължава напред. За българския тенис това е нещо невероятно, за младите състезателки и състезатели това е страхотен тласък и съм сигурен, че ще дойдат последователи и на Цветана Пиронкова и на Григор Димитров. Има много добри условия за тренировки и федерацията, според мен, прави много за българския тенис. Има много турнири, които се организират през годината.

При тази криза навсякъде не е лесно да се постигне такъв резултат. Доколкото знам има 6 мъжки и 6 женски фючърси, има 25 хилядни турнири за жени, 13 турнира за юноши и девойки от календара на ITF, това е възможност младите тенисисти да трупат опит, без да излизат от страната. Базата, която има националният тенис център също е много хубава. Това са все позитивни неща за тениса и всички българи трябва да се радваме на невероятните успехи. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини