Гришо накара критиците си да замлъкнат! Дай Боже, завинаги!



25-01-2014 16:33 | Йордан Божинов

През лятото на 2012-а година година Григор Димитров достигна до първия си полуфинал на ниво АТР. Това се случи на турнира в Куинс, Лондон, където Димитров бе спрян от опитния Давид Налбандян. Един от водещите коментатори на "Евроспорт" - Йордан Божинов, още тогава прогнозира, че е въпрос на време Димитров да направи големия си пробив. През 2012-а Божинов изтъква, че единственият недостатък на Димитров е физическата подготовка, което е нормално за крехката му тогава възраст. Предлагаме ви коментара на Йордан Божинов, посветен на Григор Димитров, от юни 2012-а:

Пеперудата е странно същество. Минава през купища метаморфози преди да се сдобие с красиви пъстри криле. И едва тогава всички започват да се удивляват и ахкат по нея.

Преди два месеца Григор Димитров бе извън първите 100 в световната ранглиста. Знайни, и най-вече незнайни, „специалисти” се надпреварваха да чертаят черни перспективи за бъдещето му. И му бяха запазили място в графата „нереализирани”. Докато не дойде втората седмица на юни. И нещо непостигано, което ги накара да замлъкнат. Дай Боже, завинаги.

Григор записа в Лондон историческият първи полуфинал на АТР с българско участие. Изпълзя от пашкула точно в родината на тениса. На настилката, която макар и да е изгубила престижа си в днешни дни, е люлка на този спорт.

Критиците естествено ще се захванат за факта, че Григор не постигна знакова победа на Куинс. Хубаво, нека се пробват да върнат един сервис на кулокрана Кевин Андерсън и усетят какво е топката да лети с 220 км/ч срещу теб. Григор го направи със завидна лекота. При това промени тактиката си в хода на мача. Демонстрирайки непривична за годините си зрялост.

Гришо притежава сервис, който му носи много лесни точки и му помага със завидна лекота да печели геймовете си. Бекхендът му може и да е напълно в разрез със съвременните тенденции, но след Гаске и Хаас е най-красивият в днешни дни.

Какво не стигна на Григор да играе финал? Малко хитрост. Лисицата Налбандян не беше по-добрият на корта, но беше по-мъдрият. С безкрайно по-голям опит, а и за него мачът далеч нямаше същото емоционално значение. Затова подходи и далеч по-трезво.

Единствената отчетлива слабост при Гришо е физическата подготовка. На мнозина обаче убягва фактът, че средната възраст на Топ 100 в мъжкия тенис е 25 години. Гришо има още цели четири лета докато ги достигне. На неговите години единственият, който нямаше проблеми с кондицията и дългите мачове, бе Надал. Дори образецът в днешни дни Джокович неведнъж се влачеше по корта като пребито куче.

Да, пашкулът бе захвърлен. Окончателно и безвъзвратно. И е въпрос само на време и още малко търпение преди Гришо да се намести редом до най-големите в тениса.

Йордан Божинов, "Евроспорт", специално за Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини