Григор Димитров влезе в елита за 1092 дни



25-01-2014 12:04 | Станко Димов

В понеделник, 27 януари 2014 г., Григор Димитров се очаква да е №19 в ранглистата на ATP. Списъкът с най-добрите сто в мъжкия тенис включва името на българина точно 3 години без 4 дни. Но за първи път Григор е в Топ 20, което затвърждава окончателно пробивът му в елита на спорта.

Пътят нагоре за Гришо започна през 2008 г., когато името му гръмна в световните агенции. Спечели “Уимбълдън” и Откритото първенство на САЩ за юноши, а през септември същата година за първи път влезе в Топ 500 на мъжката ранглиста. Заговори се за голям талант.

През януари 2009 г. Григор бе 493-ти в класацията на ATP веригата. През тази година са и първите му три срещи с играчи от Топ 10 - каймака на ранглистата. Разбира се, очаквано губи три пъти.

2010-а стартира с 258-о място по това време на годината (края на януари). През следващите 12 месеца Григор не срещна ас от Топ 10, играеше предимно на по-малки турнири, но спечели достатъчно точки, за да изникне на 85-о място на 31 януари 2011 г.

Това бе началото на същинската поява на Григор в новините. Изведнъж се роди етикета “Бейби Федерер”, предизвикан най-вече от сходните движения и стил на българина с великия швейцарец. Бекхендът с една ръка впечатли експертите и ги накара да се вдъхновят за сравнения с най-силния на корта в новия век (според мнозина - и в историята).

Три години по-късно Димитров вече има армия от фенове във фейсбук и туитър, а на корта е подкрепян често и от неутралните зрители. Харесва им неговият стремеж към атракция, излъчването му, а и немалка роля вече играе и факторът “гадже на Шарапова”. В модерния спорт/свят, както казват, всичко се продава и в много голяма степен е пиар. Е, имиджът на Гришо се продава отлично след новините около личния му живот.

За 12 месеца обаче и това се промени. Пред януари 2013-а българското момче бе №41 и влезе в най-силната си година. Спечели турнир и направи удара си, като победи Новак Джокович, актуален №1, през май в Мадрид. Там някъде нещата за 22-годишния българин се промениха.

Нито една медия вече не го нарича “Бейби Федерер”. Не виждаме и заглавия с “гаджето на Мария”. Той е просто Димитров - чудесен играч, който все повече впечатлява и печели симпатии на корта.

За трите си години в Топ 100 българинът е натрупал към 2,3 милиона долара от тенис. От реклами и допълнителни бонуси вероятно докосва трите милиона. Далече е от най-силните в тениса, но...

И това развитие е интересно. Григор ще навърши 23 години през месец май. Спечелил е един турнир при мъжете (когато бе на 22 г. и 5 месеца, октомври 2013-а). Федерер, с когото често го сравняват, вдигна първата си купа през февруари 2001 г., когато бе на 19 години и 6 месеца. На възрастта, на която сега е Димитров, швейцарецът вече бе спечелил 13 турнира (2 от Големия шлем).
Нищо фатално в “изоставането”. Сравнението все пак е с Федерер, който е... несравним.

Но е сигурно - оттук за Григор започва по-трудната част от изкачването.
Той е част от елита на тениса и вече ще бъде аутсайдер само в мачовете с имената от Топ 10. Но от него ще се очаква и да ги побеждава. Досега Димитров има 3 победи в 27 мача със съперници, които в този момент са били актуални играчи от десетката. Бе абсолютно пренебрегнат от букмейкърите срещу Рафаел Надал в четвъртфинала на Откритото първенство на Австралия, а го затрудни повече от Федерер, взе му и сет.

След Мелбърн от него ще се чака да бие голям процент от съперниците, с оглед на репутацията и позицията му. Те пък, съвсем логично, ще искат да се докажат и срещу него, защото той вече е част от елита.

Нова е ситуацията и с точките на Григор. Всеки пробив след трети кръг миналата година носеше актив за ранглистата, но добрите представяния задължават. Защото там, където е стигал далеч по турнири през 2013-а и в началото на 2014-а, Григор трябва да повтаря или подобрява постиженията при следващия си гастрол. Иначе губи точки за класацията и пада в нея.

Да си надежда, талант и някой, от когото се очаква да изригне и да затрудни големите асове, е едно. Да си този, когото 95 процента от играчите по света искат да бият, за да се докажат, е друго. Талантът вече е звезда, а това е свързано и с нов подход към и от него. Срещу Надал в четвъртфинала Григор плака, защото усети, че е държал нещата в ръцете си в сериозни периоди. Играта му говори за ново ниво, нова зрялост и неподозирана досега сила. Сега този статут трябва да се запази, а и да се надгради.

Роджър Федерер е на 32 години и е спечелил 17 турнира от Големия шлем. Общо купите му са 77. Не бива да чакаме Григор да гони още 76 трофея за десетилетие. Ще бъде достатъчно да стигне там, където разбиращите от тенис хора отдавна го поставят. Потенциален №1 в ранглистата.

Източник: Trud.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини