Берберян за министъра на спорта: Дано не се задържи дълго на поста си!



24-01-2014 14:06 | Станко Димов

Легендарната треньорка по тенис Юлия Берберян нападна министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева, която направи изказване, че успехите на Григор Димитров се дължат в голяма степен на парите и огромната подкрепа, оказвана му от държавата.

"Изказването на госпожа министъра мисля, че ако не друго, е нескромно, некоректно, непочтително, неуважително към целия екип от хора, който през повече от 15 години стои зад Григор Димитров. Това, че тя си позволява да раздава някакви парични награди, си позволявам да отбележа, че също не е правилно, защото това не е някаква политика, а раздаване пари на калпак.

"Но какво да очакваме, след като в цялата ни държава в момента така се работи. Какво имам предвид? Имам предвид това, че се намират отнякъде едни пари, и то милиарди, които нашите деца ще имат да връщат, а може би и внуци. Най-бедната държава сме в Европа и започват да се раздават някакви пари, които в по-голямата си част отиват обратно към държавната администрация, бюрокрация и малка част отиват към спортистите.

Парите са най-маловажното нещо за изграждането на един тенисист. Ако това беше така, децата на най-богатите хора, щяха да са най-добрите спортисти, а практиката показва точно обратното. За изграждането на един добър спортист, какъвто е Григор, който от 5-6 годишен, значи близо стават повече от 10 години полага изключителен труд. Наблягам на тези думи, защото много хора полагат труд в различни професии безспорно, нашето уважение към тях, но когато говорим за спорт, става въпрос за големи физически натоварвания и усилия до отказ. Не можеш да дишаш повече, но продължаваш”, сподели Юлия Берберян пред „Би Ти Ви”.

„Трябва да уважаваме труда на Григор и екипа, който безотказно стои със знанията си и съветите си зад него. Така се работи, откакто аз се помня. Ние също получавахме по 200-300 лева в онези години за европейски първенства, самолетни билети. Не това е причината. Не това е причината за неговия успех, защото по сведения на самото министерство на спорта...много страни в Европа и за Америка знам със сигурност нямат министерства на спорта. Германия и Франция мисля, че нямат министерства на спорта. Не това е най-важното в изграждането на един спортист.

"Знаете за справката на министерството на спорта, че за последните две олимпиади е изхарчило 80 и няколко милиона за българския спорт. Да, за Григор са отишли 20, 30 или 100 хиляди. Къде са останалите пари, къде са успехите на останалите спортисти?! Прахосват се пари, а нямаме право на това. Ако госпожа министърката иска да ме послуша, бих й дала съвет. Аз мога да й давам съвети на нея. Завършила съм освен българска филология, още една филология. 60 години съм в спорта, за разлика от нея. Да, нямам нейния управленски опит, затова хора като мен не ги правят министри.

"Аз бих я посъветвала, дано не се задържи много дълго на поста, защото викаме "Оставка" всеки ден, но искрено я съветвам, ако иска да помогне, ако има пари, я моля, моля я да ги даде на т.нар. масов, детски, училищен спорт, който в момента не съществува. Когато дойде час по физкултура, в училище си казваме, имаме свободен час", допълни легендарната треньорка.

"Липсата на пари е извинение за неуспеха на някого. Пари се печелят. Мануела, Катя и Маги от 14-годишни започнаха да печелят наградни фондове. От тази възраст започнаха да печелят 10-хилядни турнири, вдигнаха ме мен от спането на земята, където спах по хотелите, вдигнаха ме на легло." / БЛИЦ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини